Киберпрестъпността става все по-сложна, широкоразпространена и безмилостна, според новия доклад ...

Киберпрестъпността става все по-сложна, широкоразпространена и безмилостна, според новия доклад

Как да разпознаете фалшив имейл

Киберпрестъпността става все по-сложна, широкоразпространена и безмилостна, съгласно новия отчет за цифрова отбрана на Microsoft. Нивото на случаи, в които чиновници стават жертва на фишинг измами е обезпокоително високо.

Затова специалистите поучават: внимавате за имейли, текстови известия или чатове от непознати. 91% от всички хакерски атаки стартират с имейл. Според разбора за фишинга, като услуга за огромна интервенция, има налични над 100 шаблона за фишинг, които имитират известни марки и услуги.

Фишингът дава на хакерите евтина, нискорискова форма на обществено инженерство, с евентуално огромна печалба под формата на откраднати пароли, изтекли идентификационни данни и достъп до чувствителни данни и интелектуална благосъстоятелност.

Миналата година корпорацията е блокирала над 13 милиарда злонамерени и подозрителни имейли през миналата година, като повече от 1 милиард от тях са класифицирани като URL-базирани фишинг закани, пишат " Paritemi ".

Ето някои сигурни знаци, по които да разпознаете опитите за фишинг и да подадете сигнал:

- погрешен правопис и неприятна граматика

- подозрителни връзки

- подозрителни прикачени файлове

- закани за бърза реакция

- машинация

- изменени уеб адреси

- погрешно изписване на вашето име

- несъответствия на текста на връзката и URL адреса

Киберхигиена: Практикуването на съществени ограничения за киберхигиена – корекции за сигурност и актуализация на софтуера и стратегиите е елементарен метод за отбрана на всяка организация. Най-добрите практики от общата киберхигиена са:

- мощни пароли

- многофакторно засвидетелствуване

- архивиране на данни

- постоянно актуализиране на софтуера с всички налични пачове

- влизане без ключова дума

Източник: fakti.bg