Керванът на светлината, коновой от десетки хиляди нелегални мигранти от

...
Керванът на светлината, коновой от десетки хиляди нелегални мигранти от
Коментари Харесай

Десетки хиляди мигранти от Конвой на светлината щурмуват г...

" Керванът на светлината ", коновой от десетки хиляди незаконни мигранти от Африка и Близкия Изток към този момент са се събрали в Одрин и се приготвят за взлом на гръцката граница, оповестява турският ефирен канал Orient, предлагайки видео на множеството, снимано от дрон.

Според изказванието на European Insider в Twitter, мигрантите в този момент ще се провеждат и ще опитат всеобщ взлом на гръцката граница на Марица, където към този момент е имало един случай на 22 септември. Тогава към 1500 мъже са се пробвали да преминат границата, само че са били отблъснали от граничните сили на Гърция, както заяви Министерството на гражданската отбрана на южната ни съседка.

На 4 септември в " Телеграм " е основана групата " Конвой на светлината ". Тя цели да активизира сирийските бежанци, отседнали в Турция, да влязат в Европейския съюз. Плановете се кроят онлайн през обществената мрежа от няколко дни и се следяха от 70 000 души. Организаторите призоваваха хората да си носят спални чували, палатки, избавителни жилетки, вода, консерви и аптечки. Членовете на групата в този момент наброяват повече от 85 000 души, по данни на гръцки медии. 

Съгласно известията, първият огромен опит за взлом ще бъде в събота. След това те възнамеряват да се движат на север през Балканите и да доближат до крайната си цел: страните от Западна Европа и по-специално – Германия, написа Агенция " Фокус ".

Организаторите декларират, че това е единствено началото: общо тази есен могат да бъдат образувани до 10 такива " конвоя ".
Пътят на мигрантите
Не за първи път се основават такива онлайн групи като " Конвой на светлината ". Те са съществували още през 2015-а - годината на най-големия приток на мигранти и бежанци в Европа. Тогава Турция беше прихванала доста мигранти покрай граничния град Одрин и тя им попречи да преминат огражденията. През 2020 година, когато Турция се опита да прекара десетки хиляди през гръцката граница, доста групи се появиха, заявявайки лъжата, че границите са отворени.

Официално в Турция живеят 3,7 млн. сирийски бежанци. Мнозина се притесняват да не бъдат върнати назад в родината след скорошната смяна на турската позиция по отношение на Дамаск.

Президентът Реджеп Ердоган по-рано съобщи, че се готви да върне в Сирия 1 млн. бежанци на доброволна база.

Гръцкият министър за отбрана на жителите Такис Теодорикакос упрекна на 10 септември Турция в " брутално и аморално потребление " на мигрантите без документи, написа в. " Катимерини ".

В изявление за телевизия " Скай " той заяви, че единствено през август 40 000 незаконни мигранти са се пробвали да преминат в Гърция през границата по река Марица (река Еврос - по този начин я назовават в Гърция), а от началото на годината броят им е достигнал 150 000.

" Нашето обръщение е никой да не минава незаконно през Еврос, няма да го позволим ", акцентира министърът и добави, че границата се охранява 24 часа в денонощието по съдбоносен метод от полицията и армията.

Няма подозрение, че потокът от хиляди мигранти се движи от турска страна, добави Такис Теодорикакос и предвижда, че това ще продължи " за да се изнудват Европа и Гърция ".

Атина още веднъж излезе с искане пред Европарламента - за солидарно систематизиране на мигрантите сред всички европейски страни, съобщи БНР. Тя предлага отмерено систематизиране на бежанците сред всички европейски страни и смяна в статута на хората с леговище, съобщи в Брюксел министърът по миграцията Нотис Митаракис. Той уточни пред гръцките медии, че се постанова обща европейска политика за битка с трафика на хора.

Атина предлага също всеки емигрант, получил леговище, да има право най-малко 3 години да живее и работи в европейска страна по негов избор.

В същото време гръцките медии оповестиха, че на сухопътната граница от турска страна се събират стотици мигранти, които всеки миг са в подготвеност да преминат в Гърция и по-късно в другите европейски страни. В отговор на тази информация Гърция ускори защитата на границата с термокамери и дронове.
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР