Католическите епископи на Африка и Мадагаскар заявиха, че отказват да

...
Католическите епископи на Африка и Мадагаскар заявиха, че отказват да
Коментари Харесай

Католическите епископи на Африка и Мадагаскар се обявиха против благословиите на еднополови двойки, обявени от папа Франциск

Католическите епископи на Африка и Мадагаскар обявиха, че отхвърлят да следват декларацията на Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, която разрешава на свещеници да дават благословията си на еднополови двойки, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Изявлението, в което се споделя, че хомосексуалните връзки " опонират на волята на Бог ", е подписано от конгоанския кардинал Фридолин Амбонго от името на Симпозиума на африканските национални епископски конференции. Текстът показва несъгласието на католически свещеници от целия континент с утвърдената от Франциск на 18 декември декларация, която разрешава сходни благословии.

Решението на светия отец провокира потрес в Католическата черква и мощни безредици измежду католиците, принадлежащи към ЛГБТК+ общността. Сред консервативните католици се появиха опасения, че главните доктрини на църквата се подценяват или нарушават.

Спорът задълбочи възходящата бездна сред прогресивния и новаторски надъхан папски трон на Франциск и консервативните католически среди в доста елементи на света, изключително в Африка, където броят на католиците пораства с по-бързи темпове откъдето и да било другаде.

Декларацията на Ватикана удостоверява обичайното църковно обучение, че бракът е съюз сред мъж и жена за цялостен живот, само че разрешава на свещениците да оферират спонтанни, нелитургични благословии на еднополови двойки, търсещи Божията берекет. Това е допустимо единствено при изискване, че въпросните благословии не се смесват със сватбените обреди и ритуали.

В изказването, подписано от Амбонго, се споделя, че не прилича на африканските свещеници да оферират сходни благословии поради свадите и объркването, което биха провокирали. В текста се показва, че библейското обучение осъжда хомосексуалността като низост и че в африканския културен подтекст ЛГБТК+ общностите " се възприемат като противоречащи на културните правила и порочни по своята същина ".

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР