Кавказката овчарка е порода кучета, водеща началото си от Русия.

...
Кавказката овчарка е порода кучета, водеща началото си от Русия.
Коментари Харесай

Отглеждане на Кавказка Овчарка вкъщи

Кавказката овчарка е порода кучета, водеща началото си от Русия. Освен там този великански псе е мощно публикуван още в Грузия, Азербайджан, Дегестан и Армения.

Кучето се характеризира с корав темперамент, устойчивост, сръчност и изключителна храброст. Използва се както за овчарско куче, по този начин и за защита на разнообразни парцели, в това число хранилища и градини.

Подобно на българското овчарско куче кавказката овчарка също се отличава с величествен и даже застрашителен външен тип. На растеж тя може да доближи до 75-80 сантиметра, а тежестта ѝ може да възлиза на забележителните 105 кг.

Тялото на песа е крепко, солидно, с издръжлива костна система. Туловището е покрито с гъста четина, която съгласно разновидността на кучето може да бъде къса, приблизително дълга или дълга.

Тя е обагрена в разнообразни цветове, измежду които черно, сиво, жълтеникави, рижо, кафяво и други Обикновено при космената завивка участват разнообразни нюанси на главния цвят.

Кавказката овчарка е мъдро, само че постоянно неконтролируемо и много своенравно животно. Тя е от кучетата, които изискват доста работа и отличен възпитателски метод от страна на стопанина.

 Порода кавказка овчарка

Когато кучето е малко, то елементарно се привързва към стопанина си и оттук нататък е готово правилно да му служи. Към непознатите хора обаче този бухнал колос постоянно подхожда с съмнение, а даже и с експанзия. Това става причина кучето да не е изключително желано за домакински любим.

От друга страна, в случай че стопанинът към този момент има опит с възпитанието на такава порода и знае, че с образованието и социализирането на животното би трябвало да стартира, още до момента в който то е бебе, ще успее значително да се пребори с враждебността на четириногото към непознатите.

Отглеждане на кавказка овчарка в къща

Кавказката овчарка е куче, което несъмнено би трябвало да се отглежда в къща с огромен двор или във плантация. Това е по този начин, тъй като голямото животно има потребност от доста придвижване и извършения.

Тъй като тази порода произлиза от Кавказкия район, тя би се развивала обикновено в по-хладни климатични условия. Вярно е, че издръжливостта на кучето ще го накара да се приспособи и към по-топъл климат, само че несъмнено няма да му е изключително удобно първоначално.

Пусната на независимост в двора ви, кавказката овчарка мигновено ще влезе в ролята на часовой и ще стартира да охранява вас и вашето имущество. Добре дресираното животно има огромно почитание към своите господари и знае какво му е разрешено и какво не.

При тази порода, както и при други едри разновидности като мастиф и ротвайлер, би трябвало доста да се внимава кучето да не се озове инцидентно отвън вашия парцел, където съществено може да наплаши някого и даже да го ухапе. За задачата си осигурете здрави и високи ограждения или дръжте животното вързано.

Отглеждане на кавказка овчарка в апартамент

Отглеждането на кавказка овчарка в апартамент, както и в дребни семейства, несъмнено би попречило на вярното развиване на това голямо куче. Въпреки това такива случаи са известни.

Ако по някаква причина възнамерявате да отглеждате такова огромно животно в жилището си, знайте, че ще е нужно да му осигурите продължителни разходки, които би трябвало да се реализират повече от два пъти дневно. Така най-малко до известна степен животното ще може да изразходи цялата сила, която би изхабило при естествени условия.

 Кученце кавказка овчарка

Когато разхождате кучето на открито, ще ви е належащо да го контролирате с доста здрав мотив. Факт е, че стопаните неведнъж срещат компликация при ръководството на своя солиден домакински любим.

Ето за какво е наложително кучето да носи и намордник, до момента в който се разхожда измежду непознати лица. В противоположен случай рискувате да си навлечете неприятности.

Кавказка овчарка и други домашни любимци

Кавказката овчарка може да се прояви като властно и враждебно кучет, тъй че не всеки път може да се каже авансово по какъв начин би реагирала при среща с други скотски типове.

Голяма част от кучетата демонстрират сериозна непоносимост към други породи, тъй че не се предлага кучето да се слага в среда с други котки и кучета.

От друга страна, в случай че кучето от малко живее с друго животинче и е съумяло да се социализира, то може и да не се държи враждебно към него.

Все отново в такава обстановка би трябвало да се вземе поради огромния размер на кучето, защото при игра с доста по-малко животно то може несъзнателно да го нарани.

Кавказка овчарка и дете

Истина е, че кавказката овчарка елементарно се привързва към хората които се грижат за нея. Но също по този начин е и факт, че тя построява мощна връзка единствено с един от членовете на фамилията.

Всички останали за нея стоят по-ниско в йерархията. По тази причина не може сигурно да се каже дали кучето ще има същото благосклонно отношение към децата, каквото има и към един от родителите.

Така че никога не оставяйте вашето дете уединено с кучето. С нараснало внимание се отнасяйте и когато вкъщи идват непознати за кучето малчугани, защото, в случай че не е съумяло да се социализира, то ще се покаже като неспокойно и нападателно.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите разгласи за кавказка овчарка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР