Кипър съобщи за масово изселване на големи руски компании от

...
Кипър съобщи за масово изселване на големи руски компании от
Коментари Харесай

Руските гиганти бяха привлечени от Кипър обратно в родината си

Кипър заяви за всеобщо изселване на огромни съветски компании от своята пълномощия. Броят на такива компании към този момент доближава двуцифрен брой и това най-вероятно не е краят. Много от тях се връщат назад в Русия. Защо стартира бягството от тогавашната райска офшорка? И за какво някои компании се откриват не в Русия, а в Казахстан и други страни?

Големи съветски компании всеобщо напущат Кипър, написа кипърският вестник “Филилефтерос ”. Според изданието двуцифрен брой компании към този момент са оповестили желанието си да изоставен, а други компании скоро ще последват същия път. Те възнамеряват да се реалокират в Русия, Казахстан или други другарски страни.

По-специално, компанията майка на “Тинкоф БанК ” “ТЦС Груп ”, разработчикът “Еталон Груп ”, търговецът на дребно “Фикс Прайс ”, пазарът “Озон ”, холдинговата компания на “Юропиън Медикал Център Медикал Груп ”, “Трансмашхолдинг ” и “Глобалтранс ” възнамеряват да изоставен Кипър.

Защо всеобщото изселване от Кипър, обичаното място на съветските компании за усъвършенстване на налозите, стартира едвам в този момент, а не през 2022 и 2023 година? Защо някои компании бягат в Казахстан и други юрисдикции отвън Русия? И по какъв начин Русия съумя да притегли назад при себе си съветските колоси?

Кипърският вестник цитира политиката на кипърските управляващи като причина за това „ изселване “, като стартира да пречи на заобикалянето на западните страни. Президентът на републиката Никос Христодулидес съобщи, че битката с укриването на наказания е опция за Кипър да укрепи престижа си на благонадежден бизнес и финансов център.

В края на предходната година импровизирано беше обявено, че на кипърските банки е подредено да спрат всички транзакции в рубли. И предходната пролет кипърските управляващи започнаха следствие на редица компании, които бяха хванати да укриват активи на олигарси, обект на наказания от Съединени американски щати.

„ Зависимостта на кипърската стопанска система от Запада е явна и не разрешава на локалните управляващи да работят единствено в границите на личните си ползи “, споделя Екатерина Новикова, доцент от катедрата по икономическа доктрина на Руския стопански университет “Плеханов ”.

От друга страна, Русия сътвори привлекателни условия за връщане на огромни компании под нейна пълномощия.

„ Руските компании, които се връщат от Кипър в Русия, могат да получат много обилни данъчни облекчения на териториите на специфични административни региони, в това число изключване от данъчната основа на приходи под формата на акции на стопански значими организации. Същото преимущество ще важи и за налога върху приходите на физическите лица. Привличането на съветския бизнес на вътрешния народен пазар би трябвало директно да повлияе на спомагателния стопански напредък на страната “, счита Новикова.

В същото време, защото в Русия ще се появят повече огромни данъкоплатци, можем да чакаме по-нататъшен растеж на приходите в бюджета на страната заради увеличената събираемост на налозите.



Русия, по-специално, подтиква връщането на компании благодарение на закон, който разрешава на съветските бенефициенти на стопански значими организации посредством съда непосредствено да получават дивиденти от тях, както и акции и дялове в директна благосъстоятелност, заобикаляйки непознати структури от „ недружелюбни “ юрисдикции с дял на благосъстоятелност от най-малко 50%. Освен това разпоредбите, съгласно които физическо лице не може да заплаща налог върху приходите на физическите лица, когато получава имущество на следено сдружение, са удължени до 2024 година

Защо някои компании напущат Кипър, само че не за Русия?

“Изборът на Казахстан може да е обвързван с желанието да се задържат задгранични вложители. За задграничните вложители пререгистрацията в Русия няма смисъл заради рестриктивните мерки върху придвижването на капитали. Но при положение на пререгистрация в Казахстан задграничните вложители даже ще могат да получават дивиденти “, отбелязва аналитичният отдел на финансовата група “Финам ”.

Например за товарния железопътен оператор “Глобалтранс ” и разработчика “Еталон ” преместването от Кипър е стъпка към възобновяване на изплащането на дивиденти. “Глобалтранс ” реши да се реалокира в свободната икономическа зона на Абу Даби през август. „ В момента изплащането на дивиденти на компанията е спряно, само че управлението на компанията счита пререгистрацията за първа стъпка към изплащането на дивиденти. Тази вест беше призната позитивно от пазара: акциите на “Глобалтранс ” демонстрираха възвръщаемост, по-висока от показателя на Московската борса, като нарастнаха с 30% от средата на 2023 година “, означават анализаторите от “Финам ”.

И разработчикът “Еталон ” реши да промени юридическия си адрес от Кипър на остров Октябрски в Калининградска област до септември 2024 година „ Това стратегическо пренасяне се преглежда като стъпка към унищожаване на инфраструктурните бариери и рискови фактори и може да способства за възобновяването на изплащането на дивиденти, както и да има позитивно влияние върху капиталовите вероятности на компанията “, означават от “Финам ”

В началото на тази седмица акционерите на “ТЦС Груп ” - компанията майка на финансовата група, която включва “Тинкоф БанК ” - също взеха решение да се раздвижат и незабавно покачиха цената на своите скъпи бумаги. Фирмата ще бъде пререгистрирана в остров Руски и безусловно през първото тримесечие на тази година името й ще се промени на МКПАО “ТЦС Холдинг ”. „ Според нас „ преместването “ не е обвързвано с някакъв тип „ заплашване “ на кипърските управляващи, а по-скоро с обстоятелството, че това ще улесни управлението при вземането на решения по отношение на съветските активи, а също по този начин ще отстрани евентуалните опасности свързани със положението на депозитарните разписки на групата. Освен това смяната на регистрацията може да разреши на “ТЦС Груп ” да възобнови изплащането на дивиденти. Краткосрочният риск, несъмнено, е надвисването на продажбите на скъпи бумаги на “ТЦС Груп ” след привършване на процедурата по „ пренасяне “, само че в дълготраен проект тази стъпка към момента е позитивна за компанията и нейните акционери “, означават анализаторите на “Финам ”.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР