Казахстан ще приветства руснаците, бягащи от военна служба, каза президентът

...
Казахстан ще приветства руснаците, бягащи от военна служба, каза президентът
Коментари Харесай

Токаев: Казахстан приветства избягалите от военна служба в Русия! Те нямат друг изход!

Казахстан ще приветства руснаците, бягащи от военна работа, сподели президентът на страната, демонстрирайки косвено наказание на нападението на Москва против Украйна.

" През последните дни доста хора идват при нас от Русия. Повечето от тях са били принудени да изоставен, тъй като нямат различен излаз от обстановката ", съобщи във вторник президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, представен от " Файненшъл таймс ", съобщи.

Според него казахстанският народ би трябвало да им покаже грижа и да подсигурява тяхната сигурност.

" Това е политически и филантропичен въпрос ", уточни още Токаев.

Той сподели, че ще разиска с Москва възходящия брой руснаци, идващи в страната.

От 21 септември, когато съветският президент Владимир Путин разгласи широкомащабна наборна акция за подсилване на военни си сили в Украйна, към 98 000 руснаци са пресекли границата с Казахстан, разгласи казахстанското вътрешно министерство. В същото време повече от 64 000 от пристигналите руснаци са напуснали страната, защото доста от тях са пътували до други дестинации през Казахстан.

Казахстан няма да екстрадира хора в Русия, в случай че те бъдат упрекнати в отбягване на военна работа, сподели още вътрешният министър, съгласно локални медии.

" Ако наборните служби търсят някого, това не е правно съображение за изгонване “, сподели министърът, представен от Казинформ - казахстанската интернационална осведомителна организация.

" Ако обещано лице бъде оповестено за интернационално търсене, тогава Казахстан ще го разпознава и екстрадира, в случай че има престъпно закононарушение “, сподели още той.

Казахстан, който има дълга граница с Русия и обичайно е един от най-близките сътрудници на Москва в някогашния руски район, разгласи ден по-рано, че няма да признае възможното анексиране на части от Украйна, където Русия провежда референдуми.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР