Кели Фланаган е клиничен психолог и основател на терапевтичен център

...
Кели Фланаган е клиничен психолог и основател на терапевтичен център
Коментари Харесай

Писмото на един баща към своя син: „Да се ожениш, за да намериш щастието, е най-сигурният път към развода“

Кели Фланаган е клиничен психолог и създател на лечебен център в щата Илинойс.

Това обаче не е единственият му гений – Фланаган умее да написа и в неговия блог може да намерим размисли върху нещата от живота .

Той е фамилен и има три деца, а следното откровено писмо за смисъла на брака е отдадено на едно от тях.

 брак женитба писмо Thinkstock

„ Скъпи синко,

Струва ми се, че беше през вчерашния ден, когато акото излизаше от твоя памперс и цапаше облеклата на майка ти. А не щеш ли пристигна време да си поговорим за птичките и пчеличките. Трябва да ти кажа, че това с акото беше къде-къде по-лесно...

Но преди да стигнем до секса, да си поговорим за сватбата. Просто тъй като имам вяра, че единствено в случай че избереш единствената, вярна причина да се ожениш, ще можеш да направиш по-хубав всеки аспект от своя живот, в това число и секса.

Малък приятелю, най-вероятно ще искаш да се ожениш поради всевъзможни неправилни аргументи. Истината е, че всички го вършим. Оказва се обаче, че най-често срещаната причина да се ожениш, постоянно е и най-опасна: женим се, тъй като имаме вяра, че това ще ни направи щастливи. А да се ожениш, с цел да намериш щастието, е най-сигурният път към развода.

Наистина, има красиви бракове. Но бракът няма да стане хубав, когато търсиш щастието в него. Бракът става хубав, когато търсиш нещо друго. Бракът става хубав, когато двамата са избрали единствената вярна причина да се оженят. А тя е всеки ден да практикуват жертването на своето его.

Его. Вероятно чуваш тази дума за първи път. Вероятно ти звучи необичайно и объркващо. Ето какво се крие в нея съгласно мен:

Егото е онази част от теб, която защищава сърцето ти. Твоето сърце е положително и красиво, и то в никакъв случай няма да те съобщи. Но имаше моменти, в които аз бях прекомерно непоколебим с теб... Имаше моменти, в които приятелите ти ти се подиграваха за твоите занимания... И в тези моменти ти стартира да се съмняваш дали твоето сърце е задоволително положително. Не се укорявай, това се случва с всички ни.

 брак женитба писмо Thinkstock

И по този начин, твоето его стартира да издига стена към сърцето си.Това също се случва с всички ни. Тази стена наподобява на стената, опасваща палат, с трап пред нея. Целта й е да ни пази от хората, които желаят да нападат сърцето ни. Нека благодарим на тази твоя стена, на това твое его! Защото сърцето ти би трябвало да се пази, дребни мой приятелю!

В началото стената, издигната от нашето его, служи да държи хората на открито. Но до момента в който растем, се уморяваме да се крием плахо зад нея и някъде по пътя си решаваме, че нападението е най-хубавата отбрана. Тогава слагаме оръдия на нашата стена и започваме да стреляме с тях. Тази пукотевица има доста лица - яд, злословене, наказание, различие... Едно от обичаните оръдия на моето его е да упорства, че всички, които се намират от другата страна на стената, бъркат. Това ми оказва помощ да се усещам непогрешим и мощен, и постоянно прав. Но истината е, че тези оръдия просто пазят сърцето ми на несъмнено място. Осъзнавам, че е имало случаи, в които съм стрелял с тези оръдия и по теб и те апелирам да ми простиш.

Но не би трябвало да отхвърляме напълно ролята на тези оръдия. Понякога те ни оказват помощ да оцелеем. В множеството случаи обаче това не е по този начин...

Всички имаме сходни оръдия - и мъжете, и дамите. Ти скоро ще станеш мъж, по тази причина желая да ти кажа какво мъжете вършим най-често със своите оръдия - оправдаваме ги, като се самозалъгваме, че те ни вършат „ същински “ мъже. Истината обаче е, че множеството от нас се опасяваме от това, че сърцата ни не са задоволително положителни за хората, които обичаме. Затова решаваме да се скрием зад високите стени на своето его и да пазим сърцата си със своите оръдия.

 брак двойка женитба Thinkstock

Сигурно към този момент разбираш по какъв начин това може да се трансформира в същински проблем за брака... Ако и ти решиш, че твоята стена, че твоето его те прави мъж, ще опропастиш всичките си шансове за благополучен брак.

Защото концепцията на брака е да унищожи твоето его, да унищожи твоята стена, тухла по тухла, до момента в който изцяло не се отдадеш на индивида, който обичаш. Идеята на брака е да бъдете отворени, да се оставите беззащитни в ръцете си, да се свържете същински... Да си повярвате...

Малки приятелю, в този момент да поговорим за секса. Често вършим секс поради кулминационната точка в него, поради момента, в който рухват всички стени, момента, в който егото изчезва, с цел да се размени от възприятие за независимост и съгласуваност. Чрез секса обаче това чувство е мимолетно. След момент е изчезнало. Когато обаче вземеш решение да разрушиш егото си, да разрушиш стената към сърцето си посредством брака, това чувство може да продължи през целия ти живот.

Много хора ще те посъветват да поставиш Бог в центъра на своя брак и ще ти обещаят, че тогава бракът ти ще е благополучен. Но аз мисля, че е значимо по какъв начин твоето его усеща Бог. Защото, в случай че усещаш Бог като Бог на силата и доминирането, като Бог, който ти споделя, че правото постоянно е на твоя страна, а останалите са неверни, като Бог, който те кара да поставяш граници сред себе си и другите, съгласно мен би трябвало да държиш този Бог надалеч от центъра на своя брак. Защото той единствено ще прави стените на твоето его още по-високи и по-трудни за превъзмогване.

 женитба iStock

Но в случай че твоят Бог е сензитивен, в случай че е олицетворение на съпричастността, в случай че приласкава отритнатите, в случай че негово знаме са мирът и прошката, в случай че слага преди всичко любовта, тогава, да, постави го право в центъра на своя брак! Ако твоят Бог те кара да разрушиш егото си, Той ще ти помогне да превърнеш брака си в Обетована земя.

И по този начин, каква е тайната на щастливия брак? Просто е - ожени се за човек, който има вяра в същата причина за женитбата като теб.

Човек, който желае да умира до теб - не след 50 години, а всеки ден, до момента в който дружно разрушавате стените на своето его.

Човек, който не се опасява от саможертвата и от това да съобщи силата си пред теб, който не се опасява да бъде раним пред теб.

Казано по-просто, човек, който желае да прекара живота си в луда и рискова обич, с теб и единствено с теб.

Татко “

Aвтор: Кели Фланаган
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР