Киноата е една от най-добрите храни с високо съдържание на

...
Киноата е една от най-добрите храни с високо съдържание на
Коментари Харесай

Вкусно и здравословно: Три невероятни рецепти с киноа

Киноата е една от най-хубавите храни с високо наличие на въглехидрати, която да включите в диетата си. Всъщност тя е една от тези доста потребни храни, които са наричани „ свръххрани”. От киноата можете да хапвате в огромни количества, без терзания за килограмите и здравето.

Този артикул е с високо наличие на протеини и аминокиселини, които го трансформират в наложителна част от менюто на вегетарианците, а също така не съдържа глутен, което пък го прави извънредно подобаващ за хора, спазващи безглутенов хранителен режим.

Киноата е добър източник на антиоксиданти спрямо други елементарни зърнени храни при безглутенова диета. Повечето храни без глутен се състоят от царевично, оризово или картофено брашно. Те нормално обезпечават по-малко хранителни субстанции в сравнение с артикули, употребяващи киноа, като брашно от киноа.

Хранителни субстанции за 100 грама варена киноа:
• Калории: 120 • Протеин: 4,4 грама • Мазнини: 1,92 грама • Въглехидрати: 21,3 грама • Фибри: 2,8 грама • Фолат: 42 μg • Витамин B6: 0,123 мг • Витамин Е: 0,63 мг • Желязо: 1,49 мг • Цинк: 1,09 мг • Магнезий: 64 мг • Калий: 172 мг • Фосфор: 152 мг
Този артикул има леко сладостен усет, заради което е подобаващ както за подготвяне на съществени ястия, по този начин и за десерти. Може да бъде и съставна част за готвене на супи, яхнии или салати.
Днес ще ви предложим серия от здравословни и вкусни предписания с киноа:

ХАПКИ С КИНОА

Необходими артикули: 3 яйца, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 6 броя картофи, половин чаша киноа, зехтин, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер

Начин на подготвяне: Първо би трябвало да измиете и обелите картофите, след което да ги нарежете на ситно и да ги сварите в тенджера с вода и сол. Те би трябвало да се варят на мощен огън, до момента в който омекнат.

Успоредно с това в друга тенджера сложете да заври вода с глава лук, скилидка чесън, щипка сол и киноата. Гответе на сдържан огън, до момента в който киноата не набъбне. След това я отцедете и я оставете да се хлади. През това време пасирайте картофите, след което към тях прибавете киноата и подправете на усет.

Остава единствено да оформите хапките с ръце, да ги наредите в тава, покрита с хартия за печене, след което да ги намажете с яйцето и да ги поставите във фурната на 180 градуса за 20 минути.

САЛАТА С КИНОА

Необходими артикули: 1 портокал (на парчета), половин чаена лъжичка сол, 1 краставица (нарязана), 2 мандарини (на парчета), 1 чаша сварен нахут, 1 дребна глава лук (нарязана по желание), 2 чаши сварена и охладена киноа, половин чаша изгорял шамфъстък, маруля, 2 лъжици зехтин

Начин за подготвяне: Приготвянето на салата с киноа е доста елементарно. Започнете като поставите нахута и киноата на дъното на купа. След това прибавете и останалите добре нарязани съставки. За край подправете с олио и сол и разбъркайте.

КИНОА С РИБА ТОН

Необходими артикули: майонеза, половин чаша киноа, 1 дребна консерва риба звук, 2 супени лъжици наситнен магданоз

Начин за подготвяне: Първото сварете киноата в подсолена вода, след което я оставете да се охлади. Когато към този момент е студена, смесете всички съставки в огромна купа и консумирайте.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР