Католическата църква години наред отрича съществуването на папеса Йоана, но

...
Католическата църква години наред отрича съществуването на папеса Йоана, но
Коментари Харесай

Имало ли е жена папа в историята, която църквата отрича

Католическата черква години наред отхвърля съществуването на папеса Йоана, само че разбор на сребърни монети сочи противоположното.

Екип от австралийски учени е изследвал сребърни монети, които се счита, че крият доказателство за съществуването на папеса Йоана – първата и единствена жена папа, за която се приказва в историята.

Всички папи след Свети Петър са били мъже

Легендата обаче гласи, че един от тях – Йоан Англик, отпред на Римокатоличестката черква в интервала 855-858 година в действителност е бил жена, преоблечена като мъж – папеса Йоана.

Историята ѝ става известна от хрониката от ХIII в. на монаха-доминиканец - Мартин Опавски. В „ Хроника на папи и императори “ той споделя, че Йоан Англик, роден в Майнц, е бил папа за 2 години, 7 месеца и 4 дни.

И че за него се е твърдяло, че е бил жена, отведена като момиче в Атина и преоблечена в мъжки облекла от нейния ухажор. Там тя станала изкусна в разнообразни науки, където нямала равна и по-късно в Рим, изучила филантропичните науки и имала велики учени измежду своите студенти и слушатели.

Славата ѝ се разнесла из Рим и била определена за папа. Забременяла от своя ухажор и заради неведение по кое време да чака раждането на бебето си, родила по време на върволица от „ Св. Петър “ до Латерана, в тясна улица сред Колизея и църквата „ Св. Климент “.
 Папеса Йоана ражда, илюстрация, Страсбург 1593 година Папеса Йоана ражда илюстрация, Страсбург 1593 година
Според разказите тя умира незабавно след раждането. За причина за гибелта ѝ се счита или ликвидиране, или затруднения от раждането.

Католическата черква обаче отхвърля тази история като твърди, че дамата, родила по време на процесията е била племенницата на Урбан VIII, а папа Йоан и папеса Йоана въобще не са съществували.

Анализът на сребърните монети обаче сочи друго

„ В началото аз също имах вяра, че историята на папа Йоан Англик е по-скоро небивалица, само че откакто направих по-задълбочено изследване, вероятността зад историята да се крие истина набъбна “, споделя археологът създател на проучването Майкъл Хабихт пред „ Лайв Сайънс “.

Според Хабихт сребърните монети, които е изследвал, имат върху себе си знак, който поддържа съществуването на папеса Йоана.

От едната страна на монетите, употребявани в Западна Европа през Средновековието, е изписано името на императора на франките, а от другата - монограмът на папата.

Археолозите откриват, че върху някои от монетите монограмът е на папа Йоан VIII, само че върху други той се разграничава и най-вероятно принадлежи на папа Йоан Англик.

Този разбор не удостоверява съществуването на папесата, само че дава мотив историята за съществуването ѝ да се смята за най-малко една концепция по-достоверна.

Четете още:

Кои са най-скандалните папи в историята

Едни от най-големите неточности при отпечатването на Библията

Мръсните секс секрети: Орална обич, светена вода и аборти в църквата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР