Кейла Епстийн и Майк Уендлинг, Би Би СиДвупартийната комисия към

...
Кейла Епстийн и Майк Уендлинг, Би Би СиДвупартийната комисия към
Коментари Харесай

Тръмп е участвал в заговор срещу конституционния ред – какво казва докладът на комисията за щурма от 6 януари

Кейла Епстийн и Майк Уендлинг, Би Би Си

Двупартийната комисия към американския Конгрес, която проверява офанзивата против Капитолия от 6 януари 2021 година, упреква експрезидента Доналд Тръмп в „ многосъставен скрит план “ за да бъдат ревизирани в негова изгода резултатите от президентските избори.
Окончателният отчет от следствието на комисията се състои от осем глави и е в размер от 845 страници.
Доналд Тръмп е посочен като 

директен провинен за закононарушенията,

 свързани с щурма против Капитолия.  Авторите на отчета предлагат да му бъде неразрешено да заема държавни длъжности в бъдеще. 
Самият Тръмп отхвърли да спомага на комисията и назова следствието " лов на вещици ".
За година и половина работа комисията организира 10 обществени изслушания и разпита над 1000 очевидци, в това число чиновници на администрацията на Доналд Тръмп, членове на фамилията му, чиновници на полицията на Капитолия, както и непосредствени участници в щурма.
На 19 декември комисията, включваща седем демократи и двама републиканци, предложи на американското правосъдно министерство да проверява някогашния президент (който съобщи желание да се бори още веднъж за Белия дом) за съучастничество в бунт и три други федерални закононарушения: възпрепятстване на публично следствие, сговор за да бъде излъгано федералното държавно управление на Съединените щати, сговор за предоставяне на лъжливи показания.  

В предисловието към отчета ръководителят на  комисията демократът Бени Томпсън отбелязва, че преди 6 януари е сходна обстановка е била невъобразима – президентът на Съединени американски щати да подстрекава навалица да щурмува Капитолия.

Шест основни извода на отчета, оповестен в късните часове на 22 декември:

1. Тръмп преднамеренно е излизал с погрешни изказвания

Комисията дефинира като преднамерено решението на Тръмп да разгласи в нощта след гласуването, че е победил на изборите, макар че данните от изборните комисии посочваха неговото проваляне. Посочва се, че само юристът му Руди Джулиани е подкрепил решението  да разгласи изборна победа.  
След като известията в медиите за успеха на противника му Джо Байдън зачестиха, Тръмп стартира да твърди, че са осъществени огромни фалшификации, макар че нямаше учредения за сходни изказвания. След формалното оповестяване на изборните резултати експрезидентът с още по-голяма упоритост повтаряше, че изборите са били „ откраднати “. 
В отчета са представени думите на няколко съветници и адвокати, близки до Доналд Тръмп, които споделят, че  не са вярвали на изказванията на Тръмп и не са могли да намерят каквито и да е доказателства за думите му.
Особено значими са показанията на някогашния общоприет прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар, който споделя:  
" Ясно демонстрирах, че не поддържам концепцията да се приказва, че изборите са откраднати и че тиражирането на такива изказвания, както споделих на президента, е (неприлично). "
През седмиците след гласуването Тръмп продължи да популяризира клюки за скрит план, целящ да му открадне изборната победа, макар че представители на неговата администрация са го предупреждавали, че изказванията му са погрешни.  

2. Риториката на Тръмп е предизвикала безредиците във Вашингтон.
Комисията счита, че щурмът и завладяването на Капитолия са предизвикани от самия Тръмп.
В допълнение към многочислените му изказвания за изборни измами в отчета се подчертава върху негова обява в Twitter от 19 декември 2020 година, в която той написа, че следва огромен митинг в окръг  Колумбия на 6 януари. „ Бъдете там, ще бъде диво! “ – гласи апелът на някогашния президент. 

В свидетелските си показания доста от участниците в щурма и чиновници на полицията на Капитолия показват този туит на Тръмп като причина да потеглят за Вашингтон. 
Комисията цитира участници в събитията като Робърт Морс, който беше приет за отговорен за нахлуване над чиновници по време на нахлуването в Капитолия. Морс „ има вяра, че 6 януари е моментът, когато „ 1776 ще се повтори “, тъй като президентът Тръмп ги е помолил „ Бъдете там, бъдете диви! “, се споделя в отчета.

Комисията цитира и предизвестия от Secret Service, че хора възнамеряват да дойдат във Вашингтон на 6 януари и заплашват да „ дивеят “.

3. Тръмп е бездействал по време на щурма на Капитолия

Комисията приема, че Тръмп не е подхванал нищо, с цел да спре щурмът след неговото започване и е пренебрегнал предизвестията, идващи от Конгреса, че се разпростира сериозна офанзива. 

Някои от заключенията се основават на показанията на някогашната служителка на Белия дом Касиди Хътчинсън, която в границите на трагично чуване даде показания за хаоса в Белия дом, чийто очевидец е станала тя през оня ден. 

По думите й, някогашен правист на Белия дом, отговарящ за етиката, се е опитал да повлияе на показанията й пред комисията. „ Колкото по-малко си спомняте, толкоз по-добре “, споделил служителят.
В отчета са представени също и известия от законодатели, които при щурма са били в Капитолия, до шефа на кабинета на Белия дом Мак Медоус, който е бил залят от молби за предприемане на дейности против експанзията.
Свидетелските показания на Хоуп Хикс – една от най-верните сподвижнички на Доналд Тръмп, дават визия за ужаса измежду чиновниците на Белия дом в тези часове.

Хикс споделя, че след потушаването на офанзивата против Капитолия е написала известие на шефа на кабинета на Иванка Тръмп – Джули Радфорд, в което се е казвало: " Сега всички изглеждаме като вътрешни терористи. " Тя е писала и на правист от Белия дом: „ Толкова съм смутена. Всичко, за което работихме, беше заличено. “

4. Крайно десни групи са възнамерявали безредиците 

Предупреждения, че въоръжени групировки може да нападат цели във Вашингтон и даже Капитолия, започнаха да се появяват през декември 2020 година В отчета се отбелязва, че до ФБР са изпратени известия, циркулиращи измежду последователи на извънредно десните групи Oath Keepers и Proud Boys.

„ Има единствено веднъж. Това не са митингите. Не са митингите. Това са шибаните патрони. “ – гласи едно от известията.

Полицията на Капитолия и спецслужбите, отговарящи за сигурността на президента, са получили сходни известия от членове на извънредно десните групи, както и от други източници. В някои особено се показва Капитолия като евентуална цел за офанзива. 
Някои чатове са от частни криптирани приложения, само че други известия са забележими обществено в Twitter и в уеб сайтове на последователи на Тръмп.
Заедно с отчета комисията разгласява десетки необработени стенограми на показания, дадени от очевидци по време на съвещания при закрити порти. Няколко от най-големите поддръжници на господин Тръмп от крайната десница - като Алекс Джоунс и белия националист Ник Фуентес, отхвърлиха да дават отговор на въпроси, базирайки се на конституционното си право да не свидетелстват против самите себе си.
Показанията на други очевидци обаче – в това число тези на създателя на Oath Keepers Стюарт Роудс и водача на Proud Boys Енрике Тарио, демонстрират че имало взаимна недоверчивост, вътрешни битки и подмолно мислене измежду фракциите, участващи в протеста.

Роудс беше наказан за скрит план, за протест и по други обвинявания през предишния месец. Той може да получи присъда от десетилетия затвор, до момента в който процесът против Тарио към момента продължава.

5. Тръмп се е опитал да окаже напън върху вицепрезидента, с цел да реализира инспектиране на изборните резултати 

Планът на Доналд Тръмп да остане в Белия дом частично е основан върху противоречив прочит на американската конституция, който съгласно него е разрешавал на вицепрезидента Майк Пенс, който щеше да ръководи съвещанието на Конгреса по формалното оповестяване на избора на президент, да разгласи Тръмп за победител.

На 6 януари някогашният президент се е опитал да се обади на Пенс по телефона, крещейки на неговите сътрудници да го свържат с вицепрезидента, се споделя още в отчета. След това някогашният президент е настоял пред Пенс, че той има властта да се намеси в оповестяването на спечелилия.
По думите на очевидци, при диалога Тръмп е нарекъл вицепрезидента „ слабак “ и го е обвинил, че не работи „ задоволително твърдо “.
Обръщайки се към тълпата на 6 януари, Тръмп съобщи, че се надява Пенс да " постъпи вярно ". По-късно, нахлувайки в Капитолия, участниците в щурма скандираха „ Обесете Майк Пенс “.

6. На Тръмп би трябвало да бъде неразрешено да заема държавни длъжности

С оглед на резултатите от следствието комисията излезе с 11 рекомендации. 
В едната от тях се цитира текст от американската конституция, постановяващ, че лице, което е положило клетва да съблюдава главния закон на страната, само че е взело участие в протест или е подкрепило врагове на конституционния ред, може да бъде лишено от правото да заема държавна служба. 
Авторите на документа показват, че Тръмп е съизвършител в нападението против Капитолия, от което следва, че не може да заема държавни постове.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР