КЕВР има правомощия да откаже прехвърлянето на активи и акции

...
КЕВР има правомощия да откаже прехвърлянето на активи и акции
Коментари Харесай

КЕВР има правомощия да спре сделката с ЧЕЗ, заяви експерт

" КЕВР има пълномощия да откаже прехвърлянето на активи и акции в случай, че е застрашена енергийната сигурност на страната и района. Ако откажат прехвърлянето на лиценза договорката ще бъде неефективна, т.е. ще би трябвало да се организира нов търг. " Това съобщи ръководителят на българския енергиен конгрес Иван Хиновски в коментар за договорката с ЧЕЗ.

Експертът посочи пред bTV, че според член 21 от Закона за енергетиката КЕВР може да откаже придобиване на активи, в случай че сдружението не покаже потенциал да ръководи сигурността на доставките, което би заплашило националната сигурност.

По думите му е любопитно по какъв начин самата процедура е била извършена: " Но категорично желая да кажа всичко това зависи от чешкото законодателство, защото всичко е по него и жалбите ще бъдат към него. От позиция на нашето законодателство няма проблем – на пръв взор. Това е една договорка сред две самостоятелни търговски сдружения, спазващи европейското законодателство. Въпросът е на какво съображение. "

Според Хиновски въпросът не е единствено за парите: " Това сдружение би трябвало да покаже потенциал да ръководи, влага и развива мрежата- това е най-важното, тъй като тази договорка има отношение към националната сигурност на България. Това е 40% от потреблението на България в това число и на София. Захранването с ел. сила не трябва да бъде подценявано. "

" Да не смесваме финансовата страна с инженерната сигурност ", прикани още той. " Много български предприемачи могат да платят тези пари, за какво избраха Гинка. Но това не е въпрос към анализаторите, а на ДАНС.... ", сподели още специалистът.

Според него интригата е напълно на чешка територия и е необичайно за какво " Енерго-про " е отстранена. Припомняме, че притежателят на " Енерго-про " Яромир Тесарж към този момент обществено се оплака от неяснота.

Хиновски напомни, че има арбитражно дело сред ЧЕЗ и българската страна за стотици милиони в Световната банка за вреди, получени вследствие на несъблюдение на контракти от страна на на българската страна. Най-общо казано делото е за липса на отбрана от страна на България на среда за насърчаване на вложени вложения. Според специалисти е доста евентуално делото да бъде извоювано от ЧЕЗ и наследникът на ЧЕЗ да получи тези пари.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР