Кето - или кетогенната диета е нисковъглехидратна диета, която превръща

...
Кето - или кетогенната диета е нисковъглехидратна диета, която превръща
Коментари Харесай

Свалете излишните килограми с кетогенната диета


Кето - или кетогенната диета е нисковъглехидратна диета, която трансформира организма в машина за изгаряне на мазнини. Доказани са изгодите от този режим при милиони хора по света.

Кето- в кетогенната диета идва от обстоятелството, че този вид на хранене кара организма да създава дребни молекули, източници на сила, наречени кетони . Те са различно гориво за организма, когато кръвната захар (глюкоза) е с ниски равнища.

Кетоните се създават, когато внасяте в организма си минимални количества въглехидрати (които незабавно се трансформират в кръвна захар) и умерени количества протеини (по-големите количества протеин също се трансформират до кръвна захар).

Кетоните се синтезират в черния дроб от мазнини. Те се употребяват като гориво за тялото и мозъка. Мозъка е най-големият потребител на сила, източници на сила за него могат да са глюкозата или кетоните.

При кетодиетата организмът стартира да си набира сила разграждайки мазнините. Нивата на инсулин се намаляват, горенето на мазнини са покачва неведнъж. Достъпът до насъбраните мазнини става доста елементарен. Чудесен режим за събаряне на килограми. Кетодиетата има и други преимущества – съвсем не усещате апетит, нервност и липса на централизация. Едновременно с това осигурявате на тялото си постоянен източник на сила.

Свързани публикации.. Страдате от гастрит? Спазвайте хранителен режим! 0 Здравословни храни, които не би трябвало да консумираме 2 ч. 0 Здравословните храни, които не би трябвало да консумираме (I част) 0

Кой не може да съблюдава кетогенната диета?
-

Диабетици на медикаментозно лекуване (перорални артикули или инсулин)
-

Хипертоници
-

Кърмачки

При тези групи кетогенната диета не е целесъобразна, или се ползва след вземане предвид към самостоятелните потребности.

Какво се яде при кетогенната диета?
При този режим се натъртва на мазнини, умерени количества протеини и минимални количества въглехидрати. Ще се наложи да ограничите въглехидратния банкет до 50 гр. дневно. Колкото са по-малко въглехидратите, толкоз по-ефективна е диетата.

Опитвайте се да избягвате храни богати на захар и нишесте. Такива храни са: самун, картофи, паста, ориз, бира, безалкохолни питиета (газирани и негазирани).

В кетодиетата, се отстраняват въглехидратните храни, храната би трябвало да се състои най-вече от мазнини и умерено количество протеини. Правило в този режим е 5% от силата на организма се набира от въглехидрати, 15-25% от протеини и към 75% от мазнини.

Какви питиета можете да си позволявате?
Вода, кафе, чай – можете да пиете колкото желаете, несъмнено без да употребявате подсладители и изключително захар. Малки количества мляко или сметана в кафето също са разрешени. Можете да си позволите и чаша алено вино или шампанско дневно.

Напитки с високо наличие на въглехидрати, които би трябвало да избягвате са: фрешове, смутита, капучино, шейкове, леден чай, енергийни питиета.
От алкохолните питиета разрешени са: уиски, изсъхнало мартини, бренди, водка, текила
Избягвайте: коктейли – блъди мери, маргарита, космополитан, ром и кола, бира.

Зеленчуци. Правило при кетодиетата е: надземните зеленчуци са с ниско въглехидратно наличие. Подземните или кореноплодните зеленчуци обичайно са богат източник на въглехидрати.
Можете да консумирате спанак, авокадо, маслини, домати, зелена салата, аспержи краставици, зеле, карфиол, зелен фасул, чушки, броколи, тиквички, патладжан.

Избягвайте: моркови, лук, пащърнак, цвекло, ряпа, целина, картофи, сладки картофи.

Плодове. Те са богати на въглехидрати, от там идва и сладкият им усет. При кеторежимът можете да консумирате в умерени количества малини, къпини, ягоди, боровинки. За положителни резултати избягвайте останалите плодове. Череши, киви, грозде, банан, портокал, мандарина, любеница, ананас – всички те са богат източник на въгехидрати.

Ядки . Позволени ли са ядките в кетодиетата? И да и не, зависи от ядките. Нисковъглехидратни ядки са макадамия, бразилски орех, пекани (вид северноамерикански орехи). Със приблизително наличие на въглехидрати са лешници, бадеми, орехи, фъстъци. Забранени в кетодиетата са кашу,шамфъстък.

Междинни закуски . Ако огладнявате сред храненията можете да включите междинни закуски, отговарящи на кеторежима. Такива са яйца, сухи мезета, сирене, авокадо, маслини, ядки. Ако огладнявате прекомерно скоро след хранене, пробвайте се да добавите още мазнини към диетата си.

Мазнини и сосове . Повечето храни добиват приключен тип след прибавяне на малко зехтин или сос. Ето какви мазнини и сосове можете да употребявате и отново да останете кето.

Спокойно можете да си позволите масло, сметана, кремасирене, майонеза, зехтин, сос айоли, сос табаско, кокосово масло, соев сос, гуакамоле.

Избягвайте кетчуп, кленов сироп, песто, барбекю сос, горчица.

Поинтересувайте се и ще намерите доста предписания в сходство с кетодиетата. При този хранителен проект гладуването няма да е огромен проблем.4766
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР