Киев извика във външното си министерство посланика на Ватикана в

...
Киев извика във външното си министерство посланика на Ватикана в
Коментари Харесай

Киев извика посланика на Ватикана заради призива на папата Украйна да развее бялото знаме

Киев извика във външното си министерство посланика на Ватикана в страната поради думите на папа Франциск, че Украйна би трябвало да има смелостта " да развее бялото знаме " и да договаря с Русия.

Това се случва, откакто към този момент апелът на папата беше неодобрен от украинските управляващи и международни водачи на фона на продължаващата над две години на Кремъл против Украйна. Москва твърди, че е подготвена на мирни договаряния, само че упорства да резервира всички украински територии, които е окупирала, в това число нелегално анексирания през 2014 година Кримски полуостров . Киев отхвърля това.

Директорът на пресслужбата на Ватикана беше заставен да посочи, че папата се надява само на " обективен и дълготраен мир " и не е желал да кажа, че Украйна би трябвало да капитулира. До това се стигна, откакто в събота Ройтерс разгласява част от изявление с Франциск за швейцарския ефирен канал RSI, записано предишния месец.

В него предстоятелят на Римокатолическата черква споделя: " Вярвам, че тези, които мислят за хората, тези, които имат смелостта да вдигнат бялото знаме и да договарят, са по-силни... Когато видиш, че си надвит, че нещата не вървят, би трябвало да имаш смелостта да преговаряш ".

По този мотив посланикът на Ватикана Висвалдас Кулбокас е бил осведомен, че Украйна е разочарована от думите на папата по отношение на бялото знаме и нуждата да се прояви храброст да се договаря с агресора, се споделя в изказване на украинското външно министерство.

В него се добавя, че Франциск дава легитимност на правото на по-силния и предизвиква по-силните да не престават да пренебрегват интернационалното право.

" Ръководителят на Светия трон трябваше да изпрати сигнали на интернационалната общественост по отношение на нуждата за неотложно обединяване на силите, с цел да се подсигурява успеха на положителното над злото и да насочи апел към агресора, а не към жертвата ", допълват от Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски към този момент реагира остро, като увери, че неговата страна в никакъв случай няма да вдигне бялото знаме пред Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява в понеделник, че вижда в думите на папата не апел към Украйна да капитулира, а по-скоро апел за договаряния.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче също отхвърли апела на папата.

" Капитулацията не е мир. Президентът Путин стартира тази война и може да я приключи през днешния ден. Украйна, въпреки това, няма такава опция “, означи той.

По думите му, " в случай че желаеме контрактувано, спокойно, трайно решение, методът да стигнем до такава степен е да предоставим военна поддръжка на Украйна “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР