Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им

...
Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им
Коментари Харесай

Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраните за украинско зърно

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия поради отхвърли им да анулират възбраната за украински селскостопански артикули, съобщи комерсиалният представител на Украйна Тарас Качка в извънредно изявление за „ Политико “.

Забраните, наложени от трите централноевропейски страни, имат за цел да предпазят фермерите им от внезапното увеличение на износа на зърнени култури от украинската страна след блокадата на украинските пристанища на Черно море от страна на Русия. Управляващата партия в Полша е изключително заинтригувана да спре потока, защото нейната орис на изборите на 15 октомври е тясно обвързвана с поддръжката на селските региони, които са огорчени от увеличението на украинския селскостопански експорт.

" Важно е да се потвърди, че тези дейности са юридически неправилни. Затова на следващия ден ще стартираме правосъдни процедури ", съобщи Качка и добави, че Киев се готви да предприеме ответни ограничения против полския експорт на плодове и зеленчуци.

Трите страни се разпалиха против Европейската комисия, която предишния петък реши да позволи продажбите на украинско зърно в Европейски Съюз. Полша, Унгария и Словакия обявиха, че ще наложат лични забрани за украинското зърно след решението на Комисията да приключи рестриктивните мерки си. " В нашите очи тези ограничения на Унгария и Полша са израз на цялостно съмнение към Европейската комисия ", съобщи ръководителят на комерсиалната работа на Украйна.

Качка съобщи, че откритото опълчване на Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е единствено вътрешен въпрос за Европейски Съюз, а повдига това, което той назова " най-голямата систематична угриженост " - дали интернационалните търговски сътрудници могат да се доверят на това, че Брюксел приказва от името на Европейски Съюз.

" В продължение на доста години Европейската комисия беше тази, която водеше комерсиалните договаряния и беше институцията, отговаряща за комерсиалната политика на целия Европейски Съюз. И ние работехме на тази основа ", сподели Качка и добави: " Системният метод на Будапеща и Варшава да пренебрегват позицията на институциите на Европейски Съюз в комерсиалната политика, мисля, че ще бъде проблем за Европейски Съюз като цяло, тъй като там няма единение. "

Киев възнамерява да съди страните в Световната комерсиална организация, а не посредством личното си комерсиално съглашение с Европейски Съюз. " Мисля, че целият свят би трябвало да види по какъв начин се държат държавите-членки в Европейски Съюз по отношение на комерсиалните сътрудници и личния си Съюз, тъй като това може да повлияе и на други страни. "

Докато Словакия просто удължи предходната възбрана на Европейски Съюз за четири типа зърно, Полша наложи спомагателни забрани за украинското брашно и фураж през уикенда. Унгария, сподели Качка, отива още по-далеч и не разрешава още 25 продукта, които не са били обсъждани преди, в това число месо.

" Тези случайни забрани са нелепи ", сподели Качка. " Смятам, че Унгария тук прави политическо изказване, че желае да блокира търговията с Украйна, както и да пренебрегне изцяло Брюксел ".

Докато спомагателните забрани на Унгария са най-вече алегорични, като се има поради, че Украйна не изнася доста говеждо и свинско месо за страната, ограниченията на Полша ще обиден забележителна част от износа на Украйна, сподели още Качка. Ако Варшава не се откаже от тези спомагателни забрани, " ще бъдем принудени да предприемем ответни ограничения във връзка с спомагателните артикули и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша ".

Правителствата в Будапеща и Варшава обявиха, че работят, с цел да защитят своите аграрни производители от внезапното нарастване на украинските артикули, което е намалило цените, само че Качка отвърна, че тази обосновка е неправилна: " Забраната на Полша няма да помогне на земеделските производители, няма да повлияе на цените, тъй като цените са световни - това, което вършат, се основава на публичното мнение. "

Служител на Европейски Съюз съобщи пред „ Политико “, че Брюксел се надява да позволи въпроса, като накара Киев да наложи лични ограничавания върху износа при положение на неочакван скок.

Запитан за тази евентуална договорка, Качка съобщи, че Киев е подготвен да " поеме отговорността да подсигурява, че износът от Украйна няма да сътвори цунами в прилежащите страни " и ще наложи система от лицензи за експорт на зърно в " действително време ", с цел да може по едно и също време да " забави " износа към прилежащите страни и да разреши на Украйна да " реагира бързо ", в случай че бъде засечен скок, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР