Кибератака засегна Русия. Повечето от жертвите на криптовируса са в

...
Кибератака засегна Русия. Повечето от жертвите на криптовируса са в
Коментари Харесай

Кибератаки засегнаха Русия, Турция, Германия и Украйна

Кибератака засегна Русия. Повечето от жертвите на криптовируса са в Русия, а в по-малка степен са потърпевши фирмите в Турция, Германия и Украйна, оповестява " РИА Новости ".

Кибератаките са целенасочени и вирусът се популяризира и посредством инфектирани уеб уеб сайтове на няколко съветски медии, декларира ръководителят на антивирусни проучвания Kaspersky Lab Вячеслав Закоржевски.

По-рано метрото в Киев и летището в Одеса оповестиха за хакерски офанзиви. Информационна организация " Интерфакс " и изданието от Санкт Петербург " фонтанка.ру " също оповестяват, че са били подложени на хакерски атаки.

" Според нашите наблюдения, по-голямата част от жертвите на офанзивата са в Русия, само че също виждаме сходни офанзиви в Украйна, Турция и Германия, само че доста по-малко. Зловредният програмен продукт се популяризира и посредством редица атакувани и инфектирани съветски медии ", разяснява Закоржевски.

Според него всички знаци демонстрират, че това е целенасочена офанзива против корпоративните мрежи. " Използва се способ сходен на този, който сме виждали в офанзивата ExPetr (криптовирус засегнал редица компании в Русия и Украйна през юни), само че не можем да потвърдим връзка с ExPetr и продължаваме да проверява обстановката ", добавя специалистът.

За предотвратяване от тази офанзива, компанията предлага да се употребяват решения с обновени антивирусни бази данни.

Ако не е конфигурирано решение за сигурност на " Лаборатория Касперски ", специалистите предлагат да се забрани осъществяването на файлове с имена, C:Windowsinfpub.dat и C:Windowscscc.dat благодарение на инструментите за систематична администрация. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР