Кацането на лунната повърхност на първияяпонски изследователски апарат Омотенаши (Omotenashi)

...
Кацането на лунната повърхност на първияяпонски изследователски апарат Омотенаши (Omotenashi)
Коментари Харесай

Първото кацане на японски апарат на Луната е отменено заради проблеми с комуникацията

Кацането на лунната повърхнина на първия японски проучвателен уред " Омотенаши " ( " Omotenashi " ) се анулира поради проблеми с връзката, съобщи ТАСС, като цитира известие на Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA).

Операцията е била планувана за нощта на 21 против 22 ноември

Оказало се, че устройството не може да получава насоки от Земята, защото конфигурираните слънчеви панели не са ситуирани в вярната посока и батериите не получават нужната сила. Невъзможно е да се поправя позицията му и сондата не може да влезе в лунна орбита за следващо кацане.

Ако казусът с връзката въпреки всичко бъде позволен, Японската организация за аерокосмически проучвания има намерение да употребява сондата за премерване на радиация в Космоса. 

" Омотенаши " трябваше да бъде първият японски галактически транспортен съд , кацнал на Луната. Той е с компактни размери - 37 см височина и 24 см широчина, а тежестта му е едвам 12,6 кг.

Апаратът беше изстрелян към Луната на 16 ноември благодарение на американската свръхтежка ракета притежател на НАСА Ес Ел Ес (SLS) дружно с галактическата сонда " Орион " като част от лунната задача на Съединени американски щати " Артемис " ( " Артемида " ). В същия ден японското устройство сполучливо се отдели и стартира независим полет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР