Кенийската легенда Елиуд Кипчоге счупи собствения си световен рекорд в

...
Кенийската легенда Елиуд Кипчоге счупи собствения си световен рекорд в
Коментари Харесай

Кипчоге подобри собствения си световен рекорд на маратона в Берлин

Кенийската легенда Елиуд Кипчоге счупи личния си международен връх в маратона с 30 секунди, изминавайки дистанцията за 2:01:09 сек в немската столица Берлин. На половината отдалеченост олимпийският първенец от Рио и Токио изглеждаше покрай това да се трансформира в първия бегач, който слиза под два часа. Но без значение че темпото се забави и не слезе под границата от два часа, 37-годишният играч усъвършенства персоналното си достижение от Берлин преди четири години.

Сънародникът на Кипчоге – Марк Корир, финишира втори с време от 2:05:58, до момента в който етиопецът Табу Абате се подреди трети с 2:06:28. Друг представител на Етиопия – Андамлак Белиху, който бяга с темпото на Кипчоге в границите на две трети от надпреварата, остана четвърти.
Елиуд Кипчоге.
При дамите, етиопката Тигист Асефа пробяга третото най-бързо време в историята, поставяйки връх на трасето от 2:15:37. Асефа не бе посочена измежду предварителните фаворитки, само че сензационно усъвършенства персоналното си достижение с цели 18 минути .

Кипчоге се трансформира в едвам втория мъж, който печели четири пъти маратона в Берлин, присъединявайки се към етиопеца Хайле Гебреселасие, който бе най-хубав в надпреварата сред 2006 и 2009. Кениецът има към този момент 15 триумфа в 17 маратона, в това число освен двата му олимпийски триумфа, а и 10 победи в Мейджърите от Световния маратон.

Женското тичане бе едно от най-бързите в историята на маратона, като четири представителки слязоха под границата от 2 часа и 20 минути. Само една от дамите, бягали в Берлин – американката Кийра Д‘Амато, бе бягала преди под въпросната граница. Кенийката Розмари Ванджиру остана втора с 2:18:00 в първия маратон в кариерата си, което бе и второто най-бързо време за дебютантка при дамите. Трета се подреди етиопката Тигист Абайечев с 2:18:03, до момента в който сънародничката й Уоркенеш Едеса също бяга под границата от 2:20:00. Д‘Амато приключи шеста с време от 2:21:48. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР