Кибервойната може да се използва за улесняване на физически военни

...
Кибервойната може да се използва за улесняване на физически военни
Коментари Харесай

Международният наказателен съд ще започне да преследва за военни престъпления в киберпространството

Кибервойната може да се употребява за улеснение на физически военни закононарушения

Емил Василев преди 2 минути 1 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 13:15 | 08.09.2023

Ето коя функционалност разрежда смарт телефона 5 пъти по-бързо, съгласно специалистите

АвтомобилиДаниел Десподов - 9:41 | 08.09.2023

Нов пробив: в Германия сътвориха ултракомпактен електродвигател без непрекъснати магнити съвършен за електрическите автомобили (видео)

IT НовиниЕмил Василев - 19:30 | 08.09.2023

Световен връх: Вятърна турбина генерира задоволително сила за един ден, с цел да зареди 170 000 семейства

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

С проникването на интернет в съвсем всеки аспект от живота ни кибервойната се трансформира в важен инструмент за доста страни. Макар, че по принцип бранителите на правата на индивида не се отнасят към нея със същата съвестност като към физическите военни закононарушения, тази позиция може да се промени в бъдеще, както подсказва неотдавнашно изказване на основния прокурор на Международния углавен съд (МНС).

Според Карим Хан, МНС е подготвен да стартира следствия и правосъдни преследвания, свързани с киберпрестъпления, които нарушават интернационалното право. Въпреки, че доста водачи и специалисти по сигурността от дълго време се застъпват за профилирани закони за справяне с кибервойната, Хан счита, че съществуващите интернационалните закони са задоволителни за изправянето на киберпрестъпниците пред правораздаването.

В неотдавнашна публикация от Foreign Policy Analytics, Карим твърди, че кибервойната може да има надълбоко разрушително влияние върху живота на хората и може да бъде употребена за улеснение на военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид. Освен това тя може да послужи като средство за поддръжка на физически набези против суверенни национални страни, което акцентира нуждата от интернационално наказателно правораздаване, с цел да се противодейства на тази възходяща опасност.

Карим означи, че въпреки в Римския статут да няма съответна наредба, отдадена на киберпрестъпленията, той също по този начин акцентира, че Международният комитет на Червения кръст недвусмислено е декларирал, че хакерските атаки би трябвало да бъдат ориентирани извънредно към военни цели, а не към цивилен обекти като електропреносни мрежи и лечебни заведения.

За тези, които не са осведомени, Римският статут е контракт, признат от Международния углавен съд през 1998 гoдина за разглеждане на четири съществени интернационалните закононарушения, в това число геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и закононарушения от експанзия.

Карим изясни, че гледната му точка за сериозността на киберпрестъпленията се дължи на обстоятелството, че границите сред физическите и цифровите фронтове във войната от дълго време са размити. Цифровата сфера може да генерира „ вреди и премеждия, сравними с тези, които създателите на МНС са се стремили да предотвратят “. За да се оправи с киберпрестъпленията, които нанасят вреди на цивилното население, Карим удостовери, че неговата работа ще „ събира и преглежда “ доказателства, свързани с противозаконни кибердейности от страна на страните.

След публикуването на публикацията МНС публично разгласи, че ще преследва случаи на непозволени кибероперации, които опонират на Римския статут.

В изказване, предоставено на Wired, представител на МНС разяснява, че тези случаи ще бъдат обсъждани единствено при „ подобаващи условия “ и когато „ сериозността е задоволително огромна “. Нито Хан, нито представителят обаче предоставиха детайлности за това по какъв начин тази нова политика може да бъде употребена, с цел да се потърси отговорност от Русия за продължаващите хакерски атаки против гражданската инфраструктура в Украйна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР