Киберизмамите с претекст техническа поддръжка са най-популярни напоследък(снимка: CC0 Public

...
Киберизмамите с претекст техническа поддръжка са най-популярни напоследък(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Новият хит във фишинг атаките: писмо от отдел техническа поддръжка


Киберизмамите с предлог „ техническа поддръжка ” са най-популярни в последно време
(снимка: CC0 Public Domain)

Фишинг измамите, които идват под формата на законно изглеждащо писмо от отдела по техническа поддръжка, са най-новият шлагер измежду хакерските атаки. Наред с тях другите най-експлоатирани тематики във фишинг схемите са писмата с рекламация за социологически изследвания и тези с хранителни добавки. Това сочи разбор на киберизмамите за последните три месеца до юни 2021 година на Norton Labs.

Компанията разгласява втория си тримесечен отчет за потребителската киберсигурност, в който в детайли разказва водещите трендове и изводите от набраните данни за интервала от април до юни 2021 година

Анализът разкрива трите най-често срещани фишинг измами в допълнение към други нови типове виртуални закани: офанзиви в тържищата, образувани като криптирани чатове, онлайн „ бисквитки ” и уязвими драйвери за игри.

Според отчета, Norton Labs е записала 23,7 милиона опита за фишинг сред април и юни 2021 година Измамите с предлог „ техническа поддръжка ” са най-популярните, следвани от лъжливите „ проучвания ” и предложенията за добавки.

Тези измами са особено основани, с цел да подмамят нищо неподозиращите консуматори да споделят персонална информация или да вземат участие в действия, които излагат на риск персоналния им живот, предизвестяват специалистите на организацията за киберзащита.

„ Киберпрестъпниците постоянно се възползват от настоящите събития, с цел да създадат измамите си по-убедителни ”, споделя Дарън Шоу, началник на технологиите в NortonLifeLock, представен от.

„ Тъй като светът стартира да се завръща към естествен живот след блокадите, предстоящо е измамниците да се приспособяват, с цел да приспособят опитите си за фишинг и да ги обвържат с тематики като да вземем за пример летните пътувания или завръщането на децата в учебно заведение ”, добавя той.
още по тематиката
Наред с това през последното тримесечие Norton е блокирала общо 909 милиона закани за кибер-безопасност, в това число 56 милиона случая на злоумишлен програмен продукт във тип на изпълними файлове, 405 710 мобилни злонамерени файлове и 85 339 случая на рансъмуер.

Допълнителните констатации от отчета сочат още, че онлайн екосистемата за следене е доста по-голяма и по-обширна в сравнение с се смяташе до момента. На фона на засилващите се опасения по отношение на поверителността и увеличаващите се законодателни начинания, които упорстват фирмите да лимитират данните, събирани от онлайн потребителите, Norton е разкрила, че екосистемата на така наречен онлайн „ бисквитки ” е зтачително по-голяма.

Това води и до по-голям капацитет за нарушавания в областта на поверителността. Анализът е разпознал цели 171 140 организации, които вземат участие в основаването и шерването на – или 2,5 пъти повече, в сравнение с се считаше до момента.

Криптираните чат приложения от ден на ден се трансформират в незаконни онлайн пазари, сочи още анализът. Киберпрестъпниците употребяват опцията за криптиране при някои известни приложения за чат, с цел да продават незаконни артикули – от ваксини за Covid-19 и персонална информация до пиратски програмен продукт и подправени персонални карти.

Изследванията също по този начин откриха, че кибернападателите продават принадлежности и услуги за улеснение на киберпрестъпните действия, като да вземем за пример услуги за осъществяване на DDoS офанзиви (разпределено нахлуване за отвод на услуга).

Не на последно място от компанията предизвестяват, че уязвимостите в драйверите съставляват нова опасност за геймърите. Специално за тях киберпрестъпниците измислят схеми от вида „ ”.

Те въвличат геймърите със свръхспортно въодушевление и подвеждат тези въодушевени хора да конфигурират компрометирани драйвери на своите компютри. Това, от своя страна, заразява техните компютърни системи и рискуват кражба на персонална информация, пароли, „ похищение ” на сметки и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР