КЕВР утвърди цената на природния газ за месец януари. Тя

...
КЕВР утвърди цената на природния газ за месец януари. Тя
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на природния газ за януари. Поскъпването е с над 30%

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец януари. Тя е в размер на 133,41 лева./mwh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), съобщиха от енергийния регулатор. За съпоставяне, през декември одобрената от регулатора цена беше 102,33 лева./MWh, което прави нарастването малко над 30% спрямо предходния месец. От " Булгаргаз " обявиха, че даже и при новото нарастване, цената остава доста по-ниска от тази на европейските тържища. Според КЕВР, обаче, повишаващите се цени на природния газ постановат незабавно да бъде одобрен механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения, с цел да може те да продължат естествената си работа през есенно-зимния сезон.  

Увеличената цена на природния газ за януари е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през интервала след внасяне на заявката на " Булгаргаз "  ЕАД на 10 декември 2021 година, в което беше препоръчана цена от 117,12 лева./MWh. На откритото съвещание на 29.12.2021 година от страна на сдружението бяха изнесени данни за котировките, които демонстрират, че през този интервал цените на природния газ на европейските газови пазари са били доста динамични и в избрани дни са достигали исторически равнища от 180 евро/MWh.

Според публичния снабдител, без значение от покачването спрямо цената за декември, цената на природния газ за българските консуматори остава с 35% по-ниска спрямо цените на европейските газови тържища. В резултат на това финансовата изгода за битовите и стопанските консуматори за цялата 2021 година е в размер на 675 млн. лева

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар и от ресурси природен газ, изискванията по договорите за доставка от импорт за вътрешния пазар, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.

На днешното съвещание ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов разяснява, че без значение от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, с цел да ограничи повишаването на цената на природния газ. " Продължаващото повишение на цената на синьото гориво, което е напълно по външни за страната фактори, слага в извънредно тежко състояние топлофикационните сдружения, които употребяват природен газ като примитивен енергоносител, а следва да се има поради, че това гориво образува 60-70 на 100 от цената на топлофикационната услуга ", изясни той.

Доц. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези сдружения не престават да дават топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 година, до момента в който в това време цената на заплащаното от тях синьо гориво все още е повишена близо три пъти.

В тази обстановка, съгласно енергийния регулатор, е неотложно незабавно да бъде одобрен механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения и всички останали консуматори на природен газ в страната. Това е изключително значимо за топлофикационните сдружения, тъй като ще им разреши да продължат естествената си работа през есенно-зимния сезон и да дават топлинна сила за огромен брой консуматори в София и други огромни градове. В противоположен случай сдруженията могат да се окажат в неспособност да се разплащат с " Булгаргаз "  ЕАД за закупувания от тях природен газ. На собствен ред това ще затрудни публичния снабдител, който според контракта за доставка би трябвало авансово да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е допустимо да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие опасности за цялата енергийна система и за стопанската система на страната, разяснява ръководителят на КЕВР. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР