КинеДок - платформата за безплатно разпространение на европейско документално кино

...
КинеДок - платформата за безплатно разпространение на европейско документално кино
Коментари Харесай

Режисьор от Норвегия гостува в последната седмица на КинеДок във Варна

КинеДок - платформата за гратис разпространяване на европейско писмено кино на различни места отвън киносалони, е на финалната си права за 2017 година, след над 20 прожекции във Варна и над 120 за цялата страна в своето първо издание.
В последната седмица на ноември, уредниците от " Активист 38 " са подготвили няколко забавни събития със мощни документални заглавия в морската столица.

Акцент е гостуването на норвежкия режисьор Киърън Кол, който ще се срещне с публиката на отворена полемика след своя филм " Негодно за консумация ". Прожекцията е с вход свободен на 23 ноември, четвъртък, от 19:00 ч. в " Рубик Арт Център " на бул. " Приморски " 5.

" Негодно за консумация " /2017 г./ наблюдава епичното пътешестване на група млади мъже, които прекосяват 3000 км с колела от най-северната до най-южната точка на Норвегия, хранейки се само с храна, която е планувано да бъде изхвърлена. Заглавието е с дълготрайност 54 минути и покачва вниманието към казуса с разхищаването в световен проект на годна за консумация храна.

Още три прожекции ще има до края на КинеДок във Варна тази година. На 23 ноември от 15:00 ч. в Читалище " Васил Левски 1945 " (ул. " Лоза " 3) ще бъде показан извънредно сполучливият и дискутиран български филм " Кеймбридж ". Веднага след него, от 16:15 ч., още веднъж в читалището, е прожекцията на словашкия " 5-ти октомври ", в който няма реплики. Финал ще сложи завладяващото и ритмично полско заглавие " Кралицата на тишината " на 28 ноември (вторник) от 19:00 ч. в Социалната чайна (ул. " Преслав " 53).

КинеДок е план, протичащ се от 2015 година насам целогодишно и по едно и също време в 8 страни - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Норвегия и за пръв път тази година - България. Фокусът е върху европейското писмено кино, което провокира полемика и обществена смяна. От всяка от участващите страни интернационално жури избира по 2 заглавия (общо 16 филма), които се прожектират на ексцентрични за кино места, като галерии, клубове, културни, обществени и исторически центрове, открити пространства и други

КинеДок България започва през април и единствено за 7 месеца гостува със своите 16 документални ленти в 8 български града - София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Хасково и Димитровград, както и село Вишовград. Организатор за страната е продуцентската и разпространителска компания " Активист 38 ", основала нашумели и интернационално приети документални филми, а неотдавна занимаваща се интензивно и с игрално кино.

В интернационален проект самодейността стартира преди две години от Институт за писмено кино в Чехия (Institute of Documentary Film), като е подкрепена от Подпрограма МЕДИА на стратегия " Творческа Европа " на Европейски Съюз, а в България от " Национален кино център " и Национален фонд " Култура ". 

Във Варна КинеДок се осъществя с финансовата поддръжка на Фонд " Култура " на Община Варна, като част от Програма " Варна - Европейска младежка столица 2017 ".

Изключително значимо е съдействието и самоинициативата на локалните сътрудници във всеки град, при които се прожектират филмите. Във Варна локациите за 2017 година са: Малки римски терми, " Рубик Арт Център ", Социалната чайна, Сцена " Кофража ", Снек-бар " Русалка ", Читалище " П. Р. Славейков 1928 " и Читалище " Васил Левски 1945 ". Организаторите изричат специфични благодарности на всички сътрудници и дейни хора, свързани с изброените места!
Всички прожекции в програмата на КинеДок до края на 2017 година са със свободен вход. Платформата е отворена за нови места за прожекции и полемики по предложение на публиката, като хрумвания могат да се изпращат на [email protected]. Подробностите за плана, както и цялостната стратегия за цяла България са на формалния уебсайт https://kinedok.net/bg и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/KineDokBulgaria/

Предстоящите до края прожекции във Варна са:
23.11.2017 година, 15:00 ч. Читалище " Васил Левски 1945 " (ул. " Лоза " 3)
" Кеймбридж " (България, 2015, 64‘)

23.11.2017 година, 16:15 ч., Читалище " Васил Левски 1945 " (ул. " Лоза " 3)
" 5-ти октомври " (Словакия, 2016, 50‘)

23.11.2017 година, 19:00 ч., Рубик Арт Център (бул. " Приморски " 5)
" Негодно за консумация " (Норвегия, 2017, 54‘) - специфичен посетител е режисьорът Киърън Кол

28.11.2017 година, 19:00 ч., Социалната чайна (ул. " Преслав " 53)
" Кралицата на тишината " (Полша, 2014, 80‘)
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР