Катрин Деньов бе една от сто французойки, които се подписаха

...
Катрин Деньов бе една от сто французойки, които се подписаха
Коментари Харесай

Катрин Деньов срещу лова на вещици с #MeToo

Катрин Деньов бе една от 100 французойки, които се подписаха под отворено писмо, оповестено в Le Monde, посредством което изричат несъгласието си с „ лова на вещици “ измежду представителите на мощния пол около акциите #MeTo и Time`s Up.

„ Мъже биват наказвани безогледно и гонени от работните им места, когато всичко, което са създали, е да допрян жена по коляното, да се опитат да си откраднат целувка или да приказват на по-интимни тематики по време на служебна вечеря “, се споделя в писмото.

„ Изнасилването е закононарушение, само че да се опиташ да прелъстиш някого, даже когато го правиш несръчно или си прекомерно твърдоглав във флирта, не е закононарушение. Настойчивият флирт не е полово принуждение. В единия случай се отнасяш към другия човек като към еднакъв, уважавайки въпреки всичко желанията му. В другия го третираш като обект, който би трябвало да е на твое разположение и въобще не се интересуваш от желанията му или искаш единодушието му “, се споделя още в откритото писмо, което в общи линии пази правото на мъжете да флиртуват, призовавайки, да не се бърка със полово принуждение, каквото е изнасилването.

„ Като дами не се припознаваме в този феминизъм, който оттатък митинга против злоупотребата с власт, в действителност насажда ненавист по отношение на мъжете и сексуалността “, се споделя в предпазената от Деньов позиция, съгласно която акцията #MeToo е отишла прекомерно надалеч.

Писмото, естествено, незабавно провокира остра ответна реакция. Много феминистки се изрекоха против позицията, предпазена от Катрин Деньов, обвинявайки я в отбраняване на „ правото на мъжете да тормозят дамите, оправдавайки го със полова независимост “. Публикува се друго отворено писмо, този път подписано от френски активистки за отбрана правата на дамите, в което декларират, че с позицията си Катрин Деньов и останалите 99, се пробват още веднъж да изградят стената от безмълвие, която сега всички желаят да пропукат и разрушат. Според тях да твърдиш за жертвите на полово принуждение и тормоз, че в действителност ненавиждат мъжете, е пренебрежително отношение по отношение на тези, които в действителност са претърпели този призрачен сън.

„ Това писмо е като странния сътрудник в работата или досадния чичо, които в действителност въобще не схващат какво се случва “, се споделя в ответния удар на френските феминистки, които са безапелационни, че Деньов и останалите 99 дами „ намират опрощение за изнасилването “.

Източник: eva.bg
Снимка: getty images/guliver
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР