Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви, че преговори с терористи не

...
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви, че преговори с терористи не
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан: С терористи преговори не може да има, те трябва да бъдат унищожавани

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев съобщи, че договаряния с терористи не може да има, те подлежат на заличаване, съобщи ТАСС.

"Те пребиваха и убиваха служители на реда и млади бойци, палиха административни здания, грабиха частни домове и магазини, убиваха цивилни жители, насилваха млади дами ", написа той в Twitter нощес.

"Моето твърдо разбиране е: никакви договаряния с терористи, тях би трябвало да ги унищожаваме. "

Президентът подсети, че "е наредил на правоохранителните органи да образуват следствена група, която да разкрие корените на обстановката, довела до въоръжен акт на експанзия, и който е нарушил закона, да бъде притеглен под отговорност ".

Той означи, че "Казахстан се е сблъскал с въоръжен акт на експанзия, добре квалифициран и съгласуван от нарушители и терористични групи, подготвени в чужбина ". В тази конюнктура президентът е разпоредил да стартира контратерористична интервенция, "за да бъде отстранена опасността за националната сигурност и да бъдат опазени живота и имуществото на казахстанските жители ".

На 2 януари в редица казахстански градове се състояха протестни акции. Няколко дни по-късно те прераснаха в всеобщи вълнения и набези над органите на властта в доста градове на Казахстан. Пострадаха хиляди хора, има и починали. Токаев се обърна за помощ към Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС).

В обявата си в Twitter казахстанският президент добави, че разположените миротворчески войски на ОДКС ще останат в страната му за къс интервал от време, до момента в който се стабилизира ситуацията.

Токаев съобщи, че 20 000 терористи са направили минимум шест талази на набези в Алмати. "Бандитите и терористите бяха добре подготвени, проведени, и ги командваха от специфичен център. Някои от тях не говореха на казахски език ", написа той.

"Имаше минимум шест талази на офанзиви на терористи в Алмати, а техният сбор беше 20 000. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР