Католическата църква е една от най-преследваните, ограничавани и репресирани от

...
Католическата църква е една от най-преследваните, ограничавани и репресирани от
Коментари Харесай

"Народната власт" обявява кaтолическите отци за вражеска агентура

Католическата черква е една от най-преследваните, ограничавани и репресирани от властта в годините след 9 септември 1944 година, макар че в България католицизмът има относително малко почитатели. От разкритите архиви на Държавна сигурност може да се наблюдава държавната политика към католиците. В интервала 1950-1952 година висшето духовенство и свещениците - католици са подложени на тормоз и гонене. В поредност от политически правосъдни процеси католическия хайлайф е упрекнати за " връзки с непознати разузнавания ", " шпионаж " и основаване на незаконни организации за осъществяване на " подривна активност ".

В процеса против католическите свещеници са издадени 6 смътни присъди. Повече от 70 души са наказани на друг период. Трима - на 20 години затвор, 9 -на 15 години, 4 -на 14 години и така нататък С Указ №88 на Президиума на Народното събрание на Народна република България от 12 март 1953 година се конфискуват в интерес на страната недвижими и движими парцели, принадлежащи на католическата черква.

Първите заповеди за репресии идват от Георги Димитров

Инструкциите за репресиите против католиците идват непосредствено от министър-председателя Георги Димитров през 1948 година В докладна бележка до него от 9 април 1948 година, подписана от Димитър Илиев - шеф на изповеданията от април 1948 г, която стартира със " според персоналните ви указания ", се дава сведение за броя на католиците и евангелистите в страната. Католиците са 56 656, а протестантите 15 744, съгласно записката. " Католиците и евангелистите, както е известно, са всъщност агентури на Ватикана и Вашингтон, поддържат значими връзки с империалистическия лагер, имат доста движими и недвижими парцели и корени измежду българския народ, и разполагат с нужните финансови средства и учредителен уред за водене на пропаганда и агитация ", написа Илиев.

В докладната до Георги Димитров той написа още, че се постанова взимане на всички нужни ограничения за недопускане на тези " религиозни фанатици " да се трансфорат в " пета колона " на Западните страни.

По това време Димитър Илиев е с сан пълномощен министър в Министерството на външните работи, а външен министър е Георги Илиев Андрейчин, прочут и като Джордж Балканец. Андрейчин е американски, руски и български профсъюзен и партиен деятел, той е задържан на 29 април 1949 година Години по-късно се схваща, че е разстрелян от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) през 1950 година Димитров в това време почива в Москва през юли 1949 г, само че наследникът му Вълко Червенков продължава битката с католицизма.

" Инструкциите " на Димитров биват претворени в каузи със секретното задържане на отец Дамян Гюлов, както може да се види от документите в сборника на Комисията по досиетата " Държавна сигурност и вероизповеданията - мюсюлманско вероизповедание и католическата черква в България ".

Планът за неговия арест е с дата 17 февруари 1950 година, на " съображение постъпили агентурни данни за готвено нападение против министър-председателя на Народна република България ". Главните задания " пред групата за битка с католицизма " са разказани в докладна от април 1950 година - " разкриването, разобличаването и ликвидирането на капиталистическата агентура, прикриваща се под маската на католическата черква в България ". В началото на 1951 година се прави предложение за разкриване на централизирана агентурна разработка " на католическите свещеници, уличени в услуга на френското разузнаване ". Предвидени са и " дейни мероприятия " за привличане на сътрудници, за отец Иван Романов е планувано даже " снимане с жена ".

Държавна сигурност създава отец Гюлов, тъй като нарекъл Г. Димитров " тиквеник "

В създаването за Гюлов, който е лекар по богословие и философия с тапия от Италия се вижда, че той е дразнил Държавна сигурност със свои изявления. " В своите изявления с обидни думи назовава държавни лица. Така за други Георги Димитров споделя, че е " тиквеник ", " серсем ", " глупак " и ред цинични думи. Министрите назовава " кавказки злодеи ", други Цола Драгойчева (партизанка, първата жена министър - на пощите, телеграфите и телефоните, в историята на България - бел. авт.) " кобила " и така нататък ", написа в създаването за отец Гюлов. Дамян Гюлов е поставян няколко пъти в карцер поради " безсрамно и провокационно поведение ". В едно от предложенията за карцер на ст. следовател. Б. Червенушев от 3 май 1951 година се вижда в какво се състои " нахалното държане ". " Аз съм тук не, тъй като съм нарушител, а тъй като съм католически духовник. Това е религиозно гонение против католиците. " " Вашето изказване е клюка, въображение и измислици. Напишете вие това, което знаете, аз ще го подпиша ", е споделил отец Гюлов с което е провокирал карцера си.

От различен документ се вижда, че Гюлов, който е бил духовник и свещеник на манастира на капуцините към църквата " Св. Йосиф " в София, понася побой, откакто се е отказал от първичните си показания. В последна сметка Гюлов е наказан на 14 януари 1952 г.на 12 години затвор по няколко обвинявания от които излежава 8. Едно от обвиняванията, по което получава 1 година затвор, че " давал преценки и разгласявал обстоятелства и условия, които са от естество да увредят положителните връзки на нашата страна със Съюз на съветските социалистически републики ". Той прекарва в следствието 697 дни.

" Признанията " са изтръгвани с принуждение и карцер

Масовите репресии над католически духовници стартират със задържане на католически свещеници, като предлагането за това е от 27 юни 1952 година Повдигнати са обвинявания против 40 души за основаване на незаконна организация за шпионаж, подкрепяне на незаконни лица и други " врагове на народа ", пропаганда против режима и колективизацията. Уличени в " шпионаж в интерес на френското разузнаване " са католическите свещеници: Камен Вичев, Павел Джиджев, Петър Сарийски и Фортунат Бакалски.

Аргумент за това, че доказателствата са изтръгвани с принуждение, е предлагането на старши следовател Ив. Албански, одобрено от министъра на външните работи Георги Цанков и всички под него по веригата. " Поради " смело " и " провокационно " поведение към следствието от страна на Фортунат Бакалски се предлага по отношение на него да се използва на два пъти физическо принуждение ", написа в утвърденото предложение на Албански. Фортунат Бакалски умира по време на следствието, а като причина за неговата гибел е посочена двустранна бронхопневмония с последвала остра сърдечна непълнота.

Процесът продължава от 29 септември до 3 октомври – четирима души са наказани на гибел посредством разстрел: никополският свещеник Евгений Босилков, отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков.

През 1994 година папа Йоан Павел II публично признава мъченичеството на свещеник Евгений Босилков.

Българска комунистическа партия се поучава със Съюз на съветските социалистически републики за репресиите

Развитието на следствения развой против католическите свещеници се следи от Вълко Червенков, който в резолюция до Георги Цанков отбелязва: " По отношение на католиците би трябвало да се работи уверено. Да се приготви развой по направените разкрития и да се разгромят до основи католишките бандитски гнезда в България. По това ние ще се съветваме с нашите другари "
 Женските католически манастири са разпуснати.
© Архив на Николай Крижитски

Женските католически манастири са разпуснати.

През септември 1952 година е отправено предложение за закриване на съществуващите католически женски ордени. Предлага се да бъдат разтурени монашеските общества, като всички имащи близки в страната да се изпратят при тях. Тези, които нямат близки да бъдат изпратени на работа в общежитието на католическата черква, а чужденците да бъдат екстрадирани.

Държавна сигурност признава, че няма сътрудници макар присъдите

След процесите от 1952 година Държавна сигурност отбелязва в своите доклади и отчети, че вражеската активност по линия на католическото духовенство се характеризира с противников изявления, възобновяване на връзките с чужденци, усеща се усилване на религиозната активност. Католическото население, в това число свещениците си остават на противников позиции. Опитите да се вербуват сътрудници измежду католическите свещеници в Трудово-възпитателно общежитие (трудово-възпитателни общежития или лагери бел. авт) са несполучливи. От вербуваните през 1953 година 4 сътрудника, единствено един дава известни резултати. Останалите изрично отхвърлят.

След погрома, нанесен на католическата черква, Държавна сигурност продължава своята активност във връзка с духовниците, даже след излизането им от пандизите и Трудово-възпитателно общежитие. На разработка са водени съвсем всички свещеници, а някои от тях са задържани и съдени още веднъж.

Отношенията с Ватика се затоплят през 80-те. През ноември 1985 година се организира среща сред ръководителя на Комитета по религиозните въпроси и представители на Ватикана, на която са разисквани юридическият статут на католическата черква, образованието на децата и младежите и подготовката на свещеници. От българска страна е издигнат въпроса за арестувания Сергей Антонов. Той е задържан и съден за съучастничество в атентата против папа Йоан Павел II през 1981 година
Антонов прекарва в ареста над четири години и в последна сметка е оневинен от италианския съд заради липса на доказателства. Папа Йоан Павел II посещава България през 2002 година В знак на благосклонност Ватикана дава достъп на български учени до библиотеките и фондовете си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР