Киев реагира на анексирането на четири украински региона от Русия

...
Киев реагира на анексирането на четири украински региона от Русия
Коментари Харесай

Евронюз: 5 причини Украйна да не се присъедини скоро към НАТО

Киев реагира на анексирането на четири украински района от Русия в петък, като разгласи изненадваща, ускорена кандидатура за присъединяване към военния съюз на НАТО, написа " Евронюз ".

Съществуващите членове Полша, Румъния, Словакия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Черна гора и Северна Македония подкрепят кандидатурата.

Но показателно е, че шефът на НАТО Йенс Столтенберг се отхвърли да я поддържа, до момента в който американският консултант по сигурността Джейк Съливан сподели, че кандидатурата би трябвало да бъде отсрочена.

Ето пет аргументи, заради които е малко евентуално Украйна да се причисли скоро към НАТО.

Риск от по-широка война

Воюването усложнява картината.

Съгласно член 5 от съглашението за групова защита на НАТО, в случай че една страна членка бъде нападната, всички останали би трябвало да смятат това за нахлуване против себе си и да се притекат на помощ на своя съдружник.

Това значи, че в случай че Украйна се причисли към НАТО, до момента в който към момента е във война с Русия, член 5 ще бъде задействан.

" Има ескалационни опасности при присъединението на Украйна ", разяснява Джон Уилямс, професор в университета Дърам, който специализира в интернационална политика, война и суверенитет, предупреждавайки, че това може да докара до " призрачен сюжет ".

" НАТО ще се включи по-ясно във войната по доста по-директен метод ", продължи той, което значи, че други членове, които граничат с Русия, като балтийските страни и Полша, биха могли " евентуално да станат фронтова линия ".

Докато молбите за участие на Швеция и Финландия в НАТО напреднаха, Путин заплаши да отговори със същото, в случай че НАТО разположи войски и инфраструктура там.

Но това сегашно отвращение не значи дефинитивно затваряне на вратата за Украйна. След като войната завърши, Украйна към момента може да се причисли към алианса, като Украйна остане благонадежден предстоящ член.

" Нека първо да приключим спора ", сподели Джейми Ший, някогашен заместник-помощник на генералния секретар на НАТО. " За момента основният въпрос е да запазим Украйна като функционираща страна и да изгоним съветските сили от нейната територия. "

" Нека сготвим днешната вечеря и по-късно да се погрижим за вечерята идната седмица ", добави той.

Членството в НАТО " не е наложително " за Украйна

НАТО към този момент се ангажира с Украйна.

Наред с десетките милиарди евро военна и финансова помощ от обособени държави-членки на НАТО, самият алианс дава голяма поддръжка на Украйна, като координира тази двустранна помощ и доставката на филантропична и несмъртоносна помощ.

" Всички тези оръжия, които се вливат в Украйна значат, че по някакъв метод Украйна към този момент има гаранция за сигурност в НАТО ... без участие. "

" Понякога можете да извлечете доста изгоди от участието в НАТО, без действително да се присъедините ", добави той, цитирайки образеца на Косово, което бе подкрепено от мироопазващи сили от алианса в края на 90-те години на предишния век.

Същото важи и за нуклеарната опасност, допуска проф. Уилямс.

След коментарите на чеченския водач Рамзан Кадиров, че Русия би трябвало да употребява нуклеарни оръжия с дребна мощ в Украйна, Вашингтон сподели, че ще отговори сурово, като някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс съобщи, че Съединени американски щати ще унищожат съветските войски в Украйна и ще потопят целия им черноморски флот.

Украйна " не е подготвена " за участие в НАТО

Преди да се причислят към НАТО, страните първо би трябвало да изпълнят избрани стопански, политически и военни стандарти.

Според проф. Уилямс Украйна има да извърви още път до осъществяването на тези критерии за участие, акцентирайки " проблеми " с " демократичните институции " и " антикорупционните процеси " в страната.

" До скоро изборите в Украйна бяха много корумпирани... и до скоро имаше всеобщите улични митинги, които се пробваха да насочат Украйна по пътя към превръщането й в съвременна, демократична, демократична европейска страна ", сподели той.

" Този път в този момент наподобява сигурен. Путин подсигурява това. Но това е дълъг път, политическите институции на Украйна имат работа за извършване. "

Кандидатурата на Украйна за присъединение към Европейския съюз (ЕС) е изправена пред сходни компликации, с опасения по отношение на това дали ще отговори на стандартите и упованията на блока.

Все отново има очаквания, че войната ще усъвършенства способността на Украйна да отговори на условията на НАТО, изключително във военно отношение.

" Украйна ще излезе от това с евентуално една от най-хубавите армии в НАТО, тъй като е получила доста западно съоръжение и образование ", сподели Ший.

Това ще я направи " по-привлекателен претендент " в дълготраен проект, добави той.

Трудно е да накараш всички членове на НАТО да поддържат кандидатурата на Украйна

Според разпоредбите на НАТО нови членове могат да бъдат признати единствено в случай че всичките 30 членове са съгласни. Дори в случай че някой не е склонен, това може да попречи - или даже да провали - целия развой.

Швеция и Финландия се сблъскаха с тази компликация със личните си претенции за участие в НАТО, като Турция повдигна възражения.

По същия метод Унгария може да се окаже проблем за кандидатурата на Украйна за участие.

Държавите, които споделят сухопътна граница, имат някогашен спор за правата на унгарско говорящото малцинство в Украйна.

От 2017 година, когато Украйна направи украинския наложителен език в началните учебни заведения, Унгария неведнъж блокира опита на Украйна да се интегрира както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз.

" Орбан е човек, който ще сътвори проблеми, в случай че почувства, че има социална поддръжка ", сподели Ший. " Вижте неговите дейности в Европейски Съюз. "

Орбан неведнъж е подлагал на критика тактиката на Запада по отношение на Русия и се е позиционирал като съдружник на Путин, критикувайки потреблението на наказания и сключвайки газови покупко-продажби с Москва.

Мненията в други европейски столици също са проблем.

" Големият въпрос е дали Франция и Германия, биха се съгласили ", коментира Уилям Алберк, шеф по тактика, технологии и надзор на въоръженията в мозъчния концерн Международнен институт за стратегически проучвания. " Ще желаят ли да стигнат толкоз надалеч? "

През 2008 година както Париж, по този начин и Берлин блокираха опитите на Украйна и Грузия да се причислят към алианса, до момента в който през февруари 2022 година - единствено седмица преди нашествието - немският канцлер Олаф Шолц сподели, че участието на Украйна не е в проекта.

Това би било " пропагандна победа " за Путин

След експлоадирането на войната в Украйна, Путин прокарва линията, че Русия е застрашена от НАТО.

Той рутинно оправдава нахлуването в Украйна, като избавяне на Русия от тази опасност, която съгласно него е заплаха за териториалната целокупност на Русия.

Ако Украйна се причисли към проекта за интегрирана защита на НАТО, това ще включва разполагане на западни войски и военни бази на украинска земя.

" Това ще даде на Путин голям агитационен подтик ", сподели той. " Путин се пробва интензивно, даже обезверено, да убеди руснаците, че има външна екзистенциална опасност от страна на НАТО ... приемането на Украйна в този момент просто би било в интерес на този роман. "

" Кой желае да даде на Путин маслинова клонка? ", пита Ший.

Представители на НАТО и западни политици неведнъж са давали да се разбере, че войната в Украйна е спор сред Киев и Москва, като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че няма да въвлече алианса в по-широк спор за Украйна.

Имаше опасения, че тази " пропагандна победа " ще пристигна в несъответствуващ миг, на фона на светкавичния прогрес на Украйна на бойното поле и антивоенното възприятие в Русия.

Въпреки че твърдо поддържа кандидатурата на Украйна за участие, Алберк разяснява: " Путин сбъдва личните си кошмари в цяла Европа... Украйна се причисли към Запада, вечно му обърна тил, Финландия и Швеция също се обърнаха към НАТО.

" Искам да кажа, че той (Путин) просто е доста добър в това да се простреля самичък в крайници ", добави той.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР