Киев се споразумя с Анкара за пускането на турския "Байрактар"

...
Киев се споразумя с Анкара за пускането на турския "Байрактар"
Коментари Харесай

Турция и Украйна готвят изпитано оръжие срещу Донбас

Киев се споразумя с Анкара за стартирането на турския "Байрактар " на територията на Украйна. Именно безпилотните самолети се смятат за главните аргументи за триумфа в неотдавнашната Карабахска война.

Смята се, че с тяхна помощ киевските генерали мечтаят да повторят карабахския блицкриг в Донбас. Но какво ще даде Украйна в подмяна на Турция?

Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от турски безпилотни летателни апарати, а Киев е подготвен да създаде вид на взаимното им произвеждане с трансфер на технологии.

Това заяви в петък министърът на защитата на Украйна Андрей Таран. "Съвременните турски бойни безпилотни летателни апарати имат характерностите, от които се нуждаем ", сподели той и добави, че "има проекти за прекосяване към взаимно произвеждане на БПЛА с Турция ".

„ И тук не приказваме просто за основаването на компания, а за прехвърлянето на технологии. Както знаете, Украйна има технологии, които могат да се споделят с турски компании “, сподели министър.

В понеделник Таран подписа съглашение с турски компании за производството на щурмови безпилотни летателни апарати за потребностите на украинската войска. Подписването се организира в границите на визитата в Киев на турската делегация, ръководена от ръководителя на секретариата на отбранителната промишленост на републиката Исмаил Демир.

По-рано главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Руслан Хомчак даде обещание, че през 2021 година Киев ще закупи още пет турски “Байрактар”.

Най-вероятно Турция се интересува от Украйна като реализатор на софтуерната верига за произвеждане на безпилотни летателни апарати, счита основният редактор на списание "Арсенал на отечеството " Алексей Леонков.

„ Очевидно “Байрактар” ще бъде съединен от подготвени съставни елементи благодарение на евтина работна ръка. Фактът, че украинската военна промишленост работи за сметка на американски заеми ще добави към ниската цена на такова сглобяване, т.е. Анкара в действителност ще трансферира част от разноските за сглобяване на своите безпилотни летателни апарати към Америка “, сподели специалистът.

Може би ползата на Анкара към украинското военно произвеждане е подхранван и от опасността от западни наказания - Съединени американски щати таман постановиха от дълго време обещани наказания, забранявайки износа на артикули за потребностите на турската отбранителна промишленост, както и замразявайки активите на турските отбранителни компании, в това число и на самия Исмаил Демир, сподели Леонков.

Други специалисти обаче считат, че американските наказания не са свързани със сключването на договорката с Киев. „ Анкара преследва чисто търговски интерес. Тя към този момент е получила достъп до моторите на известния цех “Мотор Сич” и в този момент е подготвена да трансферира свои лични технологии в Украйна, само че не и най-актуалните.

В края на краищата това не я заплашва с огромни загуби: компанията “Байкар Машина”, която създава безпилотни самолети, в това време към този момент основава апарати от напълно друго равнище “, изясни Андрей Фролов, основен редактор на списание “Оръжеен износ”.

„ Киев към този момент е придобил шест турски “Байрактар”-а преди година и чака последователно да усили броя им до 50 броя. В тази връзка министър Таран стартира да приказва, че би било хубаво да се създават такива устройства на територията на Украйна.

В това няма сензация, а е поток от похвали, отправени към техните турски другари, предпочитание да им се угоди “, сподели военният специалист. “Украинците нямат шансове да създават независимо безпилотни летателни апарати като “Байрактар”. Бюджетът им е доста дребен, както и пазарът, тъй че при сегашните условия е нереалистичен”, добави той.

Едно от главните нововъведения в неотдавнашната война в Карабах са всеобщите удари на турските дронове “Байрактар”. Дронът, за който се счита, че е оказал помощ на Азербайджан да победи Армения, е кръстен на притежателите на компанията. Нещо повече, за президента Реджеп Ердоган това е съвсем фамилен бизнес. Настоящият началник на компанията Селджук Байрактар е негов шурей.

Що се отнася до Украйна, оръжейният колос сполучливо си сътрудничи с нея от от дълго време. През 2018 година “Байкар Машина” показа първия пример безпилотния аероплан “Акънджи” - взаимна разработка на турски и украински инженери.

Това устройство е оборудвано с мотор, създаден в завода “Ивченко-Прогрес” в Запорожие - моторът е 3,5 пъти по-мощен от мотора на базовия “Байрактар”” Бойният безпилотен аероплан "Акънджия " може да се издигне до 12 хиляди метра, да носи до 900 кг оръжие на външни окачвания и до 450 кг във вътрешните отделения на фюзелажа. Дронът е въоръжен с управляеми ракети и бомби и е оборудван с електронни разследващи и бойни системи.

Миналата година Киев закупи и тества устройства “Байрактар”. По неофициални данни сумата по този контракт е била 69 милиона $. Дроновете, закупени от Украйна, са оборудвани, по-специално, с високо прецизни бомби МАМ-Л, създадени в Турция.

Именно тези бомби с лазерна система за ориентиране бяха употребявани от Азербайджан в последните борби в Карабах. Бойната глава е снабдена със заряди както от термобаричен, по този начин и от фрагментационен вид - т.е. може да се употребява за заличаване както на тежко съоръжение и инфраструктура, по този начин и на огромни концентрации на противников военни.

Според резултатите от контракта през предходната година украинските въоръжени сили са получили десетина “Байрактар”-а, оборудвани с муниции от клас MAM-Л и MAM-С, заяви украинското министерство на защитата. През същата година украинските военни, подготвени от турски инструктори, използваха тези БПЛА на маневри, а теренът беше допустимо най-близо до релефа на Донбас.

Тясното съдействие сред Анкара и Киев във връзка с безпилотните самолети продължи и през изходящата година. През януари гореспоменатият “Ивченко-Прогрес” подписа контракт с “Байкар Машина” за доставка на турбовитлови и турбореактивни мотори за БПЛА и крилати ракети.

През август имаше известия, че Киев предлага на Анкара да закупи 50% дял в друго запорожско дружество - “Мотор Сич”, водещ производител на самолетни мотори от антични времена. Този план обаче не се реализира.

Както отбелязва украинският портал Defense Express, в края на октомври турската страна отхвърли да купи акции на “Мотор Сич” и реши да размени украинските мотори за БПЛА със свои лични.

“Байкар Машина” изясни, че БПЛА се нуждаят от бутални мотори от този клас, които “Мотор Си”, уви, не създава. Но в това време “Байкар Машина” успокои киевските сътрудници - решението не значи ограничение на съдействието с украинския военно-промишлен комплекс.

Тогава, в края на октомври, украинският министър за стратегическите промишлености Олег Уруски съобщи, че турците търсят място в Украйна за взаимното произвеждане на безпилотни летателни апарати. Според Уруски Анкара ще обезпечава вложения, до момента в който Украйна се нуждае единствено от платформа.

Междувременно украинските въоръжени сили продължиха да изпитват закупените безпилотни летателни апарати в условия, близки до бойните. В края на ноември няколко „ Байрактар “-а, дружно с американските противотанкови ракети “Джавелин”, бяха изпитани в региона на Николаев, на полигона “Широкий Лан”.

Според сюжета на ученията украинските военни работи в градски условия на фона на потреблението на електронна война от врага. В края на ноември въоръжените сили на Украйна симулираха нападението на “Байрактар” против Крим.

Експертите означават, че самата Украйна от дълго време се занимава с производството на безпилотни летателни апарати, само че по своите качества те не могат да се конкурират с турските. Собствените безпилотни летателни апарати от дълго време са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна на линията за контакт в Донбас. Според Народната милиция на ЛНР украинските дронове бомбардират цивилна инфраструктура.

Също по този начин БПЛА организират въздушно разузнаване, поправят огъня на украинските миномети. Както отбелязва "Комсомолская истина ", републиките в Донбас се притесняват дали бързият напредък на арсенала от безпилотни самолети значи, че Киев приготвя блицкриг по модела на Карабахската интервенция.

„ Киев заявява своя ангажимент за спокойно споразумяване на спора. Възниква въпросът: за какво тогава една бедна страна с дупка в бюджета купува “Байрактар”? Имат ли други горещи точки, където могат да ги ползват? Не, те купуват “Байрактар” за потребление в Донбас “, сподели Родион Мирошник, консултант на ръководителя на ЛНР, представител на републиката по време на договарянията в Минск.

Изявленията на президента Владимир Зеленски и действителните дейности на Киев са радикално разнообразни, сподели източникът. „ С заявеното предпочитание за мир би трябвало да се натрупат пари за възобновяване на Донбас. И с цел да се хвърлят всички сили в политическото и дипломатическо споразумяване, да се контракти модел за взаимно битие и като цяло да се отстрани въпроса за сигурността.

Това не се случва ”, оплака се представителят на ЛНР. “Украйна взема големи заеми, купува “Байрактар”, поръчва някакви военни кораби във Англия и други сходни. Следователно задачата е военни дейности с потребление на безпилотни самолети в този случай”, добави той.

Донбас обаче ще има какво да отговори на офанзивите на Байрактар, споделя Мирошник. „ През май 2014 година Украйна стартира да употребява самолети за въздушни набези над Луганск, Донецк, Суходолск. След това те разрушиха жилищни региони със своите самолети. Но до август цялата авиация в Украйна завърши. Затова в този момент да се каже, че ще бъдем изцяло невъоръжени пред дузина „ Байрактари “ е наивно “, заключи представителят на ЛНР.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР