Католическата църква е под атака, заяви снощи папа Франциск, оглавявайки

...
Католическата църква е под атака, заяви снощи папа Франциск, оглавявайки
Коментари Харесай

Папа Франциск: Църквата е постоянно под атака отвътре и отвън

Католическата черква е под офанзива, съобщи нощес папа Франциск, оглавявайки обичайна за Разпети петък върволица към Колизея в Рим, съобщи ДПА.

Церемонията е възстановка на страданията на Исус Христос по неговия път към Голгота, разпъването на Божия наследник и гибелта му.

По традиция събитието се състоя на и към Колизея - място, където доста ранни християни са станали мъченици по време на Римската империя.

"Наш Бог Исус, помогни ни да забележим през Твоя кръст всички кръстове в света ", сподели папата в края на 90-минутната гала в античния римски амфитеатър.

Духовният лидер на 1,3-те милиарда католици на планетата загатна "кръста на Църквата, която се усеща непрекъснато под офанзива от вътрешната страна и извън ".

Тези думи може да бъдат възприети като отпратка към педофилския скандал, който изтезава Католическата черква от десетилетия и се разрасна през последните години, отбелязва ДПА.

В различен евентуален намек за абсурда, Франциск загатна за "кръста на дребните, засегнати в тяхната непорочност и непорочност ".

Папата изброи няколко други модерни страдалци, чието тежко състояние съпостави с това на Исус. Сред тях той загатна мигрантите, "които намират вратите затворени заради боязън и сърцата заключени поради политически сметки ".

Нощната гала събра над 15 000 вярващи, съгласно оценки на Ватикана. Папата, на 82 години, не се включи в самата върволица, а я следи от подиум, от който се обърна към множеството и го благослови.

По-рано през вчерашния ден Светият отец отслужи литургията "Божията пристрастеност " в базиликата "Свети Петър " във Ватикана в наличието на стотина кардинали и епископи. Както и предходни години, облеченият в червени одежди Франциск легна по лице пред олтара - трагичен жест на молитва, който продължи към минута.

Тази вечер главата на Католическата черква ще отслужи великденско бдение още веднъж в базиликата "Свети Петър ". Кулминацията на деянията на папата по време на Страстната седмица ще бъде обичайното обръщение и благословия "Урби ет Орби " (Към града и към света), които Франциск ще насочи на следващия ден, точно на католическия Великден, на площад "Свети Петър " във Ватикана.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР