Католическата епархия в Париж заяви, че търси до 6 милиона

...
Католическата епархия в Париж заяви, че търси до 6 милиона
Коментари Харесай

Още 6 млн. евро са нужни за възстановяването на катедралата Нотр Дам

Католическата епархия в Париж съобщи, че търси до 6 милиона евро за възобновяване и модернизиране на интериора на катедралата " Нотр Дам ", съвсем унищожена от огромен пожар преди две години, оповестява Агенция Франс прес.

Епархията стартира акция за набиране на средства, търсейки пет до шест милиона евро, с цел да приключи работата. Президентът Еманюел Макрон даде обещание реставрацията на катедралата да приключи за 2024 година, а над 800 милиона евро към този момент са получени или обещани от частни и корпоративни донори за възобновяване на готическия шедьовър от 13-и век.

Макар че шпилът се срути и огромна част от покрива е унищожена вечерта на 15 април 2019 година, напъните на пожарникарите подсигуряваха оцеляването на средновековната постройка през нощта. Но закон, признат малко след пожара, постанови, че средствата, събрани посредством обществен абонамент, обгръщат единствено структурното възобновяване и консервация на историческата забележителност, която механически е благосъстоятелност на френската страна.

Архиепископът на Париж Мишел Опетит съобщи в изказване, че задачата е " катедралата да бъде въведена в 21 век, като в същото време се подсигурява запазването на нейната еднаквост в духа на християнската традиция ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР