Кипърският президент Никос Анастасиадис Министерството на външните работи на Турция

...
Кипърският президент Никос Анастасиадис Министерството на външните работи на Турция
Коментари Харесай

Турция няма да се откаже от сондажите край Кипър въпреки санкции на ЕС

Кипърският президент Никос Анастасиадис

Министерството на външните работи на Турция разгласи, че страната няма да се откаже от сондажите за газ и нефт край Кипър макар оповестените в понеделник вечерта наказания от Европейския съюз (ЕС), оповестява Reuters.

Според позиция на министерството, Европейски Съюз е посочил какъв брой " преднамерен и привързан " е по въпроса за Кипър. Анкара също по този начин упреква Европейски Съюз, че не загатва в позициите си така наречен Севернокипърска турска република, приета само от Турция. Затова решението няма " даже минимум да повлияе на решимостта ни да продължим с дейностите в Източното Средиземноморие ", се споделя още в позицията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Европейските водачи неведнъж са посочвали, че стоят зад позицията на Република Кипър като страна, членуваща в блока.

Турция попада сега в невиждана обстановка да бъде по едно и също време глобена и от Европейски Съюз, и от Съединени американски щати. До края на седмицата се чака Вашингтон да разгласи ограничения против Анкара поради закупуването на съветски зенитни ракети С-400. Двойният напън може да докара до стопански проблеми за Турция и обезценяване на валутата.

Какви са глобите

В понеделник вечерта външните министри на страните от ЕСодобриха наказания против Турция поради разполагането на два нейни кораба за сондажи за нефт и газ в икономическата зона на Кипър без единодушието на управляващите в Никозия.
Външните министри на Германия, Австрия и Холандия обявиха, че дейностите на Анкара от последните седмици са неприемливи. Приетите наказания обаче имат най-вече алегоричен темперамент.

Пакетът от ограничения включва:
- орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове за Турция, с които страната да реализира стандартите на ЕС;
- замразява се капиталовата активност на Европейската капиталова банка в Турция;
- замразява се и турско-европейското авиационно споразумение;
- стопират поредицата от диалози с Анкара на високо равнище за стопанската система, енергетиката, превоза и земеделието;
- при положение на несъобразяване или следващо ескалиране на напрежението Европейски Съюз е подготвен да нови ограничения против физически лица и компании, свързани със сондажите.

Така на доктрина 27 от страните в съюза поддържаха Кипър, въпреки че в Никозия призоваваха за много по-решителни дейности. За Европейски Съюз обаче е значимо да продължи връзките с Турция в енергетиката, битката с тероризма и прекъсването на незаконните имигранти.

За интервала 2014-2020 година Брюксел е планувал за Турция към 5 милиарда евро предприсъединителни еврофондове, само че те бяха орязани още предходната година поради нарушение правата на индивида и нежеланието на президента Реджеп Ердоган при тези условия да продължи доближаването със съюза.

Спорът

Анкара пази позицията, че нейните кораби работят според разрешителни, издадени от така наречен Севернокипърска турска република – тя е основана след нахлуването на турската войска на острова в средата на 70-те години и е приета само от Турция. В Кипър считат тази част от острова, обитаема най-вече с етнически турци и преселници, за нелегално окупирана след 1974 година
Турция е на мнение, че компромис може да се реализира, в случай че Европа и Никозия одобряват, че кипърските турци имат същите стопански права върху шелфа на страната и решенията им се признаят наедно с тези на кипърското държавно управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР