Казахстански журналисти публикуваха данни от разследване на луксозни имоти в

...
Казахстански журналисти публикуваха данни от разследване на луксозни имоти в
Коментари Харесай

Откриха тайни дворци на бившия казахстански президент

Казахстански публицисти разгласиха данни от следствие на първокласни парцели в подножието на казахстанската столица Алмати, които съгласно тях принадлежат на някогашния президент на страната Нурсултан Назарбаев и неговите дъщери. Според Радио Азаттик, някои дворци в региона на Бостандик заемат 135 хектара земя.

Парцелите се намират до парка, носещ името на президента, открит преди 10 години. Първоначално те трябвало да са част от територията на парка, само че в този момент те са скрити от хората с високи огради и не попадат в публичните карти.

Парцел от 7,5 хектара принадлежи на междинната щерка на Назарбаев Динара Кулибаева. В него има имения, изкуствено езерце, къщи за личния състав. Там е записано фамилията на Тимур Кулибаев, чиято фамилия е включена в листата на най-богатите хора в Казахстан. Състоянието им се прави оценка на 5,8 милиарда $.



За различен имот се твърди, че принадлежи на най-малката щерка Елбаси Алия Назарбаева и нейния брачен партньор Димаш Досанов. Тази земя към момента не е застроена. Третият огромен имот, с повърхност от към 9 хектара, принадлежи на огромната щерка на някогашния президент, народен представител от Мажилиса на Народното събрание на Казахстан Дарига Назарбаева. Три обекта в границите на оборудването са регистрирани на нейно име, четвъртият - на нейно сдружение. „ Най-големият дворец” на тези земи е с повърхност от 46 000 квадратни метра.

В непосредственост до къщите на Алия, Динара и Дарига на картата има имот от 13 хектара, като единствено половината от него е посочена в системата на поземления кадастър. Според изданието там има къща, която принадлежи на самия Назарбаев. Преди това в него там са живели първият секретар на комунистическата партия на Казахстан Динмухамед Кунаев и неговият правоприемник Генадий Колбин, а през 1989 година Назарбаев се нанася, след което къщата станала негова благосъстоятелност.



Наскоро наоколо е издигната още една жилищна постройка - към 2350 кв.м. Къщите са оградени с огради, зелени площи, има помощни здания, тенис корт, езера, площадки за хеликоптери.

Останалата част от територията на парка от 85 хектара е в салдото на корпорация Алмали, която е основана към икономическия отдел на президента и държавното управление и към чиито баланс са били трансферирани доста държавни обекти. Там има пет огромни вили, една едноетажна къща и имение, както и наоколо 15 имота, готови за строителство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР