Kia EV9 променя цялостното усещане за съвременен SUV модел със

...
Kia EV9 променя цялостното усещане за съвременен SUV модел със
Коментари Харесай

Всичко за ... Новата електрическа Kia EV9

Kia EV9 трансформира цялостното чувство за актуален SUV модел със своя великолепен дизайн и новаторски технологии

Kia Corporation показа напълно новия Kia EV9 - първият електрически SUV флагман на марката със замайващ дизайн и авангардни технологии, който оглавява бързата промяна на компанията в снабдител на решения за устойчива подвижност в епохата на електрификацията.

EV9 е конструиран на основата на революционната модулна платформа за електрически автомобили E-GMP (Electric Global Modular Platform) и се отличава с изключителна динамичност и незабравим самостоятелен пробег на електричество от над 541 км (според условията на WLTP). Възможността за свръхбързо зареждане с 800 V технология разрешава за към 15 минути aкумулаторната батерия на EV9 да бъде заредена задоволително за изминаване на пробег от 239 км.

Сред многочислените софтуерни новости при EV9 е и системата за асистенция на лидера при шофиране на автомагистрала HDP (Highway Driving Pilot), която ще се предлага при версията GT Line на някои пазари и дава опция за самостоятелно придвижване на равнище 3 (Level 3). В този модел за първи път се показва и Kia Connect Store, който разрешава покупка по избор на разнообразни цифрови функционалности и услуги, давайки на потребителите независимост на избор и опция за непрестанно надграждане на качествата на EV9 с безжични софтуерни актуализации ОТА (Over the Air).

Президентът и основен изпълнителен шеф на компанията Хо Сунг Сонг показа - „ Kia EV9 надвишава всички граници на обичайното мислене в SUV сегмента и бележи върха във връзка с дизайна и инженерните благоприятни условия на Kia. Моделът е основан, с цел да удовлетвори потребностите на всички членове на фамилията и е водещ детайл в бързия преход на Kia към снабдител на решения за устойчива подвижност - освен посредством своята усъвършенствана електромобилна архитектура, само че и с множеството рециклирани и екологично устойчиви материали, употребявани при основаването му. “

Дизайн - цялостна смяна на чувството за актуален SUV модел, ориентиран към фамилните консуматори

Воден от философията „ Единство на противоположностите ” („ Opposites United “) в дизайна на марката, новият EV9 дава напълно нова вероятност на актуален SUV електрически автомобил, демонстрирайки извънреден баланс от натурални и съвременни детайли. Основният принцип „ Смелост за природата “ („ Bold for Nature ”), който въодушевява съчетаването на детайли от природата и материалния свят, също играе основна роля при образуването на външния дизайн на EV9.

Екстериорът излъчва ведрото, отразяващо актуалните действителности успокоение, почтено за изтънчения електрически SUV и новата ера на екологично устойчива подвижност. Междуосието на новия модел от 3100 мм е съчетано с опция за избор от 21-, 20- и 19-цолови колела. Със своята обща дължина от 5010 мм, ширина от 1980 мм и височина от 1755 мм, новият EV9 показва самоуверена и съвременна външност.

Предната част на EV9 прави усещане с яснотата на семплите линии и изчистените повърхнини на каросерията, които излъчват в идентична степен убеденост, изясненост и успокоение. Неповторимата му еднаквост се акцентира от емблематичната за EV9 физиономия „ Digital Tiger Face “, а предната решетка с цифрови светлинни претекстове `Digital Pattern Lighting Grille` и впечатляващите отвесни фарове показват футуристично лъчение. Характерна специфичност на Digital Tiger Face са и двете групи от дребни кубични светлини, ситуирани в каросерията директно до фаровете. Новите LED дневни светлини „ Star Map “ основават изцяло нов светлинен резултат със своя високотехнологичен анимиран светлинен формат, който ще откроява Digital Tiger Face и при бъдещите електрически модели на Kia.

Наред със общоприетия модел, Kia показа за първи път и дизайна на версията GT-Line, която се отличава със своя лична, друга хармония. Предната и задната ризница, колелата и линията на покрива на GT-Line са претърпели промяна и са издържани в открояваща се в черно цветова палитра със мощно и внушително наличие. Забележително при GT-Line е и особеното осъществяване на предната решетка с цифрови светлинни претекстове „ Digital Pattern Lighting Grill “, която прибавя нотка на динамичност и изисканост към впечатляващия дизайн на новия модел.

Зашеметяващата осанка на EV9 е съпроводена и от изключителни динамични характерности и коефициент на аеродинамично противодействие от 0,28. Този отличен индикатор е реализиран посредством използването на няколко високотехнологични метода, измежду които първото в модел на Kia триизмерно аеродинамично оформление на колелата и вградените в предната ризница аеродинамични въздушни пердета. Тези детайли работят в органична естетика за оптимално дейно ориентиране на въздушния поток и реализиране на оптимални динамични характерности, които са в основата на вълнуващото наслаждение от шофирането.

Kia EV9 предлага доста богат избор от благоприятни условия за класификация на интериора и е подготвен да отговори на най-различни потребности и условия. Наред със 7-местната и 6-местна конфигурации е налице и разнообразна палитра от общо четири разновидността за разположение на втория ред седалки, подобаващи за разнообразни житейски и ежедневни обстановки като пренасяне в нов дом с потребност от огромен товарен потенциал, за прелестно оползотворяване на времето до момента в който акумулаторната батерия се зарежда или просто за отмора. Седалките на първия ред разполагат с релаксираща функционалност, която разрешава заемане на най-удобната за тялото поза за отмора, а за първи път измежду електрическите автомобили в международен мащаб вторият ред седалки може да се конфигурира по четири разнообразни метода – като триместна обща седалка, в общоприетоо осъществяване, във вид с функционалност за релаксация и като две самостоятелни въртящи се кресла, предоставяйки извънредно богат избор от оптимални благоприятни условия за най-различни обстановки.

Във разновидността, оборудван с релаксиращи седалки на втория ред, EV9 разрешава лидерът и неговите спътници на първия и втория ред да се провиснал и да почиват дружно, до момента в който акумулаторната батерия на SUV модела се зарежда. При разновидността с въртящи се самостоятелни седалки, местата на втория ред се завъртат на 180° като пасажерите могат да поддържат връзка лице в лице с тези, които седят на третия ред. Местата на последните са оборудвани с всички улеснения като гнезда за зареждане на мобилни устройства и поставки за питиета.

Екологична резистентност – налагане на нови стандарти за виновна подвижност

Стратегическият ангажимент на Kia да се трансформира в водач в областта на екологично устойчивата подвижност и към този момент оповестената пътна карта за реализиране на въглеродна индиферентност до 2045г. са начинания, чието деяние се простира надалеч оттатък предлагането на коли с електрическо задвижване и нулеви излъчвания. Те включват и употребяваните в градивната конструкция на автомобила материали, а новият EV9 е идната стъпка към по-високото равнище на потребление на екологични материали и налагане на нови стандарти в екологично устойчивата подвижност.

Kia EV9 заема пионерска роля в тристепенната тактика на марката за екологична резистентност в региона на дизайна. Design Sustainability Strategy цели поетапен отвод от използването на естествена кожа, използване на 10 „ наложителни “ екологично устойчиви детайла при всички нови модели на Kia, както и непрестанно разширение на използването от материали на биологична основа. Сред задачите на Kia е и увеличението на каузи на употребяваните рециклирани полимерни материали до 20% в интервала до 2030г.

Цветовата палитра при новия EV9 черпи ентусиазъм от четирите съществени детайла на природата - светлина, въздух, земя и вода, с цел да сътвори и подчертае връзката с естествената хубост, претворявайки я в цялостната философия на дизайна на EV9.
Оформлението на вътрешното пространство на EV9 включва общо шест разнообразни комбинации от съвременно светлосиво до елегантни естествени тоналности и динамична палитра при спортната версия GT-Line.

Eлектрическо задвижване – цялостна гама от решения за подвижност с нулеви излъчвания

Новият EV9 предлага богат избор от електрическо задвижване в разнообразни конфигурации на основата на модулната платформа за електрически автомобили E-GMP (Electric Global Modular Platform) и технологията за акумулаторни акумулатори от четвърто потомство на Kia. Акумулаторната бтерия с потенциал 76,1 кВтч се предлага единствено при общоприетия мoдел със задно предаване (RWD), до момента в който батерията с потенциал 99,8 кВтч ще се употребява както във разновидностите със задно предаване и дълъг пробег (RWD Long Range), по този начин и във версиите с двойно предаване (AWD).

Версията RWD Long Range употребява електродвигател със 150 кВт / 350 Нм, с който съгласно предварителните данни SUV моделът е в положение да се форсира от 0 до 100 км/ч за 9,4 секунди. Стандартният EV9 със задно предаване също се задвижва от един електродвигател в по-мощен вид със 160 кВт / 350 Нм и може да форсира от 0 до 100 км/ч за 8,2 сек.

Вариантът с двойно предаване AWD употребява два електромотора с обща мощ от 283 кВт и сбит въртящ миг от 600 Нм. Тази мощна композиция разрешава на новия SUV модел да реализира ускоряване от 0 до 100 км/ч за 6,0 сек. Още по-впечатляваща е динамичността с опционалната функционалност Boost, която ще се предлага на по-късен стадий в Kia Connect Store. С нея сумарният въртящ миг на задвижването доближава изключителните 700 Нм и по този начин разрешава на новия EV9 да форсира от 0 до 100 км/ч за зашеметяващите 5,3 сек.

Систематичният метод на развойните инженери на Kia в процеса на планиране на електрическото задвижване на EV9 подсигурява, че впечатляващата динамичност в държанието на новия SUV ще бъде съпроводена и от образцови индикатори във връзка с самостоятелния пробег. По този метод клиентите на EV9 получават опция да пътуват умерено и да прекарват допустимо най-кратко време в престой на зарядната станция. Версията RWD Long Range с 19-цолови колела да вземем за пример е в положение да предложи подобен планиран пробег с едно зареждане от над 541 км съгласно WLTP. Свръхбързото зареждане с 800 V технология разрешава за към 15 минути aкумулаторната батерия на EV9 да бъде заредена задоволително за изминаване на пробег от 239 км.

Highway Driving Pilot с опция за самостоятелно придвижване на равнище 3 при избрани условия

EV9 прави сериозна крачка напред към изцяло самостоятелното придвижване. Ключова технология за постигането на тази цел е внедряването на системата за асистенция на лидера при пътешестване на автомагистрала HDP (Highway Driving Pilot), която обезпечава самостоятелност на ръководството на EV9 на равнище 3 при избрани условия. С помощта на общо 15-те датчика, системата HDP сканира зоната към автомобила в цялостен диапазон от 360° и записва всички обекти в нея за да реагира навреме на профила на пътя и дейностите на останалите участници в придвижването за попречване на евентуални катастрофи.

Чрез обезпечаването на интелигентно и самодейно подпомагане в ръководството на автомобила в действително време и необятен набор от пътнотранспортни и метеорологични условия, системата (HDP) Highway Driving Pilot на Kia дава отговор на нужните за самостоятелно придвижване на равнище 3 (Level 3) критерии в избрани страни и райони в международен мащаб. Tова равнище позволява автоматизация на ръководството на автомобила при съществуването на подобаващи условия и по този метод дава опция за краткотрайна отмора на лидера.

Kia Connect Store – софтуерна актуализация на EV9 на всички места и когато и да е

Новаторските хрумвания и свежият метод на Kia към основаването на съвременен фамилен SUV не се изчерпва с дизайна и задвижването, а навлиза и в елементи като да вземем за пример методът, по който бъдещите клиенти ще подберат типа и наличието на оборудването на своя нов EV9. Освен общоприетите благоприятни условия в гамата на EV9, Kia Connect Store предлага богат избор на спомагателни благоприятни условия, с които клиентите да поддържат своя EV9 в настоящо положение посредством надграждане на цифровите функционалности и услуги без нужда от посещаване на сервизен център или комерсиално посланичество на марката. Така да вземем за пример предната решетка с цифрови светлинни претекстове `Digital Pattern Lighting Grille “ на EV9 може да бъде допълнена с функционалността „ Lighting Pattern “ за смяна на претекстовете. Потребителите могат също да усилят динамичния капацитет на своя EV9 AWD посредством спомагателната функционалност Boost, която прибавя 100 Нм въртящ миг към общоприетата двигателна сила на електромотора за по-вълнуващо и динамично шофиране.

EV9 се предлага общоприетоо с функционалност V2L (Vehicle-to-Load) на вграденото бордово зарядно устройство ICCU (Integrated Charging Control Unit), която дава опция за зареждане на външни потребители от акумулаторната батерия на електрическия автомобил. По този метод фамилиите на борда на новия EV9 имат на свое разположение до 3,68 кВт електрическа енергия за своите преносими компютри, хладилници или къмпинг съоръжение. Нещо повече, в Kia Connect Store клиентите ще могат да прибавят и функционалността V2G (Vehicle-to-Grid), която в бъдеще ще им разреши да получават доходи от подадената назад в енергопреносната мрежа електрическа енергия.

Интелигентният помощник за отдалечено паркиране RSPA 2 (Remote Smart Parking Assist 2) се предлага като спомагателна цифрова функционалност, също както и музикалната стрийминг функционалност, на която лидерът и пасажерите могат да се насладят благодарение на мултимедийната AVNT (Audio Visual, Navigation and Telematics) система на новия модел.

Безопасност и улеснение – системи, основани особено за оптимално наслаждение от пътуването за всички на борда

Сред многочислените спомагателни функционалности на EV9, включени в състава на авангардните системи за асистенция на лидера ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) е и RSPA 2 (Remote Smart Parking Assist 2). Тази технология прави допустимо изцяло независимото паркиране на EV9 без нужда от интервенция на лидера и без значение дали той е зад кормилото или отвън автомобила – задоволително е процесът да бъде задействан посредством интелигентния ключ на Kia.

С помощта на ултразвуковите датчици за определяне на близки трудности, RSPA 2 прави автоматизирано маневрите за паркиране на EV9 в мечтаното свободно паркомясто. При разкриване на затруднение на пътя на автомобила, системата задейства автоматизирано спирачките. Оборудването на новия EV9 включва и асистента за отбягване на конфликт с напречно движещи се откъм гърба транспортни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) при придвижване на заден ход.

Наред с тези функционалности, модерното съоръжение на новия модел включва и голям брой други високотехнологични системи за асистенция на лидера от гамата на Kia, ориентирани към възстановяване на сигурността на пасажерите, като асистента за отбягване на евентуалните рискове в „ сляпата зона ” в полезрението на лидера BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist), асистента за поддържане на лентата за придвижване LKA (Lane Keeping Assist) и интелигентния помощник за ограничение на скоростта ISLA (Intelligent Speed Limit Assist), които покачват удобството при шофиране, облекчават и оказват дейно подпомагане на лидера в евентуално сериозни обстановки на пътя. Ползващият навигационни данни образован круз надзор SCC (Smart Cruise Control) обезпечава безвредното пътешестване по автомагистрали и скоростни пътища, до момента в който асистентът за шофиране по автомагистрала HDA 2 (Highway Driving Assist 2) разрешава автоматизирана промяна на лентата и употребява датчик за съществуването на ръка на кормилото HOD (Нands-on Detection), с цел да подсигурява концентрацията на вниманието и ангажираността на лидера с ръководството на автомобила.

Наред с всички тези дейни системи за асистенция на лидера по време на път, новият EV9 подсигурява сигурност и улеснение преди и след привършване на пътуването посредством асистиращи функционалности като отбягване на конфликт при напречен трафик откъм гърба RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) и отбягване на конфликт при паркиране на заден ход PCAА (Parking Collision-Avoidance Assist). И не на последно място по значимост, цифровият ключ Digital Key 2 употребява широколентова технология за връзка UWB (Ultra-Wide Band), която дава опция на притежателя да отключи и започва автомобила благодарение на своя смарт телефон, даже когато той е в джоба или чантата му – улеснение, което се предлага за първи път от Kia.

Инженерите на Kia са употребявали единствено най-авангардните градивни решения и технологии, с цел да обезпечат върхово равнище на сигурност на клиентите на EV9 и техните фамилии независомо от пътните и метеорологични условия. Каросерията и ходовата част на новия модел се характеризират с извънредно висока резистентност на извъртане и оферират първата в света усилена конструкция на свързване на междинните странични колони с разширена странична отбрана от удар и припокриване на детайлите на праговете. Благодарение на това патентовано решение, EV9 обезпечава както водещи в класа равнища на пасивна и дейна сигурност на пасажерите с общо 10 на брой въздушни възглавници, по този начин и надеждна отбрана на акумулаторните акумулатори.

Глобалната акция на Kia за лансирането на EV9 - „ Променя метода, по който се движим “

Kia възнамерява стартирането на поредност от акции в международен мащаб, фокусирани върху посланието „ Променя метода, по който се движим “ („ Here to reshape the way we move ”). В оптималната степен слоганът отразява уговорката на компанията към нововъведенията и нейната визия за едно екологично по-устойчиво, дейно и прелестно бъдеще.

Очаква се новият EV9 да бъде показан за първи път онлайн пред публиката на ревюто Seoul Mobility Show 2023. След това моделът ще дебютира и на тазгодишното интернационално автомобилно ревю в Ню Йорк при започване на април. С EV9, марката Kia е подготвена да наложи нови, по-високи стандарти в света на електрическите автомобили, представяйки революционно нова идея за стилно и удобно пътешестване.

*Източник: www.kia.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР