Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод.

...
Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод.
Коментари Харесай

Кипър и Египет изграждат директен подводен газопровод

Кипър и Египет ще се свържат с пряк подводен газопровод. Междудържавното съглашение за построяването му се подписва през днешния ден в Никозия от енергийните министри на двете страни. Бъдещото оборудване ще даде опция за първия експорт на природен газ от Източното Средиземноморие към Европейски Съюз, оповестява кореспондентът на БНР в Кипър.

Междудържавното съглашение сред Кипър и Египет е първото сходно транснационално газово съглашение в Източното Средиземноморие, в сходство със стандартите на Европейски Съюз. То дава политическа, правна, техническа и финансова рамка за построяването на подводния водопровод, който ще свърже първото кипърско газово находище " Афродита " с терминал за полутечен газ в Египет, на разстояние от към 100 километра. По предварителни оценки построяването на оборудването ще коства до 1 милиарда евро.

Бъдещият газопровод е доста значим за употребата на кипърските газови залежи и цялостното енергийно развиване на Източното Средиземноморие, като се явява част от построявания кулоар от разнообразни инфраструктури за доставка на газ от района за Европейския съюз. След преработката му в Египет кипърският природен газ от находището " Афродита " ще може да се изнася за Европейски Съюз и да способства за енергийната самостоятелност и сигурност на Европа. Преговорите и подписване на комерсиално съглашение към момента предстоят.

Напрежението в района се ускорява от Турция, която оспорва газовите сондажи на Кипър като " едностранни " дейности, нарушаващи правата и ползите на Турция и кипърските турци за общите естествени запаси на острова. От началото на юни първата турска сондажна платформа " Фатих " ( " Завоевател " ) е в Анталия с подготвеност да стартира първия турски сондаж за газ в Средиземно море.

До два месеца американската компания " ЕксонМобил " ще стартира своите проучвателни сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР