Кихането и сумтенето са очевидни сами по себе си признаци,

...
Кихането и сумтенето са очевидни сами по себе си признаци,
Коментари Харесай

Каква е причината животното ви да киха и сумти?

Кихането и сумтенето са явни сами по себе си признаци, все пак при домашните любимци мъчно се разграничават, като границата сред двете е мощно размита. Кихането е ненадейно, неволево освобождение на въздух от дробовете през носа и устата в отговор на дразнение в горните дихателни пътища. Най-често самото раздразнение е върху лигавицата в носната празнина. В контрастност на кихането, сумтенето е волева реакция.

Сумтенето и кихането при кучетата и котките се провокира от най-разнообразни фактори. Докато огромна част са изцяло инцидентни и естествени дразнения, други би трябвало да се третират с нараснало внимание – алергии, инфекции, запушвания.

Причинителите за кихане и сумтене могат да се отдиференцират.

Кихане:

 Болно куче

1. Инфекциозни болести

Почти всяко инфекциозно заболяване, засягащо горните дихателни пътища, провокира кихане. Тук спадат всички болести от инфекциозния трахеобронхит до ганата по кучетата и херпесвирусната зараза при котките.

2. Запушвания (обструкции) на горните дихателни пътища

Ракови формирания, полипи, непознати тела и свръхразрастване на тъкан затрудняват въздушния поток. В разследване на това е налично дразнение и кихане. Често срещан е този проблем при брахиоцефалните породи и оттова названието брахиоцефален синдром.

3. Алергии

Макар алергичния ринит (хрема) да не е така срещан както при хората, той въпреки всичко се среща и при домашните любимци.

4. Вдишани дразнещи сътрудници

В тази група влизат прахуляк, парфюми, полен, килимен прахуляк и други сходни, предизвикващи раздразнение и кихане.

Сумтене:

 Домашни любимци

1. Обструкция на горните дихателни пътища

Подобно на страдащите от интензивно хъркане и сънна апнея хора, кучетата и котките с механични запушвания на дихателните си пътища сумтят. Особено изразено е сумтенето при животни от брахиоцефалните породи, в опит да се освободят от насъбраните в респираторния тракт течности.

2. Затлъстяване и наднормено тегло

Килограмите несъмнено си споделят думата – под формата на интензивно сумтене.

Докато кихането и сумтенето споделят обща линия – изтласкване на въздух отвън дихателните пътища, при явлението назад кихане животните неволево, спастично инхалират въздух. Характерно е за кучетата, изключително след разходка на открито и дълготрайно инхалиране на дразнещи сътрудници (прах, полен, пръст) и епизодите могат да продължат няколко минути. За притежателите в профил наподобява като задушаване, само че зад него не се крие нищо притеснително, с изключение на раздразнени гърло и меко небце.

Ако наблюдавате учестяване на кихането и сумтенето, предприемете ограничения за отдиференциране на заболяване – за начало поставете животното в клетка, с цел да го наблюдавате добре. Не го натоварвайте с изтощителни разходки и игри. За предпочитане е да измерите ректалната температура на животните и да отчетете дали има съществуване на тресчица. Не чакайте последния миг, с цел да отидете на ветеринар. Ясни аргументи за посещаване на ветеринарната клиника включват с изключение на усложненията в дишането, промени в държанието, липса на вкус, болежка, изтечения от носа (слузести, кървави и др.).

Във ветеринарния кабинет ще ви бъдат заложени въпроси по отношение на положението на животното преди и след появяването на признаците. След това животното ще е подложено на надзорен обзор, включващ и лабораторни проби (кръвна картина). При брахиоцефалните породи се а рентген се прави инспекция за тумори, обструкции и непознати тела. За рентгеновата фотография някои животни се упояват, други не. В последна сметка ветеринарният доктор ще реши дали положението на пухчето ви е обикновено или се постанова лекуване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР