КЕВР санкционира с общо 1,2 млн. лв. обществения доставчик и

...
КЕВР санкционира с общо 1,2 млн. лв. обществения доставчик и
Коментари Харесай

КЕВР санкционира с общо 1,2 млн. лв. обществения доставчик НЕК и още 5 компании, заради борсови машинации

КЕВР глоби с общо 1,2 млн. лева публичния снабдител и още 5 компании, поради борсови измами, заяви bTV. Санкциите са наложени за деформиране на пазара на електрическа енергия през 2019г., стана ясно от известието на регулатора. А какво се случи тогава? Цената на електрическата енергия на свободния пазар се усили фрапантно.
 
Така да вземем за пример на 7 май 2019 година цената за мегават час е била 80 лева, а ден по-късно е два пъти по-висока. Тогава работодателски асоциации заподозряха НЕК в деформиране на пазара и желаеха оставката на тогавашното управление на публичния снабдител. Според бизнеса държавната НЕК тогава е предоставяла по-малки, не задоволителни количества ток на борсата, а оттова и цената на електрическата енергия за промишлеността е поскъпнала фрапантно.
 
Тогава от НЕК отхвърлиха изказванията. Като причина за незадоволителните количества търгувани на борсата показаха пренасочването на ток към контролирания пазар. Причината – доста от по-малките компании са се върнали при електроразпределителните сдружения, за които КЕВР дефинира цената и не купуват ток от борсата. Това на процедура ги изравнява с битовите консуматори, за които НЕК е длъжна предпочитано да обезпечава електрическа енергия.
 
Сега, 3 години, по-късно Комисията за енергийно и водно контролиране заключи след следствие, че деформиране на борсовия пазар на ток фактически е имало. Санкцията, която регулаторът наложи на НЕК е в размер на 625 097 лева Санкция е наложена на още 5 компания, като общият размер на санкциите им е за още към 600 000. Решението на регулатора може да бъде обжалвано в 14- дневен период.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР