Казусът с Uniper обаче е много добра илюстрация за това

...
Казусът с Uniper обаче е много добра илюстрация за това
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ да вземе пример от германския гигант Uniper, който ще съди ”Газпром”

Казусът с Uniper обаче е доста добра илюстрация за това какъв брой оплетени с Русия бяха редица немски енергийни компании и в какъв потрес и отрезвяване се трансформира съветското нахлуване против Украйна, последвалите наказания на Европейски Съюз против Москва и газовия шантаж на Кремъл против Европейския съюз.

Uniper има активи за 128 милиарда евро – над два пъти повече от годишния Брутният вътрешен продукт на България. Компанията има въглищни, газови, водноелектрически, вятърни и слънчеви централи в няколко европейски страни, а в Швеция – и атомна централа. За нея работят 11 500 души. Капацитетът на газовите складове на Uniper в Германия, Австрия и Англия e 9 милиарда куб. м – 18 пъти повече от нашето в Чирен.

И в този момент внимание – Uniper има огромна дъщерна компания в Русия – Unipro, която има активи за $1,73 млрд евро, измежду тях са пет огромни въглищни и газови централи. Unipro има 5300 чиновници и през предходната година образува една пета от оперативната облага на Uniper. В края на 2021 година немската компания имаше желание да продаде своята благосъстоятелност в Русия, само че при сегашните условия това е невероятно, тъй като съветските управляващи не разрешават такава договорка.

Uniper бе един от най-големите купувачи на съветски газ в Европа. Затова компанията реши да взе участие в плана за газопровода „ Северен поток-2 “. След като Полша съумя да блокира влизането на пет западни компании като акционери в този газопровод, те взеха решение, че ще го финансират със заем. Така Uniper обезпечи 10% от парите за построяването на „ Северен поток-2 “, което прави към 1 милиарда евро. След съветското нахлуване против Украйна дефинитивно стана ясно, че този газопровод няма да го бъде и Uniper се принуди да отпише от активите си 695 млн. евро от този заем плюс още 292 млн. лихви по него. Иначе казано – тези пари са окончателно изгубени.

През април Uniper разгласи, че ще одобри съветската скица за заплащане на газа в рубли, само че все пак доставките за немската компания бяха спрени, първо отчасти, а в този момент – напълно. Тя се изправи на ръба на банкрута и с цел да я избави немското държавно управление й отпусна 15 милиарда евро – това е най-голямата сума, с която е подпомагана закъсала компания в цялата икономическа история на Германия. Срещу тези пари държавното управление взе 30% от акциите в Uniper. Говори се, че тя може бъде напълно национализирана, само че думата „ национализация “ звучи много необичайно, когато става дума за Uniper, тъй като сега тя е мажоритарна благосъстоятелност на финландската Fortum, която пък от своя страна е под контрола на финландското държавно управление. Финландците държат 56% от Uniper.

Така че – очевидци сме на икономическа драма, в центъра на която е немска компания с финландски притежател и рискови бизнес обвързаности с Русия.

Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР