Кинтекс ЕАД е напът да провали свой договор за 80

...
Кинтекс ЕАД е напът да провали свой договор за 80
Коментари Харесай

Сагата Кинтекс: Напът е да се провали голям договор

" Кинтекс " ЕАД е напът да провали собствен контракт за 80 милиона лв.. За това сигнализира някогашният началник на сдружението Александър Михайлов. След освобождението му от поста през предишния месец, той заяви, че уволнението му идва 2 седмици след постигането на рекорден контракт за " Кинтекс ". 

Миналата седмица обаче, на формалната конференция в Министерството на стопанската система и промишлеността, ръководещите отхвърлиха, че въобще има план на такава стойност.  

" За да разсея всички подозрения и с оглед отбрана на държавния интерес, ще обявявам двете възлагателни писма, с които Министерство на защитата на непозната страна публично изпраща покана до " Кинтекс " за подписване в период до 30 май на контракт за над 80 млн. лева Това е рекордна по размер поръчка, която би подсигурила стабилността на сдружението най-малко за 2 години напред ", сподели Александър Михайлов. Шокиращо е, че новото управление, назначено от министър Нинова, чисто механически още не го е подписало, разяснява още той и разясни, че разгласява формалните писма и докладa на специалистите в " Кинтекс " за този резултат, само че със заличена комерсиална информация, с цел да отбрани интереса на сдружението. 

" Нямам пояснение за какво представители на страната заблуждават обществото даже по тематики, по които има безспорни доказателства и документи и слагат под риск извоювана поръчка за 80 млн. лева в интерес на България. Това може би е тенденциозен бойкот или цялостно безхаберие, само че вредите ще са за сметка на страната ", безапелационен е Михайлов. 

Той позволява и вероятни корупционни проекти, като преднамерено се бави подписването на този контракт, трансформира се цената му, с цел да се показа след няколко седмици като нов план, към който да се прикачи комисионно заплащане в размер на милиони левове в интерес на някой частен интерес. Друга догадка е допустимо надуване на доставните цени от " лоялни наши " компании за следващи отчисления.

" Комично е по какъв начин един път Нинова декларира, че не има вяра на държавното обвиняване, само че когато желае да компрометира някого - декларира, че внася сигнал след сигнал до Прокуратурата ". Така Александър Михайлов разяснява и новината, че Държавната консолидационна компания внася сигнал за негови нарушавания. " За месец и половина към този момент трети път афишират, че ще ме дадат на Прокуратурата. Те знаят, че изказванията им са нелепи и индиректно повреждат и репутацията на " Кинтекс ", само че по този начин основават медийни димки, с които се надяват да ме спрат да приказвам истината и да отвлекат вниманието от вероятно подготвяните им далавери ", съобщи някогашният началник на " Кинтекс ". 

Той предизвестява, че ще сезира Прокуратурата за занемареност или корупция на сегашния съвет на шефовете на сдружението. " Като експерт съм угрижен за ориста на " Кинтекс " и не разбирам за какво в този момент целеустремено се разрушава предприятието ", декларира някогашният шеф на държавното оръжейно сдружение.

На 11 юни от министерството оповестиха, управлението на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за вреди, породени на " Кинтекс " от уволнения шеф Александър Михайлов. Новото управление на сдружението е направило проверка на всички контракти, подписани от него. Установено е, че без решение на Съвета на шефовете и без позволение от ДКК, същият е сключил контракт и е изплатил 528 000 щатски $ с медиатор за услуга, за която към този момент компанията е имала подписан контракт, оповестиха тогава от министерството.

На 8 юни управленията на ДКК и " Кинтекс " дадоха взаимна конференция, на която оповестиха и серия други нарушавания на Михайлов, разкрити от новото управление на сдружението. Печалбата за първото тримесечие на 2022 година на " Кинтекс " ЕАД е към 17 пъти по-малка спрямо миналогодишната за същия интервал, разгласи тогава Смиляна Нитова, изпълнителен шеф на ДКК. Във връзка с изнесени лъжи от Михайлов в редица обществени изяви и изказванието му, че е сключил доста преференциален контракт за " Кинтекс " на стойност 42 млн. евро за експорт на специфична продукция, бе очебийно на конференцията, че подобен контракт не е открит в сдружението, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР