Килимите са обитателите“ на нашия дом, които поемат ежедневните удари

...
Килимите са обитателите“ на нашия дом, които поемат ежедневните удари
Коментари Харесай

Удължете живота на килима с този трик

Килимите са „ жителите “ на нашия дом, които поемат ежедневните удари върху себе си. Мръсотията, прахът, разлят чай, детската игра и неспокойните домашни любимци могат доста да съкратят живота им. Събрали сме най -добрите препоръки по какъв начин да се грижим за килимите и да създадем техния „ живот “ дълъг и благополучен. 

1. Пазете от прахуляк и нечистотия

Първото предписание е просто и сме съвсем сигурни, че няма потребност да се припомня за него. Вакуумирайте килима си един път седмично или по-често, защото упоритите замърсявания и замърсявания ще бъдат по-трудни за унищожаване. Не забравяйте постоянно да изтривате рафтовете от прахуляк и ъглите от паяжините - в последна сметка рано или късно всичко това също ще падне върху килима.

Може би главната заплаха за килимите сме ние, хората и нашите домашни любимци. На места, където домашните любимци обичат да седят, разстелете специфични дребни килими върху килима. Това ще остави по -малко вълна върху килима.

Не ходете боси по килима - той всмуква потта, мазнините или крема за тяло толкоз елементарно, колкото мръсотията. Използвайте чехли.

2. Почистете петната вярно

Ако върху килима се разлее чай, кафе, сок или вино, първо избършете добре влагата с хартиена забрадка (никога не търкайте, това ще повреди структурата на влакната) и едвам по-късно нанесете средство за премахване на петна.

Ако вода се разлее върху килима, покрийте влажната зона с забрадка, натиснете с тежък предмет и оставете за една нощ. Кърпата ще всмуква цялата влага.

Естествените би трябвало да бъдат почистени от петна със особено дефинирани препарати за вълна или химическо почистване. Преди да употребявате какъвто и да е артикул, първо го тествайте върху парче от долната страна на килима.

Синтетичните килими могат да се почистват и с домашни средства, да вземем за пример разтвор на сода, оцет и прахуляк за пране във вода (1 супена лъжица сода се взема за 1 чаша топла вода, същото количество прахуляк за пране за перални машини и 4 супени лъжици оцет ). Но бъдете деликатни, в случай че по килима има петна, те могат да станат по-ярки от такова разчистване.

Можете да премахнете котешка или кучешка четина от килима с леко влажна четка или парогенератор с огромна дюза, в случай че килимът е синтетичен. Естественият килим може да бъде развален по този метод.

Ако е допустимо, правете килима си професионално химическо почистване един път годишно.

3. Грижете се и проветрявайте

Смешно е, само че килимите малко наподобяват на домашни любимци. Те би трябвало да бъдат следени, гледани, да им се отделя време.

Специалистите по разчистване поучават да проветрявате килима на чист въздух най-малко един път на всеки три месеца.

Не забравяйте за методите на баба: от време на време е потребно да окачите килима на на комфортно място за тази цел на улицата  и да го избиете добре. Това ще помогне за унищожаване на развалените власинки и ще направи килима по-пухкав. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР