Киев разследва смъртта на украинска журналистка, починала в руски плен.

...
Киев разследва смъртта на украинска журналистка, починала в руски плен.
Коментари Харесай

Киев разследва смъртта на 27-годишна журналистка, починала в руски плен

Киев проверява гибелта на украинска журналистка, умряла в съветски плен. Тя е известна с репортажите си от първо лице за живота под съветска окупация при започване на нашествието на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс, представена от БТВ.

27-годишната Виктория Рощина изчезна през август 2023 година, откакто се насочи на репортерско пътешестване в окупираната Източна Украйна, а през април предходната година Русия призна, че тя е била арестувана.

Късно в четвъртък украинският омбудсман по правата на индивида Дмитрий Любинец удостовери в обществените медии гибелта ѝ и осъди задържането ѝ като нелегално.

Говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов съобщи пред публичната телевизия „ Суспилне “, че Рощина е била в листата на пандизчиите, които да бъдат разменени, и че „ всичко належащо е направено “ за размяната.

По думите му журналистката е трябвало да бъде трансферирана в Москва от южния град Таганрог.

Кампанията „ Репортери без граници “ заяви, че Рощина е умряла на 19 септември, като се базира на писмо, което фамилията ѝ е получило в четвъртък от съветското министерство на защитата.

Украинската основна прокуратура съобщи, че е актуализирала следствието си за военно закононарушение по отношение на изгубването на журналистката и е присъединила в него ликвидиране.

Русия не е коментирала обществено гибелта ѝ на Виктория Рощина.

„ Какво са създали с нея? Какво можеше да се направи на едно младо момиче, с цел да почине? “, написа в X активистката Александра Матвийчук, носителка на Нобелова премия за мир за 2022 година

В изказване от петък Европейският съюз изиска „ задълбочено и без значение следствие, което да обясни всички условия “ към гибелта на Рощина.

„ Нейната орис е трагично увещание за многото хиляди лица, арестувани в окупираните украински територии и Русия, както и за репресиите, налагани от съветските управляващи “, се споделя в него.

Отбелязва се, че тя е 13-ата подред жертва в средите на публицистите от началото на войната сред Русия и Украйна.

Със задържането на Рощина съветските управляващи са поели цялостната отговорност за сигурността и здравето й, прибавя представителят на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Живите репортажи на Рощина документират напъните на Москва да затвърди съветската власт в елементи от окупираната Източна и Южна Украйна след нахлуването на Кремъл през февруари 2022 година

Журналистката също по този начин улавя компликациите в всекидневието на полуостров Крим, който Русия завзема и едностранно анексира от Украйна през 2014 година

Статиите ѝ за издания като „ Украинска истина “ и финансираното от Съединени американски щати радио „ Свобода “ включват фотоси на съветска военна техника и разкриват мащабите на разрухата в Мариупол, унищожен от траялата месеци съветска офанзива и блокада.

Журналистката към този момент един път е била арестувана от съветските сили в продължение на 10 дни в Югоизточна Украйна в първите седмици на войната.

Главната редакторка на „ Украинска истина “ Севгил Мусаева разказва Рощина като „ необикновено смела “ и ангажирана да разкрие тежкото състояние на жителите под съветска окупация.

„ Беше невероятно да я спрем, да я задържим. Тя беше изцяло отдадена на публицистиката “, написа Мусаева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР