Казахстан повиши тарифата за транзит на руски петрол с около

...
Казахстан повиши тарифата за транзит на руски петрол с около
Коментари Харесай

Руската съседка повиши с 20% таксата за транзит на петрол

Казахстан увеличи цената за пренос на съветски нефт с към 20 % от 1 януари, излиза наяве от известие на формалния уеб страница на оператора на тръбопроводи в страната KazTransOil.

Мярката обгръща суровия нефт, превозен по 186-километровия казахстански сектор на тръбопровода Туймази-Омск-Новосибирск-2 (ТОН-2). Таксата е увеличена на 11,3 $ за звук на 1000 км, спрямо 9,3 $, които бяха в действие от 2018 година Като се има поради дължината на сектора от тръбопровода, преминаващ през Казахстан, разноските за изпомпване на нефт за пренос през територията му ще костват на Русия 2,1 $ на звук.

TON-2 има открит потенциал за транспорт на 10 млн. тона нефт годишно, само че плановият му потенциал доближава 18 млн. тона. Тръбопроводът придвижва съветски нефт до нефтохимическия цех в Павлодар, най-голямата рафинерия в североизточната част на Казахстан, както и по-нататък до Китай и Узбекистан.

Според последните известия в медиите Русия възнамерява да усили повече от три пъти потоците на нефт през ТОН-2 през 2024 година по искане на купувачите. По-специално, през ноември узбекското министерство на енергетиката разгласи, че желае да усили вноса си на съветски петрол и нефтопродукти до 1 млн. тона през 2024 година Тогава то означи, че вносът на нефт по тръбопровода обичайно е по-евтин от доставките по железница.

Миналия месец друга съветска съседка, Беларус, също разгласи желанието си да усили директната такса върху съветския нефт, който се транспортира през нейната територия до Европейски Съюз посредством южния сектор на петролопровода " Дружба ". Мярката, която беше съгласувана с Москва, планува повишение на директната такса с 10,2 % и се чака да влезе в действие на 1 февруари 2024 година

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР