Като всяка храна и подправките си имат срок на годност,

...
Като всяка храна и подправките си имат срок на годност,
Коментари Харесай

Подправките - как и колко време можем да ги съхраняваме

Като всяка храна и подправките си имат период на валидност, който също е и друг за всяка. Но от голямо значение е освен какъв брой време ги съхраняваме, а и по какъв начин - с цел да ги употребяваме и по-дълго.

За да запазим оптимално усета, цвета и аромата на подправките, най-практично е да ги държим в стъклени бурканчета, които се затварят херметически. Всички останали разновидности са неефективни, тъй като в дребна или огромна степен влиза въздух, който лишава от аромата и въздейства на качеството на дадената фалшификация с времето, без значение дали става дума за прещипване с щипка, пластмасова кутия и така нататък

Най-удачният вид е постоянно да купуваме от подправките в дребни количества, колкото и досадно да е това, изключително когато готвим и забележим, че сме останали без нещо, което придава неповторимия усет на ястието ни.

Що се отнася до така наречен период на валидност на подправките, той е доста условен. По предписание задачите подправки ще останат свежи за към четири години, смлените подправки за към две-три години, а сушените билки - от една до три години.

Затова и при вярно предпазване сушен босилек, риган, ронена чубрица, копър, магданоз и така нататък можем да употребяваме от една до три години.

Индийското орехче, канелата и куркумата, в случай че ги държим на мрачно място, са безусловно годни за прилагане сред две и три години.

Що се отнася до задачите подправки, които не са смлени - карамфил, зърна пипер, пръчки канела, тяхната продължителност е още по-голяма - най-малко четири години. Същият период важи и за екстрактите, а що се отнася до ванилията, тя е съвсем безконечна.

Четири години е и срокът на валидност на по-голямата част от семената, като се изключи маковото и сусамовото семе, които не трябва да употребяваме след втората година.

Препоръчително е обаче да следим подправките си и в случай че забележим смяна в цвета, аромата и усета им, даже и да е минало по-малко време от към този момент упоменатото, по-добре е да ги изхвърлим, тъй като евентуално не сме ги съхранявали по подобаващ метод, пишат от Still Tasty. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР