Кая Калас официално подаде оставка като министър-председател на Естония в

...
Кая Калас официално подаде оставка като министър-председател на Естония в
Коментари Харесай

Първата жена премиер на Естония подаде оставка

Кая Калас публично подаде оставка като министър-председател на Естония в четвъртък, с което държавното управление ѝ завърши своята активност. Но тя към този момент има нови съдружни сътрудници, заяви " Политико ".

На 3 юни Калас изхвърли лявата " Партия на центъра " от двупартийната коалиция след ескалиращо напрежение по отношение на разноските и обществената политика.

Оставката на министър-председателя беше условност, нужна за съставянето на ново държавно управление. В изказване Калас, която оглавява дясноцентристката " Партия на промените ", благодари на министрите, с които управлява страната в продължение на година и половина, като съобщи, че обединението е направила " доста положителни и велики неща " макар COVID-19, войната на Русия против Украйна и енергийната рецесия.

Първата жена министър-председател на Естония към този момент е постигнала съглашение със социалдемократите и дребната консервативна партия " Отечество " ( " Исамаа " ) за сформиране на ново държавно управление. Трипартийната коалиция ще разполага с 56 места в 101-местния парламент.

За петък е планувано изключително съвещание на Народното събрание, на което Калас ще изиска мандат за ръководство с новите сътрудници. Президентът Алар Карис съобщи в Туитър, че се надява " новото държавно управление да стартира активността си още идната седмица ".

Следващите парламентарни избори в Естония са планувани за март 2023 г, написа БГНЕС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР