Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от Централна Азия. Особено

...
Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от Централна Азия. Особено
Коментари Харесай

Повечето хора пренебрегват тази напитка, но тя има огромни ползи за организма

Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от Централна Азия. Особено известна е в Русия и някогашните руски републики. Sofia24.bg ще ви опише защо е потребна напитката, която се получава след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Кефирните зърна са композиция от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. казано по различен метод, кефир е името на тибетска гъба, предизвикваща ферментацията в млякото. Освен, че придава характерен усет на млякото, тя го прави и в действителност здравословно. 

Хранителните качества на кефира могат да се трансформират според от намаляването или увеличението на времето за ферментация. Например кефир, който е зрял повече (с по-кисел вкус), съдържа доста по-голямо количество фолиева киселина. Като цяло, кефирът спомага за по-доброто храносмилане на лактозата, което за разлика от останалите млечни артикули го прави доста по-подходящ за хора с лактозна назадничавост. Кефирът не е като другите млечни артикули. Той е елементарно смилаем и съдържа малко лактоза, изключително в случай че се остави да ферментира за по-дълго време. Протеините, които съдържа, също се разграждат в предхраносмилателно положение.

Кефирът има мощен резултат, което дължи на наличието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и напълно малко алкохол. Млечната киселина е главната, която дефинира неговите диетични и профилактични свойства. Тя задейства секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини.

Известно е, че в киселото мляко има най-много 2 потребни бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Кефирът пък съдържа към 30 варианта на бактерии и дрожди

За какво оказва помощ кефирът:

- Регулира и подкрепя имунната система на организма.

- Регулира кръвното налягане.

- Има позитивно влияние върху сърцето и кръвта.

- Лекува кожни болести и акне.

- Регулира храносмилането.

- Помага и при колит 

- Балансира стомашната флора и стомашна киселина.

Освен потребни бактерии и дрожди, кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подкрепят тялото да се самолекува и самоподдържа. Притежава антитуморни свойства и предотвратява развиването на метастази, има противовъзпалително деяние и е отличен модулатор на имунната система. Интересното е, че кефирените зърна създават лични антибиотици.

Кефирът съдържа:

Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си резултат върху нервната система. Калций и магнезий – значими минерали за здрава нервната система. Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подкрепя усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините. Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.

Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подкрепя усвояването на други B витамини, като например Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12. Многобройните изгоди от поддържане на съответно равнище на B витамини са свързани с положителното действие на нервната система, бъбреците, черния дроб, положителното положение на кожата, повишение на силата и дългоденствие.

Кефирът е елементарно смилаем, почиства червата, доставя тялото с витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е уравновесена и потребна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система.

Успокояващият резултат, който кефирът има върху нервната система, оказва помощ на страдащи от бодърствуване, меланхолия, хиперактивност и недостиг на централизация.

Редовната приложимост на кефир облекчава стомашните разстройства, понижава подуването, газовете, обезпечава постоянен корем и здрава храносмилателна система. Хранителните качества на кефира го вършат подобаващ за хора от всички възрасти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР