Кинокритикът и автор Божидар Манов представи втората си белетристична книга

...
Кинокритикът и автор Божидар Манов представи втората си белетристична книга
Коментари Харесай

Божидар Манов за книгата си "Хора с прякори": Това са реални образи

Кинокритикът и създател Божидар Манов показа втората си белетристична книга " Хора с прякори " пред препълнената Аула в НАТФИЗ нощес.

" Искам читателите да са наясно, че това са действителни облици, които аз познавам от друго време и място. Някои съм срещал в детството, други в родното градче на татко ми Цариброд. Разбира се, в историите в самата книга има и художествена небивалица ", сподели той пред цялостната зала, в която участваха създателите Теодора Димова, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев, кинорежисьорите Виктор Божинов и Стефан Командарев, артистът Велислав Павлов и още доста хора от актьорската и културна колегия.

Освен че бе посетител на събитието артистът и режисьор Ивайло Христов имаше и професионална задача. На него създателят повери задачата да прочете един от разказите и по този метод да онагледи нишката, по която се движат сюжетните истории в книгата.

В нея има разкази за 16 облика с разнообразни прякори, измежду които - Перото, Ватмана, Ножовката, Кучката, Среден жанр, Скучната, Ербапа и други.

" Прякорът е повече от име. Понякога той дава повече информация за самия човек в сравнение с името му ", уверен е Манов.

Гостите, които имаха за задача да показват книгата, довериха, че всички истории в нея са оттатък чертата на другарството и те карат да изпиташ емпатия. Въпреки че създателят е решил всички сюжети да са тъжни, като множеството от тях приключват със гибел, то на читателя му се желае да прочете още и още един до самия край...

Преди да раздаде подписи на гостите създателят показа, че е изумен от цялостната зала.

" Аз съм стъписан. Има толкоз събития тези дни, които се припокриват и не съм очаквал, че залата ще бъде толкоз цялостна ", сподели той, като цитира американския стихотворец и публицист Уолт Уитман, който споделя, че: " Изкуството е човещина ".

Божидар Манов даде поръчка за втора книга на " хора с прякори ", само че даде обещание продължението да бъде с подзаглавие " ведри разкази ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР