Керн териерът е една от породите кучета, с които шотландците

...
Керн териерът е една от породите кучета, с които шотландците
Коментари Харесай

Керн Териер

Керн териерът е една от породите кучета, с които шотландците се гордеят. Тези сладки животни са подобаващи за хора, които имат потребност от интензивно, радостно и мъдро куче. Керн териерът е подобаващ за фамилии с деца над 10-годишна възраст. Кучето с наслада ще се включва в игрите на хлапетата и ще им е правилен приятел.

История на керн териер

Керн териерът е считан за една от най-старите работни породи кучета в Шотландия. Тези дребни преносими животни са били употребявани за лов на зайци, които са се криели в керновете - по този начин са се наричали купчините големи камъни, където керн териерите можели да се промушват, без да се наранят. В продължение на стотици години керн териерите били известни в Шотландия като земни кучета, защото доста обичали да копаят.

Те били употребявани от шотландците също по този начин, с цел да поддържат стопанските им постройки чисти от плъхове и мишки, които керн териерите преследвали по-добре от котките. За прочут интервал от време керн териерът бил именуван късокосмест скай териер, само че през 1907 година природата била публично приета. За основателка на новата порода била оповестена Алистър Кембъл, която имала десетки керн териери.

Стандарт на керн териер

Керн териерът доближава от 6 до 8 кг тегло. Женските екземпляри стават високи от 23 до 30 сантиметра, мъжкарите са високи от 25 до 33 сантиметра. Керн териерът е със здрави плътни кости и мускулести крака. Гръдният му панер е доста добре развъртян за размерите на това малко куче. Ушите са изправени и вътрешната им част е покрита с косми.

Козината на керн териера е твърда на досег, под главния пласт има низък мек пласт. Цветът на козината е от златист до кафеникав, с по-тъмни сектори, близки до черния цвят. Срещат се керн териери, които са напълно черни или доста мрачно сиви на цвят. Белият цвят е отвън стандарта на породата. Керн териерът е с умни тъмни очи, които са с бадемовидна форма. Носът е черен. Керн териерът е куче с брада и бакенбарди. Опашката му не е доста дълга, нормално е изправена нагоре, само че не се завива над гърба.

Грижи за керн териер

Керн териерът е куче, което елементарно ще се приспособи към всяко помещение без значение от размера му. Той може да живее в доста дребен апартамент, стига да му се обезпечава опция за дълги разходки. Керн териерът напряко прелива от сила и би трябвало да има опция да я изразходва.

При липса на задоволително придвижване кучетата от тази порода са склонни към затлъстяване, по тази причина разходките за тях са от огромно значение. Необходимо е постоянно да проверявате очите и ушите на керн териера за инфекции. Козината на керн териера изисква всекидневно разресване. Тя е лесна за поддръжка от позиция на замърсяването - в случай че кучето е кално, е задоволително да изчакате козината му да изсъхне и да я срешите, калта ще падне сама.

 Малък Керн Териер

Необходимо е един-два пъти в годината мъртвите косъмчета от козината на керн териера да се изскубват от експерт, тъй като в противоположен случай не може да порасне новата четина. Брадата на керн териера би трябвало да се поддържа чиста, тъй като при разходка той държи главата си наведена и събира доста нечистотия.

Не се предлага да къпете керн териера повече от три-четири пъти в годината, с цел да не се повреди качеството на козината му. При къпането не би трябвало да се позволява в ушите на керн териера да попадне вода. Трябва да свикнете керн териера от дребен да понася къпането, защото тази порода не обича водните занимания.

Керн териерът не понася добре горещините, по тази причина в топлите дни го извеждайте единствено заран и вечер, когато е по-хладно. Тъй като керн териерът има мощно развъртян ловджийски инстинкт, той е в положение да преследва котка или друго малко животно и да се изгуби. Затова е добре да извеждате керн териера на мотив. Но в случай че имате двор, където керн териерът да тича на воля, той ще се усеща доста благополучен. Керн териерът има потребност непрекъснато да е с хора. Ако бъде оставян за дълго време самичък, керн териерът може да лае с часове или да се чуди каква беля да направи.

Обучение на керн териер

За керн териера социализацията и ранното образование имат огромно значение. Това е куче, което елементарно ще разбере какво желаете от него, само че не постоянно ще извърши командата. Всичко зависи от това в какво въодушевление е и дали вниманието му не е отвлечено от някое животно или играчка.

Задължително е да се поддържа равнището на към този момент научените команди и твърдо, само че без експанзия да се изисква от керн териера да ги извършва постоянно. Керн териерът реагира зле, в случай че се прояви експанзия към него или в случай че се опитате да го накажете - той може да ви нападне и даже да ви ухапе. Когато обучавате керн териер, не е належащо да употребявате лакомство - това инатливо, само че доста мъдро куче ще прави всичко единствено с цел да ви зарадва и да получи потупване и утвърждение.

Хранене на керн териер

Керн териерът може да се храни както с подготвени храни за кучета - сухи и консервирани, по този начин и с натурални артикули. Препоръчва се керн териерът да се храни с пилешко или телешко месо, което е било обработено термично. Керн териерът на драго сърце ще хапва пилешки шийки и дреболийки. Свинското месо не е уместно за керн териера, защото е прекомерно мазно.

 Куче Керн Териер

Керн териерът обича млечни артикули, само че не би трябвало да му се дава прясно мляко, защото ще провокира стомашни проблеми. Зеленчуците и плодовете също могат да се харесат на керн териера. Не се предлага да давате на керн териера пикантни, мазни, тестени, сладки, прекомерно горещи или прекомерно студени храни. Препоръчва се храненето на керн териера да е два пъти на ден, тъй като заради високото равнище на интензивност на тази порода има възможност от преплитане на червата.

Заболявания на керн териер

Керн териерът е крепко куче, само че е податливо на някои генетично обусловени болести. Сред тях са глаукома, катаракта, усукването на колянната капачка, преплитането на червата и разнообразни кучешки кожни болести.

Любопитни обстоятелства за керн териер

Керн териерът е прародителят на уест хайленд уайт териера, именуван още западношотландски бял териер. Случвало се от време на време женски керн териер да роди чисто бяло кученце. То незабавно бивало изхвърляно, защото се считало за дефектно. Някои шотландски семейства обаче почнали да развъждат бели териери и по този начин се появила новата порода.

Интересен факт е, че керн териерите се раждат с доста тъмна четина. Ако човек, който не схваща от породата, види керн териер на няколко дни, той няма да може да го разпознае поради съвсем черния цвят на козината. След доста разресвания остарялата четина пада и към 12-тата седмица от живота на керн териера козината му към този момент е с цвета, който ще остане за цялостен живот.

Недостатъци на керн териер

При липса на задоволително опция за консумиране на силата керн териерът може да стане много неприятен. Той може да откаже да извършва команди, да не слуша, да гризе мебели и обувки, единствено с цел да покаже какъв брой е сърдит за това, че не е извеждан колкото той желае. Кучетата от тази порода са склонни да се надценяват и постоянно се пробват да атакуван кучета от доста по-едри породи. Керн териерът въобще не осъзнава размера си и по тази причина с лекост може да се опита да нападне немска овчарка, доберман и даже санбернар.

Затова би трябвало постоянно да разхождате вашия керн териер на мотив, защото има заплаха от конфликти с други кучета, които могат да го наранят. Не се предлага керн териерът да бъде оставян уединено с прекомерно дребни деца, защото може да ги одобри за плячка и да се опита да ги нападна. Керн териерът е податлив към копаене на дупки, тъй че в случай че имате двор с градина, би трябвало да избирате сред цветята и керн териера.

Керн териерът демонстрира териториална експанзия и може да нападне непознати, в случай че ви дойдат на посетители, тъй като ще се пробва да отбрани собствеността ви. По същия метод той може да се опита да нападна непознати хора на улицата, тъй като може да реши, че съставляват опасност за вас.

Керн териерът постоянно демонстрира експанзия във връзка с храната си или на играчките си. Не се предлага да се позволява на дребни деца да се пробват да играят с него, когато той се храни, или да взимат играчката от устата му. В подобен случай керн териерът може да нападне, с цел да опази храната или играчката си.

Прочетете също за кери блу териер и скай териер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР