Килимът у дома означава още повече уют, мекота и удобство

...
Килимът у дома означава още повече уют, мекота и удобство
Коментари Харесай

Как да премахнете петната от килима

Килимът вкъщи значи още повече уют, мекост и улеснение в всекидневието. Но е реалност, че и най-практичните килими имат потребност от малко по-внимателна поддръжка, в сравнение с твърдите подове. Особено когато вкъщи има дребни деца, домашни любимци, доста посетители или невнимателни стопани, които постоянно разливат мляко, вино, кафе и други неща върху тях.

В идващите редове ще ви разкажем по какъв начин да премахнете множеството петна по килима в домашни условия в няколко елементарни стъпки.

Първа стъпка: попийте

Когато видите петното, първо премахнете твърдите частици (например тиня, наслойка от кафе, сос). За задачата можете да употребявате тънка шпатула или тъпата част на необятен нож. После се погрижете да попиете оптимално добре течната част от веществото. Попивайте деликатно с домакинска хартия или чиста бяла забрадка, като притискате и сменяте нечистата забрадка, само че без да търкате.

Втора стъпка: идентифицирайте петното

Втората ви задача е да разберете от какво е петното. В множеството случаи евентуално ще знаете, само че когато вкъщи има деца или домашни любимци, ще би трябвало да употребявате детективските си умения и да ревизирате цвета и мириса. Третирането на другите петна може да е друго, само че тук ще ви разкажем за повсеместен способ, с който можете да се справите с множеството петна, които ще откриете по.

Трета стъпка: третирайте с домакински препарат

Голяма част от нормалните петна по килимите могат да бъдат отстранени с три елементарни съставки, с които разполагате вкъщи: вода, препарат за съдове и бял оцет. Сложете 1 с. л. препарат, ¼ чаша оцет и 2 чаши вода и разбъркайте добре. Натопете в разтвора чиста бяла забрадка и нанесете деликатно върху петното. Отново внимавайте да не търкате, с цел да не разнесете замърсяването и да извършите провалите по-големи. Процедурата е елементарна: намокряте петното с влажната забрадка, след което попивате с забрадка, напоена с чиста вода. Повтаряйте, до момента в който оцветяването изчезне, след което оставете да изсъхне на въздух. Накрая минете с прахосмукачката, с цел да върнете положителния тип на влакната, които може да са леко смачкани.

Можете да употребявате и подготвен препарат за килими

Разбира се, можете да употребявате и подготвен, профилиран препарат за разчистване на килими. Прочетете и следвайте напътствията на производителя. За по-старите петна е добре да оставите препарата да работи малко по-дълго време. След като килимът изсъхне, още веднъж повдигнете влакната му с прахосмукачката.

При повторна поява на петното

Понякога е допустимо да забележите, че петното, което сякаш сте отстранили, след няколко дни се появява още веднъж. Причините за това може да са две. Едната е, че по влакната на килима може да има останки от препарата, които стават лепкави и задържат нечистотия, което ви кара да мислите, че остарялото леке още веднъж е тук. Втората е, че разлятото вещество е попило в подложката на килима и с времето се всмуква назад във влакната, като се движи от дъното към горната им част.

В подобен случай е добре да напоите мястото с чиста, хладка вода (не повече от ¼ чаша). След това попийте добре и най-после поставете върху влажното място няколко пласта домакинска хартия и да я затиснете с нещо тежко по цялата им повърхнина, като оставите да престои една нощ. Оставете да изсъхне на въздух.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР