Катуница е от онези късметлийски села, които и днес са

...
Катуница е от онези късметлийски села, които и днес са
Коментари Харесай

Катуница в пореден опит да спаси плодородната си земя

Катуница е от тези късметлийски села, които и през днешния ден са живи, в тях кипи дестка шум, а младите фамилии не са избягали. Местните са наясно, че късмет за това им дават близостта до Пловдив и Садово - малко повече от десетина километра, както и няколкото предприятия, които обезпечават опция за работа и прехранване. По публични данни популацията е повече от 2300 души, единствено стотина са от ромския етнос.
Кмет на Катуница за втори мандат е Красимир Юруков от Българска социалистическа партия. Когато го попитате с какво от свършеното се гордее, той няма да изпадне в празнодумство.

Ще ви натовари на персоналния си, леко поочукан автомобил

и ще ви провежда бърза обиколка. "Малко са, да не кажа никак ги няма, новите пенсионерски клубове, издигнати през последното десетилетие. Ние обаче си имаме подобен ", подсмихва се предостатъчно той. Преди да се похвали с мястото, на което се събират възрастните от селото, той демонстрира главното учебно заведение "Христо Ботев ", което е до кметството. Междучасие е, в двора се чува детска шум, цялостно е с малчугани. Сградата е санирана и има нова дограма, на метри от нея кипи интензивен труд върху детските ясли и градина. Посещават ги към 130 деца, а след ремонта детското заведение ще може да поеме още стотина малчугани, удовлетворен е кметът Юруков. Предстои и газификация, изненадва ни той. Има много смела упоритост - преди време пловдивчанчета са идвали на детска градина в Катуница, за какво да не ги притеглим и в този момент, пита ни кметът.
Селото разполага с настояща здравна работа и аптека. Имаме и прелестна гара, само че пътуващи няма, съжалява кметът.
Работим доста интензивно с община Садово, с кмета там Димитър Здравков, дружно си вървим към този момент втори мандат, споделя Юруков. На провокацията, че са съпартийци и по тази причина му е по-лесно, отвърна бързо - тук това няма значение, значими са хората. Всички би трябвало да работим крепко, с цел да живеем добре, безапелационен е социалистът. И дава образец с

най-големия проблем


сега - концесията за баластра, с която Министерският съвет се кани да затрие плодордната земя в региона. Общинските съветници от всички партии в Садово се оповестиха против капиталовото желание, пуснаха многочислени тъжби, напомня Юруков. Подкрепа за "бунта " има даже и от прилежащото село Ягодово, чийто кмет е гербаджия.
Тази събота в Катуница следва референдум. "Против ли сте органите на локалното самоуправление и локалната администрация в кметство Катуница и община Садово да издават и съгласуват всевъзможни административни актове и позволения от компетентността си, в това число за създаване на здания на главно застрояване и за слагане на преместваеми обекти по отношение на концесия за рандеман на строителни материали - пясъци и чакъли от находище "Кацара ", сектор "Кацара 2 " в землището на с. Катуница, община Садово? ", гласи въпросът на допитването. Зад комплицираната дефиниция се крие едно - жителите задължават общинската администрация да не съгласува и да не утвърждава планове, свързани с предоставената от Министерски съвет концесия за рандеман на инертни материали от пловдивската "Арт Принт " ЕООД.
Допитването се оказва казус - съгласно осведомени от 1989 година насам Катуница е единственото

село, което прави референдум

"За пръв път допитване не се прави в община, а в малко обитаемо място. Надяваме се мнението ни да бъде чуто ", акцентира кметът.
Референдумът е по самодейност на Българска социалистическа партия и на общинските съветници от левицата. Сложната дефиниция се дължи на обстоятелството, че локалната власт не може да блокира решението на Министерски съвет. Искаме обаче да им покажем отношението си, изяснява ръководителят на Общински съвет в Садово Атанас Телчаров. Той е безапелационен, че към 2000 дка плодородна земя в региона към този момент е унищожена поради сходни концесии. Според него няма повече място за сходен вид активност.
Неправителствената организация "Спасение и Възраждане на Катуница " също неколкократно разпрати позицията си по въпроса. Председателят му Димитър Лулчев в детайли коментира обстановката със съществуващите в региона концесии, прибързаното решение на Министерски съвет (преди още да има изговаряне по ОВОС) и други От организацията се тормозят и от "симулативни административни и наказателни производства " по отношение на незаконни кариери за рандеман на баластра и други материали.
Както ДУМА към този момент писа, още през септември м.г. общинските съветници от разнообразни политически сили се оповестиха против спомагателния рандеман на инертни материали. Общински съвет в Садово дефинира като "недопустимо разкриването на нови концесионни площи " и настоя за по-строг надзор от способените институции по отношение на противозаконния рандеман в региона. Въпреки позицията на Общински съвет и кметове от региона, многочислените тъжби, предизвестия и мнения, на 9 февруари 2018 година по предложение на енергийния министър Теменужка Петкова

Министерски съвет позволи рандеман


на подземни благосъстояния от находище "Кацара ", което се намира в землищата на Катуница и на още три села.
Главният експерт "Екология, превоз и земеделие " Атанас Иванов и садовският кмет Димитър Здравков излязоха с дълъг лист от претекстове против концесията в "Кацара ". Очаква се резултат по обжалването против решението на кабинета за добива на инертни материали, както и против Оценка на въздействието върху околната среда на пловдивската Регионална инспекция за опазване на околната среда, с която концесията е позволена. Заседание по жалбата на Оценка на въздействието върху околната среда има на 12 ноември, а по решението на Министерски съвет - на 20 ноември. Дотогава жителите на Катуница се надяват да убедят властта, че е по-важно да се резервира разработваната и плодородна земя. Някои даже знаят, че има Конвенция на Организация на обединените нации против опустиняване на плодородна земеделска земя, както и национална стратегия 2014-2020, която е по отношение на този интернационален документ.
Единствена пречка съгласно локалните е възможна ниска изборна интензивност. Хората обаче са уверени, че резултатът от референдума ще е безапелационен - "НЕ " на следващото разкопаване край р. Чая.

Красимир Юруков:
От допитването в събота зависи нашето на следващия ден

"В Катуница не работи само този, който не желае да работи "

- Г-н Юруков, още с влизане в селото видяхме доста дребни деца да играят в учебния двор. Има ли младежи в селото?
- В Катуница доминират младежите, може би се дължи и на близостта ни до Пловдив. В Катуница безработица няма, имаме задоволително предприятия, в които хората се препитават и живеят добре. Ние сме аграрни регион, имаме си сполучливи аграрни производители. В Катуница не работи само този, който не желае да работи.
- Как успявате да задържите, а и да привлечете хора, които да живеят тук?
- Хората идват в Катуница, тъй като намират успокоение. Намират това, което им би трябвало - да си починат за идващия работен ден, да се усещат добре, да са предпазени, да няма обири, да няма похищения.
- Как успявате да го постигнете?
- Работим интензивно с полицията и с институциите, от които зависи всичко това. Говорим, обсъждаме, планираме и вършим всичко, което е належащо.
- Малките обитаеми места изпитват огромни компликации по обезпечаването на личните си финансови средства. Смятате ли, че съществува същинска децентрализация, която да подсигурява на локалните управляващи опцията да се оправят със отговорностите, които имат?
- Седма година работим дружно с кмета на общината господин Димитър Здравков. Първото и основно нещо беше да създадем по този начин, че да има събираемост на налозите в община Садово. Второто и най-важно нещо беше да има финансова дисциплинираност, т. е. да се знае къде отиват средствата, какво и за какво се прави с тях. Работим интензивно за хората в региона. Това, което се прави в огромното обитаемо място, се прави и в дребното, няма разделяне. Нашата цел е хората да не се усещат подценени или забравени.
- Преди няколко години в Катуница стана случай, който предизвика и огромно напрежение. Успяха ли хората да преодолеят случилото се, успокоиха ли се пристрастеностите?
- Дълги години ще се пробват да го преодолеят, няма по какъв начин да го не помнят. Тогава брутално бе прегазено дете, това е закононарушение. На идващия ден приятелче на прегазеното дете умря поради напрежението и напрежението, а бе претърпяло и тежка интервенция на сърцето... Няма по какъв начин сходно нещо да бъде забравено и простено елементарно.
- Случилото се породи мощни антицигански настроения и мнения... Стана въпрос и за метода, по който институциите се отнасят с етноса. Необходима ли е смяна в работата по интеграцията на ромите?
- С етносите в България се работи, само че незадоволително. Не е нужна единствено обществена политика, самият етнос би трябвало да прави вероятното. Необходимо е да се акцентира на образованието - ниската просвета, изчезналото образование и подготовка водят до белите.
- Какво бихте желали да постигнете за селото оттук насетне?
- Какво желаят хората от обитаемото си място - да им е чисто, да имат положителни и поддържани пътища, вечер да са спокойни, да няма обири и битови закононарушения. Това желая и аз за тях, по тази причина и работим в тази тенденция.
- Тази събота в Катуница следва референдум, който е обвързван с нова концесия в региона. Какво очаквате да постигнете с него?
- Референдумът има една-единствена цел - да спрем превръщането на плодородни аграрни земи в кариери за извличане на инертни материали. Искаме да прекратим практиката за противозаконен рандеман на баластра. Хората тук знаят, че от решението им в събота зависи какво ще е нашето на следващия ден...
- Възможно ли е да ви последват и други обитаеми места?
- Белащица, село на към 15 км от Катуница, има същия проблем сега. Скоро се чу отзив от обитаеми места в Стара Загора, няколко обитаеми места, които също се възпротивиха на концесия...
Надяваме се мнението ни да бъде чуто и да спре заличаването на плодородна земя. На всички ни е ясно, че от време на време зад обещанието за "рекултивация " се крият заровени строителни материали и всевъзможен тип боклуци, покрити с 40-50 см хумусен пласт...


На терена има даже помпена станция

Теренът е на земеделска земя, има и помпена станция

Планът е инертни материали да се добиват до р. Чая, на плодородни аграрни земи и наоколо до водоизточници и хранилище за предпазване на индустриални боклуци от КЦМ-Пловдив, както и хранилище с утайки от пловдивската пречиствателна станция за отпадни води. В директно съседство с нарочената за рандеман повърхност към този момент има концесии за рандеман на баластра. На мястото е и помпената станция на с. Ягодово.
Собствениците на земи на територията на капиталовото предложение са мощно обезпокоени от възможните последствия и от евентуалната опасност за унищожаването на стотици декари плодородна земя в Тракийското поле. Местните производители подозират, че в случай че стартира да се копае до нивите им, това ще повлияе на подпочвените води, ще понижи плодородността на земята, както и цената на продукцията и парцелите им.

Свързват концесионера с Ивайло Московски

В региона се тормозят, че обвързваните с концесията компании се употребяват с благоволението на ръководещите, и по тази причина митингите им може да останат без резултат. Договорът, утвърден от Министерски съвет, е в интерес на "Арт Принт " ЕООД. Управител на сдружението е Константин Филипов, наследник на Илиян Филипов - притежател на транспортния колос ПИМК ООД.
Бизнесът на ПИМК ООД стартира с произвеждане на снаксове. Постепенно Илиян Филипов и съдружникът му Пенко Несторов стартират да купуват камиони, с които да извозват продукцията си. Бизнесът на компанията към този момент е най-разнообразен. Имат концесии за рандеман на чакъл и баластра, мераклии са за публични поръчки за рандеман на инертни материали, доставка на здравна техника и съоръжение, строителство на жилищни здания и други Медийни изявления настояват, че моторната шейна, с която катастрофира транспортният министър Ивайло Московски, е била на шефа на ПИМК. Слуховете допълват, че при случая Московски е почивал в хотел на Филипов.
ПИМК гласяха капиталово желание за концесия и край пловдивските села Белащица и Гълъбово. Поредният митинг на живеещите в региона обаче разубеди компанията и преди 3 дни тя изтегли документите си. Жителите към този момент няколко пъти недоволстваха против кариера, която сега се употребява от "Холсим България ". Те обаче се оповестиха и срещу ПИМК, която искаше да копае в региона. Местните се ожалиха от замърсяването на атмосферния въздух и високите равнища на звук в резултат на многогодишния рандеман на инертни материали в района, както и че пътят, по който те се транспортират, минава през жилищни зони.





Ремонтирани детска градина и главно учебно заведение събират стотици малчугани от Катуница


А в красивия селски парк в центъра хлапетата демонстрират спортни умения
фотоси Емилия Костадинова


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР