Като Ян Бибиян е започнал актьорът Деян Жеков, който влезе

...
Като Ян Бибиян е започнал актьорът Деян Жеков, който влезе
Коментари Харесай

Новият Ботев започнал като Ян Бибиян - slava.bg

Като Ян Бибиян е почнал артистът Деян Жеков, който влезе в ролята на Христо Ботев в новия филм на Максим Генчев, написа в днешния си брой "Телеграф ".

Именно в театрална версия на първия български приказен разказ за деца бъдещият артист излиза за първи път на сцената на своята детска градина. Още първата му учителка забелязала артистичността му в забавачката и споделила на майка му да го докара в театралния кръжок. Годината приключила с представлението по романа на Елин Пелин, а основната роля на Ян Бибиян поверили точно на него.

От тогава до края на учебното заведение актьорското майсторство остава на назад във времето. Тийнейджърът обича да пее, свири, даже написа свои авторски песни, рисува и чак в 12 клас взема решение, че може да сплоти обичаните си занимания в една специалност като кандидатства в театралната академия. „ Родителите ми бяха срещу, тъй като нямаме артист в рода си. Мама е учителка, баща – механик, вуйна също е учителка, свако – боен.

Сестрата на майка ми се занимава с постановка, а мъжът й е публицист. Те наподобява имаха неверна визия, че би трябвало да си с връзки, с цел да влезеш в НАТФИЗ, тъй като аз съумях от първия път. Вярно, бях финален по бал, само че ме одобриха “, разкри пред „ Телеграф “ геният. Актьорът Златко Ангелов от бургаския спектакъл, който е съученик на майка му, съумява да го приготви за два месеца. Преди 2 година Деян приключи в класа на проф. Маргарита Младенова и към този момент с триумф играе в няколко представления – „ Островът на съкровищата “, „ Три сестри “, „ Сън в лятна нощ “.

Още в детството си открива и Ботев. „ Не знам по какъв начин се породи, само че от дете ми е обичан публицист. Като се научих да чета, отворих първия том „ Събрани съчинения “ под редакцията на Цвета Унджиева, който имахме в домашната библиотека. Започнах да раззеленявам страниците и първото, което прочетох, бе стихотворението „ Майце си “. Без да го разбирам доста, ме удари звезрски и нещо ми подсказа, че има истина в думите му.

От тогава изчетох съвсем всичко от него. Сега търся и другите два тома да си ги купя. Ботев е толкоз сензитивен и мога да кажа, че разбирам болката му, с какво не е могъл да се помири. Вярвам, че отново ще се родят такива хора като него, които да бъдат над себе си, над страха... Да седнеш и да напишеш „ Да си найда гроба “ не като метафора, а каквото си написал, да го направиш, тъй като в този момент към този момент хората едно приказват, а друго вършат “, споделя Жеков.

Във кино лентата на Максим Генчев за поета-революционер, Деян попада поради сътрудника си Атанас Петков, който играе Станю Хитров – брата на фотографа, направил фотосите на Ботев. „ Той е от класа на Пенко Господинов и Генчев го е гледал в „ Солунските съзаклятници “, а пък ние с него играем дружно в „ Раната Филоктет “ на Борис Кръстев в театрална работилница Сфумато. Режисьорът ги е извикал множеството момчета от спектакъла на кастинг за Ботев, и той знаейки, че съм почитател, ме попита дали да ме предожи. Така и аз се явих на два кастинга и ме взе “, издава 25-годишният бургазлия.

Той към този момент е дебютирал пред камерата на Милена Андонова в „ Пастир “, само че филмът към момента е в постпродукция и не е излизал на огромния екран. С Неда Спасова, която играе Ботевата обичана Венета, пък се знаят от „ Сфумато “. „ На няколко ателиета сме били дружно. Тя е доста сериозен и предан човек, прелестно е да работим дружно. А екипът на кино лентата е страховит – доста човешки се отнася с нас, с схващане, почитат мълчанието, когато имаш потребност да се концентрираш и подготвиш за сцената. Пък самият Калофер е необикновен “, споделя още Жеков.

Боядисват му брадата за кино лентата

От години Деян Жеков върви с брада и не е било належащо доста да го трансформират за ролята на Ботев. „ Тъй като съм с дълга коса, единствено ме подстригаха. А мустаците и брадата към устата ми е руса, та се постанова да я боядисват. Държа я по-дълга, та като имаме фотоси фризьорката на продукцията да я оформи “, издава артистът.

В началото той не забелязвал физическата си аналогия с революционера, само че приятелите му почнали да му я споделят. „ Моите вежди обаче са по-гъсти “, прецизира той. За поддръжката на братата си употребява друг шампоан от този, с който си мие косата, и от време на време я третира с масла и олио за поддържане. На фитнес не върви, а поддържа тялото си с вървене пешком и домашни тренировки. По някой път безусловно тича за подготовки.

8 година тренира кикбокс, от 6 година е с Анелия

Цели 8 година Деян Жеков е упражнявал кикбокс. Дори е взел участие на надпревари, само че след едно такова се отказал. „ Бях 14-годишен и чувах по какъв начин пияни мъже подвикваха реплики от сорта на „ Смачкай го “ и това изобщо не ми хареса. Не желаех да се усещам като куче за развлечение и по тази причина прекратих спортната си кариера “, изяснява артистът. От 6 година той има своята Венета, която се споделя Анелия и се занимава с обработка на документи.

„ И тя е от Бургас, само че поради мен направи компромис и пристигна да живеем в София. Най-много я обичам поради това, че е откровена с мен, постоянно ми споделя като направя нещо жалко. Тя и майка ми са ми най-големите почитатели “, прибавя геният. В свободното си време обича да се катери по планините – обиколил е Родопите и за малко да изкачи и Мусала, само че дъжд е завалял над Рилските езера и се наложило да се върнат.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР