Кибератаката в Български пощи не е нетипична - става въпрос

...
Кибератаката в Български пощи не е нетипична - става въпрос
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Основният проблем е общата свързаност на компютрите в една мрежа

Кибератаката в " Български пощи " не е нетипична - става въпрос за криптовирус, който криптира всичката информация в пощите и те не могат да се употребяват. Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " Божидар Божанов, министър на електронното ръководство. По думите му, главният проблем е общата съгласуваност на компютрите в една мрежа.

Проблемът е, че всички компютри на " Български пощи " са били в една мрежа и надлежно има риск сега, в който пуснем системите той да се появи още веднъж.

Заради изгубените данни възобновяване на работата на системите лишава време, добави министър Божанов. Някои данни са налични - да вземем за пример тези от Национален осигурителен институт, в други случаи се стартира на чисто.

Министърът изясни, че след офанзивата реакцията е била прекомерно мудна, макар че от " Български пощи " са били инструктирани и от ДАНС и от министерството на електронното ръководство. Реакцията е лишила 6 часа, което Божанов дефинира като неприемливо.

Умишлени дейности надали има. При пощите обаче киберсигурността е била на процедура отсъстваща, неглижираща е меко казано. Никой не е направлявал сигурността им - това е една законодателна дупка, които ние към този момент запълваме със законопроект и от тук нататък те ще бъдат следени дали съблюдават базови положителни практики.

По въпроса дали има риск и за киберсигурността на Българска народна банка, Божанов изясни, че там равнището на сигурност е по-високо, защото те се грижат по личните си правила и по европейските правила за надзор на банковия бранш.

Още преди войната започнахме да взимаме ограничения за киберсигурността знаейки, че рисковете са огромни. Изпратихме писма със наложителни наставления и указания към администрацията - това свърши добра работа. Аз персонално държах да не всяваме суматоха, само че през това време взимахме много ограничения, в това число в съвета по киберсигурност. Така че, ние работим, само че защото това е обвързвано с националната сигурност, не можем да споделяме елементи, изясни Божанов. Той призна, че Държавната организация за бежанците също е била ударена от подобен криптовирус като " Български пощи ", само че там са реагирали бързо и вредите са били минимални.

Има опити за офанзиви, само че нито една от тях не е сериозна и не стопира работата на дадена институция. Основният проблем е човешкият фактор, другите неща са разследване. Това, че нямаме задоволително хора е главен проблем, призна министърът.

Той добави, че сега се приготвя стратегия за стажанти, които да подкрепят администрация, както се обмисля и опция за повишение на заплатите.

Досега на най-високо политическо равнище не е имало схващане, че тази тематика е значима. Вече има цяло министерство, което се грижи за електронното ръководство. Основното е администрациите да си приказват и сега с много бързи стъпки прецизираме техническите елементи.

Гишетата ще останат, съкращенията са по отношение на оптимизации на функционалностите на администрацията, добави Божанов.

По въпроса за забавянето на електронните персонални карти, той съобщи, че това се дължи на закъснение на доставките на машините и закъснение на процедурата по Закон за обществените поръчки, която е в съда в Люксембург.

Министърът на електронното ръководство разяснява и тематиката към пренасочването на информацията от сървърите на държавната администрация в един така наречен държавен облак. Оказва се, че сега в него се съхранява едвам 1% от цялата база данни.

Много малко неща има качени - системите на електронно ръководство и някои системи на Министерски съвет, доколкото знам. Не знам за какво се е случило това, ние сме подготвили процедури това да става оптимално бързо, акцентира Божанов. 30 милиона е коствало построяването на " държавния облак ", призна Божанов.

Той разяснява и предвижданите обезщетения и ограничения поради високите цени на горивата. За физическите лица ще има отстъпка от 12 лв. и 50 стотинки при зареждане на до 50 литра бензин или дизел. Когато бъде финализирана мярката, ние ще предложим по какъв начин да стане това по електронен метод. Засега единствено допускаме, тъй като не знаем какви са параметрите на мярката, детайлите ще се уточнят когато ги имаме, изясни Божанов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР