Кенет Смит, осъден за убийството на съпругата на проповедник Снимка:

...
Кенет Смит, осъден за убийството на съпругата на проповедник Снимка:
Коментари Харесай

Загубил обжалванията в последния момент, Кенет Смит се изправи пред първата екзекуция с азот

Кенет Смит, наказан за убийството на брачната половинка на просветител
Снимка: Alabama Department of Corrections via AP, File/БТА

Алабама разполага с 30 часа, с цел да извърши изтезанието, която включва изпускане на азотен газ през маска. Времето тече от 06:00 GMT (08:00 б.вр.) в четвъртък.

Смит сподели пред Би Би Си по-рано тази седмица, че чакането той усеща като изтезание.

Той ще бъде първият човек, убит по този способ в Съединени американски щати и съгласно Информационния център за смъртното наказване (Death Penalty Information Center) - на всички места по света.

Адвокатите на наказания, чиято смъртна присъда е от 1996 година, споделиха пред Би Би Си в сряда вечерта, че подават нова тъжба до Върховния съд с вярата за пролонгация в последния миг.

Вдишването на чист азот без О2 провокира разпад на клетките и гибел. Щатът Алабама акцентира в правосъдната документи, че чака наказаният да загуби схващане след секунди и да почине след няколко минути.

Но използването на азот е подложена на критика от някои медицински експерти, които предизвестяват, че може да докара до пагубни последствия - от мощни спазми до оцеляване във вегетативно положение.

Алабама и два други американски щата утвърдиха потреблението на азотна хипоксия като различен способ за екзекуция, защото препаратите, употребявани в смъртоносните инжекции, станаха дефицитни, което способства за спада в броя на изтезанията в народен мащаб.

Алабама към този момент се опита да екзекутира Смит преди две години, само че не съумя да сложи смъртоносна венозна инжекция, преди да изтече периода на заповедта на щата за осъществяване на смъртната присъда (обикновено към 60 дни).

Смит беше един от двамата мъже, наказани за убийството на 45-годишната Сенет при " мокра поръчка " за 1000 $ през март 1988 година

Елизабет Сенет е била бита с камина и намушкана в гърдите и шията, а нападателите инсценирали навлизане в дома и кражба с щурм.

Нейният брачен партньор Чарлз Сенет, заседнал в задължения просветител, провежда скица за събиране на застрахователни награди. Той се самоуби, когато бе оголен от следователите.

Другият участник в убийството на Смит - Джон Форест Паркър, беше екзекутиран през 2010 година

На процеса против него Смит призна, че е участвал по време убийството на жертвата, само че сподели, че не е взел участие в нападението.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида сподели, че потреблението на газ против Смит може да се съпостави с мъчение или друго грубо, нечовешко или унизително отношение и прикани за присъдата да не бъде изпълнена.

Адвокатите на Смит подадоха тъжба до Върховния съд с аргумента, че подлагането на наказани на голям брой опити за екзекуция нарушава Осмата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, която пази против " грубо и извънредно " наказване.

В сряда съдиите отхвърлиха да прегледат жалбата и отхвърлиха настояването за прекъсване на изтезанието. Никоя правосъдна инстанция не изрази обществено противоречие с решението. 

Адвокатите на Смит обявиха, че още веднъж ще апелират още веднъж пред Върховния съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР