Кипър призова турския сондажен кораб Явуз незабавно да прекрати незаконните

...
Кипър призова турския сондажен кораб Явуз незабавно да прекрати незаконните
Коментари Харесай

Кипър призова Турция да прекрати сондажите

Кипър прикани турския сондажен транспортен съд „ Явуз ” неотложно да приключи противозаконните си действия в блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона. Турция предприе през вчерашния ден нова провокация, като разгласи изследване за газ и навлезе в лицензиран от Никозия блок югозападно от острова.

С изказване тази заран държавното управление на Кипър приканва Турция неотложно да приключи противозаконната си активност и да изтегли всички свои сондажни и сеизмологични кораби от кипърската изключителна икономическа зона. То изрично осъжда желанието на Анкара да организира по-нататъшно сондиране в границите на офшорната зона на страната, което съставлява „ извънредно сериозна ескалация на продължаващото нарушаване на Турция на суверенните права на Кипър ”.

„ Република Кипър е решена да пази законните си права, като ускори напъните си на правно, политическо и дипломатическо ниво, като се възползва от всички благоприятни условия, които се оферират, по-специално в границите на Европейския съюз ”, се споделя в изказването на държавното управление.

Издадено бе и навигационно известие /навтекс/ за анулация на нелегално издаденото по-рано навигационно известие от Турция, с което тя блокира регион от кипърската изключителна икономическа зона за новите сондажни действия. С него Кипър предизвестява всички лица и компании, които работят или дават услуги на „ Явуз ”, че нарушават интернационалното право и правят тежко закононарушение според законите на Република Кипър и че против тях ще бъде издадена интернационална заповед за арест.

Турският сондажен транспортен съд „ Явуз ” дойде в четвъртък вечерта към 20.00 ч. в блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона, на юг от острова, и стартира процедури за стабилизация в северозападната му част, която съгласно Турция попада в нейния континентален шелф. Участъкът за новото нелегално сондиране се намира на към 250 километра от турския бряг и на към 80 километра южно от брега на острова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР